(VIDEO) TRILING MASTERSA KAKAV NIKO NEMA: Đoković osvojio Monte Karlo i upisao se u istoriju
Foto: Reuters

Pamtiće se

(VIDEO) TRILING MASTERSA KAKAV NIKO NEMA: Đoković osvojio Monte Karlo i upisao se u istoriju

Tenis -
Prvi teniser sveta jedini koji je ikada uspeo da osvoji prva tri Mastersa u sezoni
1 / 11 Foto: Reuters

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je Tomaša Berdiha (7:5, 4:6, 6:3) u finalu trećeg Mastersa sezone u Monte Karlu i posle pobeda u Indijan Velsu i Majamiju postao prvi igrač, koji je na startu sezone osvojio prva tri Mastersa.

Đoković je nastavio sa sjajnim partijama ove sezone, do 52. titule u karijeri, a četvrte ove sezone došao je posle dva sata i 45 minuta.

Trijumfom u kneževini, Đoković je osvojio 23. titulu na turnirima iz serije 1000, izjednačio se sa Švajcarcem Rodžerom Federerom na drugom mestu i približio se Nadalu, koji je prvi na večnoj listi liste (27).

Baš kao i dan ranije protiv Nadala, Đoković je nešto sporije ušao u meč, dozvolio protivniku da mu oduzme servis i povede 2:0. Ipak, prednost Berdiha nije dugo trajala, pošto je najbolji teniser sveta ubrzo podigrao nivo igre i došao do izjednačenja.

Srpski teniser je prvi set dobio u uzbudljivoj završnici, dok se možda ključni detalj drugog seta dogodio u petom gemu kada je Đoković spasio tri vezane brejk lopte i poveo sa 3:2, ali je zbog kiše usledio jednočasovni prekid.Berdihu je pauza više prijala, a odmah po novom izlasku na teren osvojio je naredna tri gema i izjednačio rezultat u setovima.

Đoković je u odlučujućem setu zaigrao znatno bolje, "leteo" je po terenu i pogađao linije, zbog čega je na startu protivniku uzeo dva brejka i poveo sa 4:0. Ipak, Berdih se nije predavao, uspeo je da osvoji naredna dva gema, ali je propuštio šansu da se u sedmom gemu totalno vrati u meč.

Đoković je kada je bilo najbitnije izdražao pritisak i drugi put prigrabio titulu Monte Karla, posle 2013. godine.

Tok meča

6:3 - Gotovo je, Monte karlo je osvojen!

5:3 - Berdih je spasao set loptu i ostao u meču

5:2 - Bilo je napeto, igralo se na razliku, ali Đoković je uspeo da spase brejk loptui dođe na gem od pobede

4:2 - Berdih je dobrim servisima uspeo da zakomlikuje meč i vrati neizvesnost

4:1 - Berdih nema nameru da se preda, uspeo je da vrati jedan brejk zaostaka i ako ništa drugo, meč produži još neko vreme

4:0 - Đoković je ponovo oduzeo servis Berdihu i sada ima dva brejka prednosti

3:0 - Đoković ima potpunu kontrolu svega što se dešava na terenu i pitanje je da li Berdih može da odgovori i vrati se u meč.

2:0 - Čeha služi servis od kako su se posle prekida zbog kiše igrači vratili na teren, ali je vezao dve greške iz forhenda, pa se gem igra na razliku. Novak ima brejk loptu, prvu u nastavku meča. Iskoristio je trećom greškom rivala.

1:0 - Novak je sigurno ušao u treći set

Treći set

4:6 - Berdih je iskoristio prvu set loptu i odveo meč u odlučujući set

4:5 - Novak je prebacio pritisak na Čeha, koji servira za izjednačenje

3:5 - Berdih igra mnogo bolje u nastavku meča, koji je prekidan zbog kiše

3:4 - Berdih pravi prvi brejk u drugom setu

3:3 - Novak je vršio inicijativu, bilo je izjednačenja, brejk lopte, ali ne i oduzimanja servisa Berdihu

Posle gotovo 90. minuta meč se nastavlja, igrači se ponovo zagrevaju, a igra će se nastaviti servisom Berdiha

Kiša pojačava, a grači su zajedno sa glavnim sudijom turnira odlučili da za sada odu sa terena, koji se neće ravnati kao na svakoj pauzi, kada je suvo.

3:2 - Berdih je imao 0:40, ali se Novak sa pet vezanih poena ozvukao i poveo sa 3:2

Kiša ozbiljno preti. Sudija Musoa je pitao igrače da li žele da nastave igru, što su Berdih i Đoković potvrdili.

2:2 - Novak je od 40:0 došao do igre na razliku, posle čega je došao i do brejk lopte. Čeh ju je spasao odličnim servisom, a potom je volejom došao do prednosti. U dugoj razmeni Berdih je dobio gem.

2:1 - Težak gem. Novak je gubio 15:30, igralo se na razliku, a u dodatnim poenima našao je snage da dobije gem. Nekoliko puta se bodrio povicima "Ajde"

1:1 - Čeh je veoma sigurno servirao i lako došao do izjednačenja

1:0 - Novak nije zadovoljan igrom, ali je i drugi set počeo dobijenim gemom na svoj servis

Drugi set

7:5 - Novak je imao dve brejk lopte, ali je Berdih odigrao sjajno i došao do igre na razliku, u kojoj je Srbin opet imao priliku za brejk i to na drugi servis. Nju je iskoristio i poveo 1:0 u setovima.

6:5 - Novak je došao do daha i osvojio gem, koji mu garantuje najmanje taj brejk prvog seta

5:5 - Čeh je bez izgubljenog poena uspeo da izjednači

5:4 - Berdih je lošom procenom omogućio Novaku da dođe do 30:30, a potom je sa dva poena napravio brejk i vratio se u igru

5:3 - Evo brejka i situacije u kojoj Novak servira za osvajanje prvog seta. Srbin je u nizu od 4 gema.

4:3 - Nasuprot, vetru i nešto lošijoj igri, Novak je u sedmom gemu prvi put poveo

3:3 - Berdih je u igri na razliku dva puta pogrešio, tako da smo polovinom seta opet na početku

2:3 - Đoković još traži svoju igru, ali uspeva da dobija gemove u kojima servira

1:3 - Berdih je veoma raspoložen za igru, služe ga udarci u uvodnim gemovima

1:2 - Posle dva loša gema Đoković je uspeo da dobije servis gem i nagovesti borbu u nastavku

0:2 - Čeh je uspeo da relativno lako potvrdi stečenu prednost

0:1 - Meč je počeo brejkom Tomaša Berdiha

Prvi set

Novak Đoković u dosdašnjem toku sezone igra sjajno, osvojio je prvo Australijan Open, pa potom i prva dva Mastersa sezone u Indijan velsu i Majamiju. Srbin je u prvom kolu bio slobodan, a u drugom je savladao Španca Alberta Ramosa rezultatom 2:0, dok je u trećem, identičnim rezultatom, bio bolji od Austrijanca Andreasa Haider-Maurera.

U četvrtfinalu Srbin se sastao sa Marinom Čilićem i zaista maestranim tenisom zabeležio 12. pobedu nad njim, te se plasirao u polufinale. U borbi za finalni susret viđen je jedan teniski klasik, u kome su snage odmerili Đoković i Nadal, a naš teniser opet nije izgubio set i slavio je sa 6:3, 6:3.

Čeh, Tomaš Berdih, trenutno je 8. teniser planete, a na turniru u Kneževini, kao ni Novak, nije izgubio set. Tomaš je takmičenje započeo trijumfom nad Ukrajincem Stahovskim, a potom je eliminisao Španca Bautistu. Četvrtfinalni meč Berdih nije igrao, pošto mu je Kanađanin Miloš Raonić predao meč. U polufinalu se Čeh sastao sa najprijatnijim iznenađenjem ovog Mastersa, Gaelom Monfisom, ali ga je lako savladao sa 6:1, 6:4.

Novak Đoković i Tomaš Berdih do sada su se sastali 21 put, a Srbin u pobedama vodi sa 18:3. Poslednji meč odigran je u Dubaiju, a Nole je slavio sa 6:0, 5:7, 6:4.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track