(VIDEO) NOVAK KAO MAŠINA: Đoković pobedom nad Nieminenom krenuo u osvajanje Rolan Garosa
Foto: Reuters

Rutinski obavljen posao

(VIDEO) NOVAK KAO MAŠINA: Đoković pobedom nad Nieminenom krenuo u osvajanje Rolan Garosa

Tenis -
Prvi reket sveta rezultatom 6:2, 7:5, 6:2 savladao Finca peti put u njihovom šestom duelu

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa pobedom nad Fincem Jarkom Nieminenom - 6:2, 7:5, 6:2.

Meč je trajao 123 minuta.

http://www.youtube.com/watch?v=xlVjceKJjJ4

"Lepo je vratiti se na stadion Filip Šatrije, neke od najvećih mečeva u karijere sam ovde odigrao, naročito sa Nadalom. Onaj aplauz koji sam dobio posle poraza u finalu prošle godine nikada neću zaboraviti. To je za mene bio izuzetno značajan trenutak. Zato se ovde osećam emotivno", izjavio je Đoković na francuskom jeziku posle meča i dobio ovacije sa tribina, a onda dodao:

"Moj profesor francuskog je sada sigurno ponosan".

Đokoviću i Nieminenu je ovo bio šesti međusobni duel i peta pobeda srpskog igrača. Jedini trijumf u međusobnim duelima Finac je ostvario davne 2009. godine u Sidneju.

Novak je, može se reći, rutinski obavio posao u prvom kolu i krenuo u pohod na jedini gren slem trofej koji mu nedostaje u kolekciji. Prvi reket sveta je igrao kao mašina protiv Nieminena. Zalaufao bi se kad god mu je trebalo, a onda sebi davao oduška, što je 33-godišnji uporni Jarko znao da iskoristi.

U prvom gemu je napravio brejk, zatim malo usporio i dozvolio rivalu da uđu u "egal" borbu. Prvi set je "overio" još jednim brejkom.

U drugom setu je Nieminen prvi i jedini put oduzeo servis Novaku za 3:1, stigao zatim do 5:2, onda servirao za izjednačenje u setovima, ali se onda Đoković ponovo "uozbiljio" i uzeo devet uzastopnih gemova, uz četiri brejka. To je ujedno bio kraj svih nadanja Nieminena da može makar do seta.

Đoković će se u drugom kolu sastati se sa boljim iz duela Žil Miler (Luksembuirg) - Paolo Lorenci (Italija). Novakse sa Milerom, trenutno 55. na ATP listi, sastajao samo jednom, ove godine na Australijan openu i savladao ga 6:4, 7:5, 7:5. Lorenci je 86. igrač sveta i sva tri dosadašnja meča sa Novakom je izgubio, ali posle 2012. nisu igrali.

TOK MEČA:

TREĆI SET

6:2 - Nieminen nije iskoristio dve brejk lopte u ovom gemu, pa je Novak Đoković stavio tačku na meč posle 123 minuta.

5:2 - Đoković je propustio tri meč lopte na servis rivala, a kada je Nieminen dobio gem, publika je to burno pozdravila, jer će gledati još malo tenisa.

5:1 - Novak rutinski privodi meč kraju.

4:1 - Niemimen je konačno osvojio gem, posle skoro 45 minuta! Na svoj servis nije izgubio ni poen.

4:0 - I deveti uzastopni gem za najboljeg svetskog tenisera.

3:0 - Serija bez kraja... Osmi gem u nizu za Đokovića, odnosno četvrti brejk.

2:0 - Stigao je Jarko do 15:40, ali onda je Đoković u svom stilu zaređao sa poenima, uzeo ih četiri u nizu i potvrio brejk iz prethodnog gema.

1:0 - Novi brejk Đokovića. Najbolji svetski teniser uzeo je šesti uzastopni gem.

DRUGI SET

7:5 - Pošto je protivnika ubio u pojam u prethodnim gemovima, Đoković je ovaj dobio bez izgubljenog poena za 2:0 u setovima.

6:5 - Nije gotovo dok Novak tako ne kaže. Ne samo da je napravio drugi brejk u drugom setu, odnosno da je "vezao" četiri gema, nego je ovaj dobio iako je Nieminen na svoj servis imao 40:0! Đoković je osvojio narednih pet poena i došao na korak od 2:0 u setovima.

5:5 - Novak nije imao problema da posle brejka dobije gem na svoj servis.

4:5 - Nieminen je servirao za set, imao 30:0, ali kao se malo uplašio izjednačenja. S druge strane, Đoković je odigrao na svom nivou, jako, sigurno i precizno, došao do prve brejk lopte u drugom setu i napravio ribrejk.

3:5 - I dalje Novak nije smiren, kao da ga sve više nervira to što Nieminen često pogađa linije, ali je ipak uspeo da dobije gem.

2:5 - Srbin deluje malo nervozno, pa je opet sa nekoliko grešaka omogućio protivniku da osvoji gem i dođe na korak od izjednačenja u setovima.

2:4 - Jarko ne posustaje. I sada je imao brejk loptu. Međutim, u nastavku gema je Đoković dobro izgradio dva poena, odservirao i jedan as... Nije dozvolio rivalu da rezultatski pobegne.

1:4 - Finac je bez problema potvrdio brejk.

1:3 - Brejk Nieminena! Novak je već napravio 19 neiznuđenih grešaka! To je deset više od Nieminena. Prvi reket sveta je osvojio samo jedan poen u gemu na svoj servis, pa je Finac iskoristio prvu brejk šansu na meču.

1:2 - Još nema ni brejk prilika, a kamoli brejka u drugom setu. Jarko ponovo ima prednost.

1:1 - Drugi put zaredom kada servira, Đoković uzima gem sa nulom.

0:1 - Nieminen lako dobija uvodni gem drugog seta, posle tri neiznuđene Novakove greške.

PRVI SET

6:2 - Prvi reket sveta prvi put je dobio gem bez izgubljenog poena, pa je posle 35 minuta igre stavio tačku na prvi set.

5:2 - Drugi brejk Đokovića. Konačno je popustio uporni Nieminen. Doduše, nije se predavao ni na 0:40, uzeo je naredni poen, ali je onda Novak smečom drugi put oduzeo servis rivalu.

Ipak, najzanimljiviji detalj u sedmom gemu nije vezan za tenisere, već za mladog linijskog sudiju, koji je skoro preplašio sve na terenu kada je dreknuo: "Aut!!!". Đoković ga je samo frapirano pogledao.

http://www.youtube.com/watch?v=e9rZHEVz3CI

4:2 - Đoković održava brejk prednosti. I ovaj put je Nieminen osvojio dva poena, ali, sada već kao po pravilu, u finišu gema Novak je dodao gas i dobio ga. Na 30:30 je odservirao "viner", zatim je u sledećem poenu Jarko poslao lopticu u aut za 4:2.

3:2 - Finac ne dozvoljava Novaku da se rezultatski odlepi. Imao je Jarko dva sjajna forhenda kojima je "prošao" protivnika na mreži. Prvi, za 30:15, bio je naročito atraktivan, zbog čega je dobio aplauz i od Đokovića.

Jarko Nieminen je jedan od desetorice igrača koji imaju 33 i više godina, a drže se u TOP 100 na ATP listi.

3:1 - Bori se Nieminen, ne predaje se, ponovo je došao do izjednačenja na Novakov servis, ali razlika u kvalitetu je toliko velika da Đoković bez mnogo muke završava posao.

Pogledajte kako je najavljen i kako je publika na Rolan Garosu pozdravila najboljeg tenisera sveta pre meča sa Nieminenom.

2:1 - Finac se "upisao". Uzeo je gem na svoj servis, izgubivši usput dva poena.

2:0 - Novak je potvrdio brejk. Naizgled, reklo bi se da nije lako osvojio prvi gem na svoj servis, jer se igralo "na razliku", ali srpski teniser je rutinski obavio posao.

1:0 - Đoković je odmah napravio brejk iako je Nieminen počeo gem sa 40:15.

16:08 - Meč je počeo.

Đoković se opredelio za narandžastu majicu.

Ovo je Novakov rival:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track