(VIDEO) MAGIČNI NOVAK U FINALU: Đoković posle dva dana stigao na korak do istorije
Foto: Reuters

Rolan Garos

(VIDEO) MAGIČNI NOVAK U FINALU: Đoković posle dva dana stigao na korak do istorije

Tenis -
Đoković će se sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom u nedelju od 15 časova boriti za jedinu Gren slem titulu koja mu nedostaje
1 / 11 Foto: Reuters

Najbolji svetski teniser Novak Đoković, savladao je posle dva dana Britanca Endija Mareja 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1 i plasirao se u finale Rolan Garosa, gde će se za jedinu Gren slem titulu koja mu nedostaje u nedelju od 15 časova boriti sa Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom.

Posle nešto više od 16 sati pauze meč, koji je u subotu pri rezultatu 2:1 i 3:3 u četvrtom setu, prekinut zbog oluje je nastavljen. Do 11. gema oba tenisera su sigurno osvajala svoje servis gemove, a onda je Marej iskoristio greške Đokovića i došao do dve vezane brejk lopte. Iskoristio je drugu brejk šansu i stekao ključnu prednost u četvrtom setu. Novak nije uspeo da vrati brejk pa je meč otišao u peti set (7:5).

U petom setu, na terenu je bio samo jedan igrač - Novak Đoković. On je napravio dva brejka i uspeo da se plasira u finale jedinog gren slem turnira koji mu nedostaje.

Peti set

6:1 - Gotovo je! Dva dana je trebalo, ali je Novak ušao u finale i boriće se za jrdini Gren Slem trofej koji mu nedostaje

5:1 - Novak pravi drugi brejk i dolazi na korak od pobede

4:1 - Lagan servis gem za Novaka, koji je na dva gema od pobede

3:1 - Britanac je uspeo da dobije prvi gem u petom setu i zadržio zaostatak na jednom brejku

3:0 - Đoković je potvrdio brejk prednosti i prebacio pritisak na stranu protivnika

2:0 - Novak je imao tri brejk lopte. Drugu je pretvorio u veliku prednost na startu petogseta

1:0 - Novak je dobio servis gem na startu odlučujućeg seta. Igralo se na razliku, ali je Srbin, koji deluje nesigurnije od rivala uspeo da se izvuče

Peti set

Nastavak četvrtog seta

5:7 - Marej je dobio sve duge poene i odveo meč u peti set

5:6 - Marej ne sme da napadne, vraća lopticu na stranu Novaka i čeka grešku. Imao je Britanac dve brejk lopte, drugu je iskoristio nakon Novakove greške iz forhenda

5:5 - Novak je uzeo prvi poen na servis rivala u subotnjem delu meča, ali više za sada nije mogao

5:4 - Osam uzastopnih poena na svoj servis dobio je Novak

4:4 - Na isti način kao Đoković, Marej je dobio svoj gem, u dve duge razmene

4:3 - Novak je sigurnom igrom dobio svoj servis gem, bez izgubljenog poena

Meč će biti nastavljen servisom Novaka Đokovića

Oba igrača su na terenu

Novak je jutros odradio trening i spreman je za nastavak polufinalnog duela (13h).

Podsetimo, mogao je Đoković da se domogne finala pre početka oluje. Bio je dominantan na terenu stadiona "Filip Šatrije" u prva dva seta, imao dve "vezane" brejk prilike i u trećem... A onda se Marej, poput Feniksa iz pepela, digao u tom delu igre i osvojio tri uzastopna gema za 7:5, odnosno za smanjenje na 1:2 u setovima.

Britanac je na krilima dobre igre s kraja drugog, zaigrao dobro i u uvodu trećeg seta. Ponovo je oduzeo Novaju servis i poveo 2:1, ali je Đoković odmah uzvratio ribrejkom - 2:2. Nedugo zatim, pri rezultatu 3:3 sudija Paskval Marija je odlučio da pošalje igrače u svlačionicu.

Marej je iskoristio obe brejk lopte koje je imao, a Đoković samo četiri od ukupno 16!

Novak je bio bolji rival, to je jasno i pri pogledu na statistiku. Imao je 42 vinera, odnosno devet više od rivala, a tri neiznuđene greške manje (36-39). Ipak, da bi se domogao trećeg finala Rolan Garosa u četiri godine, moraće da odspava i sutra se vrati na šljaku "Filip Šatrijea".

Tok meča do prekida:

Četvrti set

3:3 - Ponovo je Novak propustio veliku šansu. Imao je dve brejk lopte (na 15:40), ali, kao po pravilu, Marej se izvukao odličnim servisima. Tokom ovog gema publika je dva puta glasno skandirala: "Nole, Nole"...

20:24 - Isteklo je tri sata igre...

3:2 - Namučio se srpski teniser da potvrdi ribrejk iz prethodnog gema, ali je na kraju slomio otpor Mareja sa dva dobra servisa.

2:2 - Đoković je odmah vratio brejk! Posle 11 poena u nizu Mareja, Novak je vezao tri, što mu je omogućilo dve brejk lopte. Preciznije, do 15:40 je došao posle velike greške Endija prilikom smeča. Prvu šansu u ovom gemu nije iskoristio, ali drugu jeste. Ukupno, na meču je realizovao četiri od 14 brejk lopti.

1:2 - Marej je napravio brejk! Britanac je u strašnoj seriji. Osvojio je devet uzastopnih poena i prvom reketu sveta oduzeo servis "sa nulom".

1:1 - Veliku šansu je propustio Novak! Bilo je 0:40, a onda je Marej "vezao" pet poena! Ključni je verovatno bio poen na 15:40, kada je viđena najduža razmena udaraca na današnjem meču (33), a dobio ga je Britanac.

1:0 - Novak je prekinuo seriju od tri uzastopna gema Mareja.

Đoković je zatražio malo dužu pauzu između setova, zbog čega je publika na stadionu "Filip Šatrije" negodovala.

Pogledajte kako se u Parizu gleda duel Đokovića i Mareja...

treći set - Marej je dobio 15 od poslednjih 20 poena, odnosni poslednja tri gema. Đoković nije iskoristio svoje šanse (dve brejk lopte), njegov rival jeste, pa su ušli u četvrti set.

5:7 - Marej je završio set gemom "sa nulom".

5:6 - Marej je napravio brejk! Prvi put na meču je uopšte imao brejk lopte (15:40), do kojih je došao posle nekoliko fenomenalnih poena, a već prvu je iskoristio. Ujedno, digao je publiku na noge, koja je sada apsolutno na njegovoj strani.

5:5 - Marej je izdržao pritisak u gemu u kome je servirao za ostanak u meču. Dobio ga je bez izgubljenog poena.

5:4 - Đoković je i dalje siguran kada ima početak udarac...

4:4 - Novak se već drugi put danas žestoko iznervirao, jer neko iz publike dobacuje za vreme igre. Uprkos tome, došao je od 0:30, do 30:30. Ipak, u narednih nekoliko dugih razmena udaraca Endi je bio koncentrisaniji i nastavio da prati Đokovića u ovom setu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

4:3 - Marej se ponadao, bilo je 15:30 na Novakov servis. Ali, onda je prvi igrač sa ATP liste dodao gas, pa protivniku ni posle više od dva sata igre nije dozvolio da dođe do brejk lopte.

3:3 - Marej se izvukao posle prvog uzbudljivog gema u trećem setu. Bilo je 15:40, ali Đoković nije iskoristio nijednu od dve brejk lopte.

3:2 - Odigrano je pet gemova u trećem setu, a nijedan od rivala nije bio ni blizu brejk šanse.

2:2 - Sada i Britanac bez muke dolazi do izjednačenja.

2:1 - Još jedan u nizu gemova koje Novak lako dobija na svoj servis, a završio ga je petim asom.

1:1 - Marej uzvraća bez izgubljenog poena.

1:0 - Đoković je treći set otvorio osvajanjem gema na svoj servis.

drugi set - Za razliku od prvog seta, u drugom Novak nije bilo toliko agresivan. Napravio je sedam direktnih poena, a Marej osam. Zato je Srbin napravio samo šest neiznuđenih grešaka, a Britanac 13. Sve to prvi reket sveta pretočio je u dva brejka i lako dobije set.

6:3 - Novak je napravio drugi brejk u drugom setu, a treći na meču. Dovoljno da dođe na set od finala Rolan Garosa.

5:3 - Đoković ne dozvoljava rivalu ni da pomisli na brejk loptu, a kamoli da dođe do nje.

4:3 - Imao je Marej 40:0, a onda je Đoković osvojio četiri poena zaredom, odnosno pet od sledećih šest poena. Ipak, nije realizovao dve brejk šanse, pa je Britanac smanjio zaostatak u drugom setu.

4:2 - Najbolji teniser sveta potvrdio je brejk. Činilo se da će to lako učiniti, ali je na 40:0 napravio dve greške, koje ga ipak nisu skupo koštale, jer je odmah zatim završio gem.

3:2 - Đoković je napravio brejk! Posle tri vezane neiznuđene greške Mareja, Novak je imao dve brejk lopte (15:40), prve u drugom setu. Iskoristio je drugu i stekao veliku prednost.

Trostruki osvajač Rolan Garosa Gustavo Kerten prati duel Đokovića i Mareja.

Đoković je 149 nedelja proveo na vrhu ATP liste...

18:28 - Igra se mirnije, poeni su kraći, brejk prilika u uvodna četiri gema drugog seta nema ni u najavi.

2:2 - Sada je Novak morao da se "vadi" na 30:30, ali je sjajnom kombinacijom udaraca završenu volejom došao do 40:30, a onda zahvaljujući dobrom servisu stavio tačku na gem.

18:25 - Vrućina u Parizu ne jenjava, i dalje je temperatura veća od 30 stepeni Celzijusa. Teren na stadionu "Filip Šatrije" konstantno mora da se zaliva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

1:2 - Nije bilo prijatno Mareju na 30:30, ali je odservirao svoj četvrti as na meču i "prelomio" gem.

Na tribinama su i legende svetskog tenisa, Bjern Borg i Gustavo Kerten.

1:1 - Uzvraća Novak. Takođe bez problema dolazi do izjednačenja.

0:1 - Marej je startovao u drugom setu bez problema.

Đoković nikada nije izgubio od Mareja kada je dobio prvi set.

prvi set - Đoković je bio bolji u svim statističkim parametrima osim u procentu ubačenog prvog servisa (61-68). Imao je čak devet vinera više (17-8). U neiznuđenim greškama su bili izjednačeni (10-10).

6:3 - Đoković je osvojio 12 od poslenjih 13 poena u setu. Tako je posle 45 minuta poveo 1:0.

5:3 - Đoković je napravio brejk. Novaku nije smetala vrtoglavica da nastavi niz iz prethodnog gema kada je osvojio četiri uzastopna poena. I u ovom gemu ih je "vezao" isto toliko. Dakle, oduzeo je Mareju servis bez izgubljenog poena.

18:02 - U pauzi između sedmog i osmog gema Novak Đoković je tražio lekarsku pomoć, singalizirajući da mu se vrti u glavi. Doktori su krenuli ka stolici srpskog tenisera, ali ih je sudija Paskval Marija vrqatio nazad, jer igrač mora ranije da najavi lekarski tajm-aut.

4:3 - Krenulo je sa 0:30, kao u prvom gemu, ali je onda Đoković prvo sjajnim forhednom, zatim i volejima i servisima dobio naredna četiri poena.

3:3 - Prva brejk lopta na meču. Imao ju je Đoković. Onda je lopticu poslao u aut, pa u mrežu, a Marej je tačku na gem stavio svojim trećim asom danas.

Na zvaničnom Tviter nalogu Rolan Garosa duel Đokovića i Mareja nazvan je borbom Titana.

Trener Endija Mareja, Ameli Morezmo (levo)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

3:2 - Imao je Novak 30:0, Marej ga je stigao na 30:30, ali je onda prvi nosilac uzeo naredna dva poena i dobio još jedan gem bez većih problema.

2:2 - Sada je i Marej lako dobio gem, uz samo jedan izgubljen poen.

Tu je i Endijeva žena, Kim Marej (devojačko Sirs). Britanac ne zna za poraz otkako se oženio u aprilu.

Novakova supruga Jelena je na tribinama stadiona "Filip Šatrije".

2:1 - Novak je dobio gem bez izgubljenog poena.

1:1 - I prvi gem na Marejov servis igran je "na prednost". Dobio ga je Britanac. Prva dva gema igrana su 14 minuta.

17:35 - U Parizu je i dalje veoma vruće. Na Celzijusovoj skali živa je kod 33. podeoka.

1:0 - Novak je dobio gem koji je trajao sedam minuta. Počelo je sa 0:30, ali je Đoković "vezao" tri poena. Usledilo je zatim nekoliko dugih razmena udaraca, dva izjednačenja, a onda je prvi reket sveta priveo prvi gem na svoj servis kraju.

17:25 - Počelo je! Đoković prvi servira.

Pobednik će u nedelju od 15 sati igrati za trofej sa Švajcarcem Stenom Vavrinkom, koji je u polufinalu savladao Francuza Žo-Vilfreda Congu 6:3, 6:7, 7:6, 6:4.

Đoković je prvi, a Marej treći igrač sveta. Do sada su se sastajali 26 puta, Srbin je daleko uspešniji sa 18 pobeda. Od finala Vimbldona 2013. Novak je dobio sedam uzastpnih mečeva, od kojih tri ove godine, na Australijan openu, u Indijan Velsi i Majamiju.

Nikada pre se nisu sastajali na pariskom gren slemu, a samo dva puta su igrali na šljaci i oba puta je bolji bio Đoković, 2008. u Monte Karlu i tri godine kasnije u Rimu.

Novak je ostvario 27 uzastopnih pobeda ove sezone, osvojivši Australijan open i četiri turnira Masters serije, u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu i Rimu, dok u Madridu nije učestvovao.

Marej je značajno poboljšao igru na šljaci, na kojoj ove sezone još nema poraz. Osvojio je dva trofeja u 2015, oba na najsporijoj podlozi, i to u Madridu i Minhenu.

Njih dvojica su vršnjaci, obojica su rođeni u maju 1987, a Endi je nedelju dana stariji. Đoković ima 53 ATP titule, a Marej 20 manje. Najbolji igrač sveta je osvojio osam gren slem trofeja, a Britanac dva (US open 2012. i Vimbldon 2013).

Novaku u kolekciji trofeja sa najvećih turnira nedostaje samo pehar sa Rolan Garosa, što je postavio kao primarni cilj u 2015. godini. Na putu do polufinala nije izgubio ni set, savladao je Finca Jarka Nieminena, Žila Milera iz Luksemburga, Tanasija Kokinakisa iz Australije, Francuza Rišara Gaskea i u četvrtfinalu devetostrukog pobednika i još uvek aktuelnog šampiona Rolan Garosa Rafaela Nadala.

Marej je po jedan set izgubio od Portugalca Žoaoa Souze, Francuza Žeremija Šardija i Španca Davida Ferera u četvrtfinalu, dok je maksimalnim rezultatom pobedio Argentinca Fakunda Arguelja i Australijanca Nika Kirjosa.

Đoković je na završnim predstavama Rolan Garosa igrao dva puta, 2012. i 2014, i oba puta je izgubio od Nadala. Mareju je najbolji rezultat na drugom gren slemu sezone upravo polufinale, u kome je bio i 2011. i 2014.

Ukupni nagradni fond Rolan Garosa je 28 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track