(VIDEO, FOTO) KORAK DO REKORDA: Đoković savladao Vavrinku i izborio finale protiv Mareja
Foto: Reuters

Ponovo igrali epski meč

(VIDEO, FOTO) KORAK DO REKORDA: Đoković savladao Vavrinku i izborio finale protiv Mareja

Tenis -
Srbin i Švajcarac odigrali su 20 mečeva u karijeri, a Novak vodi 17:3 u pobedama
1 / 5 Foto: AP

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Australijan opena pošto je posle pet setova savladao prošlogodišnjeg pobednika Stana Vavrinku sa 3:2 (7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0).

Đoković se posle tri sata i 35 minuta plasirao u svoje peto finale na Australijan openu i pokušaće da osvoji petu titulu u Melburnu, odnosno svoj osmi grend slem trofej u karijeri.

To je bila 17. pobeda prvog tenisera sveta u 20 duela sa Vavrinkom, četvrtim igračem na ATP listi.

Đoković će u finalu igrati protiv šestog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja, koji je u polufinalu pobedio Čeha Tomaša Berdiha sa 3:1 u setovima (6:7, 6:0, 6:3, 7:5). Marej se plasirao u svoje čcetvrto finale na Australijan openu i do sada nije osvojio trofej na tom turniru.

Finale je na programu u nedelju 1. februara od 9.30.

U slučaju da osvoji "Ozi" open Đoković će ući u istoriju pošto će postati prvi teniser koji je u open eri osvojio pet trofeja u Melburnu.

Prvi set je počeo mirno, teniseri su bili sigurni na svoj servis sve do sedmog gema. Prvo je Vavrinka bez mnogo muke napravio brejk i poveo sa 4:3, da bi Đoković odmah uzvratio. U pauzi između gemova Đoković je razbio reket, što mu je izgleda pomoglo, pošto je naredni gem dobio sa "nulom" i izjednačio na 4:4. Đoković u desetom gemu nije iskoristio dve set lopte, pa se pobednik prvog seta rešavao u taj-brejku u kojem je Đoković bio više nego ubedljiv - dobio je taj deo igre sa 7:1 i poveo sa 1:0 u setovima. Vavrinka je na početku drugog seta polako podizao nivo igre, dok je Đoković, s druge strane, "padao" i počeo da greši. Švajcarac je iskoristio te greške Đokovića i stigao do brejka i prednosti (4:2), koju je bez problema održao do kraja seta. To je bio prvi set koji je Đoković izgubio od početka Australijan opena. U trećem setu se vodila velika borba. Đoković je poveo sa 3:0, ali se Vavrinka nije predavao, pa je u petom gemu napravio brejk i to bez izgubljenog poena. U naredna četiri gema i Đoković i Vavrinaka su bili sigurni na svoj servis, ređali su se sjajni poeni, ali i greške na obe strane. U desetom gemu Švajcarac je napravio dve velike greške, pa je Đoković iskoristio novu brejk, a prvu set loptu i poveo sa 2:1. Početkom četvrtog seta Vavrinka je napravio nekoliko grešaka, Đoković je postao agresivniji, ali i strpljiviji, što mu je donelo prednost od 2:0. Kada je izgledalo da je Đoković pronašao svoju prepoznatljivu igru, odigrao je još jedan loš gem. Vezao je duplu i tri neiznuđene greške i tako praktično poklonio gem Vavrinki. Đoković je već u narednom gemu imao tri prilike da oduzme servis četvrtom teniseru sveta, ali se Vavrinka odbranio i izjednačio na 2:2. Od rezultata 3:3 Đoković je stao i tako pomogao Vavrinki da izbori peti, odlučujući set. Koliko je igrao loše u četvrtom setu najbolje pokazuje podatak da nije imao nijedan direktan poen.

Đoković je peti set dobio sa 6:0, ali ni malo lako, iako rezultat govori drugačije. Skoro svaki gem u petom setu se igrao na razliku i Vavrinka je imao brejk prlike, ali je srpski teniser u odlučujućim momentima bio bolji, pa se plasirao u finale.

Đoković je ocenio je da je svojim greškama u pobedi protiv Vavrinke sebi bespotrebno zakomplikovao put u finale.

"Sam sam sebi zakomplikovao žvot u meču. Gurali smo jedan drugoga do krajnjih granica. Svaka čast Stenu na velikoj borbi", rekao je Đoković.

Prvi reket Srbije je naglasio da je zadovoljan što će igrati za svoj peti gren slem trofej na Australijan openu protiv Mareja.

"Sa Endijem sam prvi put igrao kada sam imao 12 godina, lepo je što ćemo igrati još jedno gren slem finale", poručio je Đoković.

http://www.youtube.com/watch?v=JSk4VN63a18
Australijan open, Foto: Reuters
Australijan open, Foto: Reuters

TOK MEČA

5. SET - 6:0

Đoković je posle dosta muka osvojio svoj servis i poveo sa 1:0.

Srpski teniser pravi brejk! Kao i u trećem i četvrtom setu, Đoković osvaja prvi servis Vavrinke - 2:0.

Đoković potvrđuje brejk i vodi sa 3:0. Dva vinera i dve greške Vavrinke donele su srpskom teniseru veliku prednost.

Novi brejk Novaka Đokovića za 4:0!!! Srpski teniser je spasao jednu gem loptu Vavrinke, a potom uz pomoć dve greške Vavrinke stigao do drugog brejka u petom setu.

As servisom Đoković je prekratio velike muke u petom gemu i poveo sa 5:0!

Sa nulom Đoković dobija peti odlučujući set i ulazi u peto finale na Australijan openu!

Novak Đoković, Melburn, Foto: Reuters
Novak Đoković, Melburn, Foto: Reuters

4. SET - 4:6

Lagan prvi gem za Đokovića. Srpski teniser je servirao i poveo sa 1:0 u četvrtom setu.

BREJK!!! Početak kao i u trećem setu. Novak pravi brejk.Dobro se branio srpski teniser, a onda je Vavrinka napravio strašnu grešku na mreži za 2:0.

Vraća Vavrinka brejk. Kao i u trećem setu, Vavrinka je odmah vratio brejk - 2:1.Đoković je propustio tri vezane brejk lopte. Švajcarac je vezao pet poena i izjednačio na 2:2.

Lagan gem za Đokovića, čime je prekinuo niz Vavrinke i period loše igre - 3:2.Đoković nije imao priliku za brejk, Vavrinka odličnim udarcima stiže do 3:3.

Brejk Vavrinke! Neverovatan gem, Švajcarac bez izgubljenog poena uzima servis Novaka. Đoković je do sada iskoristio četiri od 13 brejk šansi, a Vavrinka pet od šest.

Veliki pad u igri Novaka, Vavrinka lagano osvaja gem za 5:3.

Đoković je smanjio na 4:5 prilično lako, ali Vavrinka u narednom gemu servira za set.

Odlučiće peti set. I treću godinu za redom na Australijan openu Đoković i Vavrinka će igrati pet setova.

Novak Đoković, Melburn Foto: AP
Novak Đoković, Melburn Foto: AP

3. SET - 6:4

Čak 12 minuta trajao je prvi gem u kome je servirao Đoković. Na kraju, Srbin vodi sa 1:0.

BREJK! Kriza je prošla i Đoković pravi brejk na startu trećeg seta. Srpski teniser je iskoristio prvu od dve vezane brejk prilike za 2:0.

Fantastičan tenis gledamo u ovim trenucima. Dva najduža poena u meču, jedna razmena iznosila je 27 udaraca. Oba poena dobio je Đoković i potvrdio brejk za 3:0.Vavrinka osvaja svoj prvi gem u trećem setu - 3:1.

Brejk! Švajcarac je sa nulom osvojio servis Đokovića i smanjio na 3:2.

Potpuno se vratio Vavrinka u meč. Potvrdio je brejk i izjednačio na 3:3.

Đoković prekida nalet Vavrinke, sa nulom osvaja gem za 4:3.Švajcarac uzvraća takođe sa nulom, stiže do 4:4.

Lagan gem za Novaka, vodi sa 5:4.

BREJK!! SET!!! U pravom trenutku Đoković je slomio Vavrinku i poveo sa 2:1 u setovima! Đoković je nadoknadio 40:15 na servis Vavrinke, a onda fantastičnim forhend vinerom stigao do brejk i set lopte. Vavrinki je potom zadrhtala ruka, pa Đoković vodi sa 2:1 u setovima.

Novak Đoković, Melburn Foto: AP
Novak Đoković, Melburn Foto: AP

2. SET - 3:6

Vavrinka je prvi servirao, a Đoković stigao do dve vezane brejk lopte. Nažalost, srpski teniser ih nije iskoristio. Petim asom u meču Švajcarac je stigao do početnog vođstva od 1:0.

Siguran servis Novaka, sa nulom stiže do 1:1.I Vavrinka sa nulom osvaja gem za prednost 2:1.

I treći gem u nizu teniser koji servira završava sa nulom. Dva sjajna voleja Đokovića i dve greške Vavrinke za 2:2.Vavrinka zadržava prednost u drugom setu, vodi sa 3:2.

Brejk! Duplom servis greškom Đoković je omogućio Vavrinki brejk za 4:2.

http://www.youtube.com/watch?v=O103Z75RC1Y

Vavrinka je potvrdio brejk. Đoković je u jednom trenutku imao 40:40, ali nije uspeo da stigne do brejk prilike - 5:2.

Lagan gem za srpskog tenisera, koji je smanjio rezultat na 5:3.

Gotov je drugi set, Vavrinka posle 36 minuta igre dobija ovaj deo meča sa 6:3. Švajcarac je gem osvojio bez izgubljenog poena.

Novak Đoković, Melburn, Foto: Printskrin
Novak Đoković, Melburn, Foto: Printskrin

1. SET - 7:6(1)

Siguran početak Đokovića, servirao je i poveo sa 1:0.

Lako i Vavrinka osvaja prvi servis u meču - 1:1. Još jedan sjajan servis Đokovića, bez izgubljenog poena, uz drugi as u meču, stiže do 2:1. Prošlo je tek pet minuta, a odigrana su tri gema.

I četvrti gem pripada teniseru koji servira bez većih problema - 2:2.Za sada sve ide po planu za tenisere koji serviraju - 3:2 za Đokovića i ponovo bez greške.

Najinteresantniji gem do sada, Đoković je osvojio prva dva poena, potom Vavrinka tri u nizu, da bi Đoković stigao do izjednačenja. Međutim, Švajcarac osvaja naredna dva za 3:3.Brejk Vavrinke! Švajcarac je stigao do dve vezane brejk šanse, iskoristio je prvu i poveo sa 4:3. Đoković je prilično izgrešio u ovom gemu.

Brejk Đokovića!!! Neverovatni Novak. Odmah je vratio brejk, i to bez izgubljenog poena. Đoković je osvojio i jedan od najlepših poena do sada, posle dugačke razmene udaraca, iz devanzive je sevnuo forhend, koji se pretvorio u viner - 4:4.Dominantan gem za Đokovića, sigurnom igrom vraća se u vođstvo - 5:4.

Đoković je propustio dve brejk, samim tim i set lopte. Imao je srpski teniser 15:40, ali je Vavrinka u naredna četiri poena sjajno servirao i izjednačio na 5:5.

Odličan gem za Đokovića, sa nulom dobija gem za 6:5.

Igraće se taj-brejk. Vavrinka je bez ozgubljenog poena stigao do 6:6.

Fantastičan ulazak Đokovića u 13. gem. Osvojio je svoj poen, potom uzeo dva mini brejka na servis Vavrinke, a sa dva nova poena na svoj servis poveo sa 5:0.Vavrinka je prekinuo niz rivala posle greške Đokovića, ali je već u narednom Srbin stigao do pet vezanih set lopti.

SET!!! Đoković je iskoristio prvu šansu i poveo u meču sa 1:0.

http://www.youtube.com/watch?v=Ax7O1B7_1dc
Novak Đoković, Melburn Foto: Printskrin
Novak Đoković, Melburn Foto: Printskrin
http://www.youtube.com/watch?v=V0F9F6QY9u4

Podršku Novaku uoči društvenih mrežama pružio je i njegov trener Nemac Boris Beker.Srbin i Švajcarac odigrali su 20 mečeva u karijeri, a Novak vodi 17:3 u pobedama. Njihov prvi međusobni duel bio je 2004. godine na čelendžeru u Ahenu. Tada je pobedio Đoković, a onda je Novak od narednih 19 duela dobio 16.

Foto: AP
Foto: AP

Đoković i Vavrinka igrali su poslednje dve godine na Australijan openu. Đoković je 2013. posle velike borbe i pet setova pobedio Vavrinku u osmini finala, a Švajcarac mu se prošle godine revanširao u četvrtfinalu. Najbolji teniser sveta je četiri puta u karijeri osvajao turnir u Melburnu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Đoković je u prvom kolu pobedio Slovenca Aljaza Bedenea 6:3, 6:2, 6:4, a potom Rusa Andreja Kuznjecova 6:0, 6:1, 6:4, pa Španca Fernanda Verdaska 7:6, 6;3, 6:4, a onda i Luksemburžanina Žila Milera 6:4, 7:5, 7:5. Naš teniser je u četvrtfinalu pobedio Miloša Raonića 7:6, 6:4, 6:2.Vavrinka je do polufinala stigao pobedio Turčina Marsela Ilhana (6:1, 6:4, 6:2), Rumuna Marijusa Copila (7:6, 7:6, 6:3), Finca Jarka Nieminena (6:4, 6:2, 6:4), Španca Giljerma Garsiju-Lopeza 7:6, 6:4, 4:6, 7:6 i Japanca Keija Nišikorija (6:3, 6:4, 7:6).

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track