(VIDEO) ĐOKOVIĆ SAVLADAO MONFISA ZA FINALE US OPENA: Novak juriša na 13. Gren slem titulu
Foto: Profimedia

US Open

(VIDEO) ĐOKOVIĆ SAVLADAO MONFISA ZA FINALE US OPENA: Novak juriša na 13. Gren slem titulu

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće u finalu ovogodišnjeg US Opena.

1 / 2 Foto: Profimedia

Srbin je u polufinalu poslednjeg Gren slema u sezoni savladao Francuza Gaela Monfisa sa 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:2).

Meč je trajao 152 minuta.

Đoković će u finalu igrati protiv pobednika drugog polufinala u kome se sastaju Stan Vavrinka i Kei Nišikori.

Đokoviću je ovo sedmo finale u Njujorku i imaće priliku da osvoji treću titulu na "Artur Ešu", odnosno 13. Gren slem titulu u karijeri. Novak je US Open osvajao 2011. i prošle 2015. godine.

"Uslovi su bili čudni, veoma velika vlažnost je bila. Nije trebalo da mu dozvolim da se vrati u meč. Vodio sam 2:0 u setovima i 2:0 u gemovima. Počeo je da igra bolje, da servira, ulazi u teren. Zasluženo je dobio taj set. Mislim da sam sredinom četvrtog seta uspeo da slomim otpor Monfisa. Igram meč za titulu i sve ostalo ostavljam iza sebe. Bilo je mnogo uspona i padova tokom meča. Znao sam da što više meč bude odmicao da ću imati veće šanse, preostalo mi je da budem strpljiv."

Đoković je dobro počeo meč, sigurnom igrom, ali i zahvaljujući dvostrukim servis greškama protivnika, poveo je sa 5:0 posle samo 16 minuta igre. Monfis je u šestom gemu osvojio gem na svoj servis i kada se činilo da će Đoković osvojiti set bez većih problema, on je ispustio prednost od 40:0 i set loptu, a Monfis je napravio brejk i smanjio na 5:2.

U Đokovića se uvukla nervoza, a Francuz je zaigrao mnogo bolje, osvojio je gem na svoj servis i smanjio na 3:5. On u osmom gemu nije iskoristio dve brejk lopte, što je Đoković kaznio i posle 36 minuta i ukupno pete set lopte poveo u meču.

Monfis je poveo sa 1:0, a zatim je Đoković vezao pet gemova tokom kojih je izgubio samo četiri poena i poveo je sa 5:1. Monfis je u narednom gemu imao mnogo problema sa servisom, ali to prvi igrač sveta nije iskoristio pa je u osmom gemu servirao za drugi set. Đoković je bez izgubljenog poena osvojio servis gem i stekao dva seta prednosti.

Đoković je poveo u trećem setu sa 2:0, ali je posle toga Monfis zaigrao ozbiljnije, popravio je servis i uz nekoliko atraktivnih poena preokrenuo je na 5:2. Posle tog gema, tokom pauze, Đoković je tražio pomoć fizioterapeuta koji mu je izmasirao levo rame. On je zatim spasio set loptu i prekinuo niz Monfisa, koji je u devetom gemu uspeo da spasi tri brejk lopte i osvoji treći set.

Pre početka četvrtog seta Đokoviću su masirali desno rame. Teniseri su osvajali gemove na svoje servise sve do četvrtog, kada je Đoković napravio brejk i poveo sa 3:1. Monfis je odmah vratio brejk, a isto je ubrzo učinio i Đoković i ponovo je vratio dva gema prednosti. On je zatim osvojio gem na svoj servis, a u poslednjem gemu oduzeo je servis Monfisu bez izgubljenog poena i ostvario pobedu.

Đoković će u finalu igrati protiv pobenika duela Švajcarca Stena Vavrinke i Keija Nišikorija iz Japana. Sa trećim igračem sveta Vavrinkom do sada je igrao 23 puta i pobedio je u 19 mečeva, od kojih i u poslednja dva.

Đoković je protiv sedmog tenisera sveta Nišikorija igrao 12 puta i pobedio u 10 duela, od kojih u devet uzastopnih.Srpski teniser će u nedelju od 22 časa igrati za treću titulu na Ju Es openu, posle 2011. i 2015. godine, odnosno za ukupno 13. grend slem titulu.

TOK MEČA

4. SET

6:2 - Gotov je meč posle 152 minuta igre!

5:2 - Servis vinerom Đoković dobija svoj servis i stiže na gem od ukupne pobede.4:2 - Treći brejk u nizu, Đoković ponovo ima brejk prednosti! Ispustio je jednu brejk šansu, potom spasao gem loptu za Monfisa, a onda poentirao za brejk.

Đoković je ponovo zatražio medicinski tajm-aut, ovog puta zbog desnog ramena.

3:2 - Ribrejk Monfisa. Đoković je duplom servis greškom pomogao Francuzu da odmah vrati izgubljeni gem.3:1 - Đoković pravi brejk! Srpski teniser je ostvario poen meča, stigao do dve vezane brejk lopte, a drugu pretvorio u brejk!

2:1 - Đoković dobija novi gem.

1:1 - Đoković je propustio tri vezane brejk lopte. Monfis se ponovo izvukao na volšeban način i izjednačio.Monfis je zatražio pomoć lekara.

1:0 - Đoković je prvi servirao i osvojio gem. Novak je spasao jednu brejk loptu.

3. SET

3:6 - Gotov je treči set. Đoković je imao tri vezane brejk šanse za povratak u set, ali je Monfis osvojio pet poena za redom i smanji rezultat na 1:2.3:5 - Đoković je spasao set loptu, a zatim osvojio gem i prekinuo seriju Monfisa od pet uzastopnih gemova.

Đoković je posle ovog gema dobio kraću masažu levog ramena.

2:5 - Peti uzastopni gem za Monfisa. I ovog puta je upisao najmanje jedan as u gemu.2:4 - Monfis je u naletu. Popravio je servis i forhend i vezao četiri gema.

2:3 - Sjajno servira Monfis u ovom periodu meča. U poslednja dva gema kada je servirao napravio je pet as servisa, ima ukupno 12 u meču.

2:2 - Monfis pravi brejk najlepšim poenom u meču.

2:1 - Devetim asom u meču Monfis je smanjio prednost Novaka. Vezao je dva asa Francuz.

2:0 - Đoković je potvrdio brejk. Dva forhend vinera i jedan servis viner bili su dovoljni za ubedljiv gem.

1:0 - Brejk Đokovića!

2. SET

6:2 - Gotov je drugi set!5:2 - Monfis je produžio drugi set. Francuz je imao tri vezane gem lopte, Đoković stigao do izjednačenja, ali nije imao snage za potpuni preokret.

5:1 - Đoković je potvrdio i drugi brejk.

4:1 - Period fantastične igre Đokovića. Pravi novi brejk, ukupno dva prednosti.

3:1 - Đoković potvrđuje brejk. Izgubio je samo jedan poen.

2:1 - Sa nulom Đoković oduzima servis Monfisu. Osam uzastopnih poena je osvojio srpski teniser.

1:1 - Sa nulom Đoković dobija svoj prvi gem u drugom setu. Srbin je upisao dva bekhend vinera i jedan forhend viner.

0:1 - Monfis je prvi servirao, spasao brejk loptu i poveo u drugom setu.

1. SET

6:3 - Gotov je set. Đoković se mučio, spasao duplu brejk šansu, zatim osvojio set.5:3 - Francuz je u naletu, osvojio je treći uzastopni gem.

5:2 - Monfis je napravio brejk u veoma čudnom gemu. Đoković je imao 40:0 i tri vezane set lopte, ali je zatim neobjašnjivo pao u igri i dozvolio Francuzu da ostane u prvom setu.

5:1 - Monfis je spasao jednu set loptu, a zatim osvojio prvi gem.

5:0 - Posle samo 16 minuta igre Đoković vodi sa 5:0!

4:0 - Đoković je napravio toliki pritisak na Francuza da igra neprepoznatljivo. Prosto, raspala se igra Monfisa. Novom duplom servis greškom Francuz je omogućio Đokoviću dupli brejk.

3:0 - Bez izgubljenog poena Đoković je počistio Monfisa u ovom gemu.

2:0 - Brejk Đokovića! Dve duple servis greške Monfisa za vođstvo Novaka.

1:0 - Prvi je servirao Đoković i stigao do početnog vođstva. Poslednja dva poena u gemu Đoković je dobio sa bekhend volej vinerom i forhend vinerom.

Đokoviću je ovo deseto uzastopno polufinale, a pobedom bi obezbedio sedmo finale. Đoković bi u tom slučaju imao šansu da treći put osvoji poslednji Gren slem u sezoni, posle 2011. i 2015. godine, i ujedno poveća broj trofeja na najprestižnijim turnirima na 13.

Đoković je u najavi meča rekao da veoma ceni Francuza.

"Monfis je igrač kojeg bi rado gledao i platio kartu, jako je zanimljiv i uživa u tenisu. Sada izgleda znatno skoncentrisanije na terenu, posebno na betonu. On je veoma važan igrač za tenis, donosi pozitivnu energiju i drago mi je što beleži dobre rezultate. Koliko igra dobro na US Openu govori činjenica da nije izgubio set", zaključio je Đoković.

Iako je Đoković osvajač 12 grend slem titula i ima skor 12:0 protiv Monfisa, svestan je da će taj bilans biti dodatna motivacija opasnom Francuzu, koji je u životnoj formi.

Od pomenutih 12 susreta sa Monfisom, polovina je rešena u odlučujućem setu. Dva puta Novak je pobeđivao Francuza tek u taj-brejku trećeg seta, naročito se pamti njihovo finale u dvorani "Bersi" 2009. godine, kada je pred svojim Parižanima Monfis bio nadomak najvećeg uspeha u karijeri, ali ga je Đoković ipak savladao posle dva sata i četrdeset tri minuta igre.

Posle toga, igrali su prvi put i na stadionu "Artur Eš" u četvrtfinalu 2010. godine, Đoković nije imao većih problema i slavio je sa 3:0, baš kao što ni njihov poslednji meč pre samo mesec i po u polufinalu Toronta nije bio neizvestan. Najbolji teniser sveta pobedio je sa 6:3, 6:2 posle samo sat i trinaest minuta i potom u finalu bio bolji od Nišikorija, što mu je donelo istorijsku 30. titulu na turnirima Masters 1000 serije.

U drugom polufinalu sastaće se Švajcarac Stan Vavrinka i Japanac Kei Nišikori.

Đokoviću u prilog ide i prognoza švedskog stručnjaka Matsa Vilandera. Aktuelni komentator Jurosporta svaki put je omanuo u prognozama da su rivali favoriti protiv Novaka, a tako je i sada proglasio Monfisa za boljeg u ovom trenutku.

"Monfis je favorit za finale", rekao je Vilander.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track