(FOTO, VIDEO) PROKLETSTVO ROLAN GAROSA: Đoković izgubio i treće finale, Vavrinka prvi put šampion
Foto: Reuters

Poveo, pa stao

(FOTO, VIDEO) PROKLETSTVO ROLAN GAROSA: Đoković izgubio i treće finale, Vavrinka prvi put šampion

Tenis -
Srpski teniser dobio prvi set 6:4, ali se onda Švajcarac razgoropadio i dobio naredna tri 6:4, 6:3, 6:4
1 / 5 Foto: Reuters

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji Rolan Garos, jedini gren slem trofej koji mu nedostaje, jer je u finalu izgubio od Švajcarca Stena Vavrinke - 6:4, 4:6, 3.6, 4:6.

Meč je trajao tri sata i deset minuta.

Senzacija se dogodila. Prvi reket sveta je bio apsolutno dominantan ove sezone, osvojio je sve važne turnire do Rolan Garosa, i došao je u Pariz kao veliki favorit. Kada je u četvrtfinalu eliminisao "kralja šljake" Rafaela Nadala, već je bio viđen kao njegov naslednik na tronu. A kada je u današnjem finalu dobio prvi set, malo ko je mogao da veruje u čudo. Ipak, čudo se dogodilo.

Vavrinka se razgoropadio, počeo da puca snažno i precizno iz svih oružja i zasluženo dobije naredna tri seta.

Statistika govori u prilog tome: Švajcarac je napravio čak 60 vinera, što je duplo više od Đokovića! Pritiom je imao samo četiri neiznuđene greške više. Novak je realizovao dve od deset brejk lopti, a Sten četiri od 15. Sve to je bilo dovoljno da Vavrinka prvi put u karijeri osvoji "Kup Musketara", a drugi gren slem trofej, pošto je prethodno prošle godine pobedio na Australijan openu.

Đoković je tako izgubio i treće finale Rolan Garosa. U prethodna dva je za njega koban bio Nadal, a sada Vavrinka.

Na tribinama stadiona "Filip Šatrije" je bilo mnogo poznatih lica. Ekskluzivne fotografije možete pogledati OVDE.

TOK MEČA:

Četvrti set

4:6 - Vavrinka stavlja tačku na meč posle tri sata i deset minuta.

4:5 - Još jedan brejk Vavrinke, koji sada servira za meč i trofej.

Trenutni odnos u vinerima je 56:28 u korist Vavrinke.

4:4 - Šta je sada spadio Vavrinka - tri vezane brejk lopte. Posle njegove tri neiznuđene greške na semaforu je stajalo 0:40. A onda su proradili topovi u njegovoj ruci, ponovo je pogađao sve i osvojio pet uzastopnih poena.

Podrška Novaku stiže sa svih strana,

4:3 - Šta je sada Novak uradio! Na 15:40 odigrao je dva sjajna poena na mreži, što mu je dalo dodatnu snagu, da dobije i naredna dva poena i prekine seriju rivala od tri uzastopno dobijena gema,

3:3 - Vavrinka se potpuno vratio u ritam. Lako je dobio gem i potvrdio "ribrejk". Švajcarac je došao do neverovatnih 50 vinera na meču.

3:2 - Vavrinka vratio brejk. Posle Novakove greške bilo je 15:40, a onda su finalisti odigrali još jedan dug, predug poen, koji je završen tako što je srpski teniser pogodio mrežu.

3:1 - Vavrinka je prekinuo Novakovu seriju. Gem je završen Đokovićevom greškom na mreži.

3:0 - Novak sada deluje smirenije, a Sten je počeo više da greši, pa je Đoković uspeo da potvrdi brejk.

2:0 - Đoković je napravio brejk! Vratio se prvi reket sveta u ritam, dokopao se brejk šanse i odmah je iskoristio.

1:0 - Novak je set otvorio osvajanjem gema na svoj servis bez većih problema.

TREĆI SET

3:6 - Kako je Vavrinka odigrao treći set, tako ga je i završio. Moćno! Bez izgubljenog poena je dobio ovaj gem i sada vodi 2:1 u setovima.

3:5 - Uprkos nekoliko strašnih poteza Švajcarca, Novak je uspeo da produži set.

2:5 - Đoković je posle skoro sat i po igre konačno imao novu brejk loptu. Kao da se malo trgao iz letargije. Međutim, nije je iskoristio priliku da treći set vrati "u egal", a Vavrinka je došao na korak od preorketa.

2:4 - Brejk Vavrinke. Strašno sada igra Švajcarac. Sevaju i bekhendi i forhendi i uzeo je gem na Novakov servis bez izgubljenog poena. A pritom je bacio publiku u delirijum.

Pogledajte kako izgleda stadion "Filip Šatrije":

Foto: Fonet
Foto: Fonet

2:3 - Vavrinka ne posustaje. Dobio je gem bez izgubljenog poena.

2:2 - Posle četiri uzastopna gema na svoj servis u kojima se suočavao sa brejk loptama, Đoković konačno nije pružio takvu priliku rivalu.

1:2 - Vavrinka ne dozvoljava Đokoviću ni da pomisli na brejk loptu, a kamoli na brejk. Siguran je u gemovima na svoj servis.

1:1 - Ponovo muka za Novaka. Čak tri brejk lopte imao je Vavrinka u ovom gemu. Ipak, svaki put je Đoković odlično izgradio poene i uspeo da dobije ovaj izuzetno važan gem.

0:1 - Gde je stao u drugom, Vavrinka je nastavio u trećem setu.

DRUGI SET - Švajcarac je po svim statističkim parametrima bio bolji rival u drugom setu i zasluženo ga osvojio.

4:6 - Vavrinka je izjednačio. Švajcarac je iskoristio svoju šestu brejk šansu i to u ključnom momentu - za izjednačenje na 1:1 u setovima. Novak se iznervirao, pa je slomio reket.

4:5 - Vavrinka ekspresno dobija gem na svoj servis.

4:4 - Ni ovaj put Vavrinka nije iskoristio brejk loptu. Na kraju gema, koji je dobio Novak, Švajcarac se toliko iznervirao da je reketom udario u mrežu, što nije dozvoljeno, ali je prošao bez opomene.

3:4 - Delovalo je da će Vavrinka lako da dobije gem kada je poveo 40:0. Međutim, onda je Novak odigrao strašan bekhend, Sten dva puta pogrešio i došlo je do izjednačenja. Ipak, Švajcarac je dobio naredna dva poena, pa je rezultatska klackalica nastavljena.

3:3 - Ponovo se Đoković suočio sa brejk loptom, ali je i treći put na meču, a drugi put u drugom setu, uspeo da se spasi. Sjajno je izgradio poen za izjednačenje, onda je dobro odservirao i na kraju pustio rivala da smeč pošalje u aut.

2:3 - Švajcarac ne da svoj servis... Očigledno mu je poraslo samopouzdanje, igra sve bolje.

2:2 - Vavrinka je imao dve brejk lopte u ovom gemu, ali je oba puta lopticu poslao daleko iza osnovne linije. Isto je uradio i u sledećem poenu, pa je kažnjen od najboljeg svetskog tenisera.

16:11 - Đoković drži rekord ATP tura sa 95,6 odsto pobeda u mečevima u kojima je dobio prvi set. A od 2009. godine taj procenat je još veći i iznosi - 97,5.

1:2 - Uzvratio je Sten istom merom, bez izgubljenog poena.

1:1 - Novak nastavlja u jakom ritmu. Gem je dobio "sa nulom".

0:1 - Kao i na startu prvog, i u prvom gemu drugog seta Đoković je imao brejk loptu. Usledila je repriza, Vavrinka se izvukao i dobio gem za uvodno vođstvo.

16:02 - U publici je i Nazario da Lima Ronaldo!

PRVI SET - Zanimljivo je da je Vavrinka imao više vinera - 12, naspram Novakovih 7. Međutim, Švajcarac je mnogo više grešio: 13-7, pa je Đokoviću zasluženo pripao ovaj deo igre.

http://www.youtube.com/watch?v=gcoIgz3goQo

6:4 - Đoković je dobio prvi set posle prvog gema na svoj servis u kome se mučio. Imao je 40:15 i dve set lopte, a onda je Švajcarac zaigrao na sve ili ništa i osvojio tri uzastopna sjajna poena, čime je došao do prve brejk lopte na meču. Ipak, prvi reket sveta se "stegao" i priveo gem i set kraju.

5:4 - Vavrinka je prekinuo Novakov niz od tri uzastopno osvojena gema, ostao u setu, ali sada Đoković servira za vođstvo.

5:3 - I još jednom lako Đoković dobija svoj servis gem. Vavrinka ne pokazuje znake izlaska iz krize igre. Novak je ovaj gem završio asom.

4:3 - Đoković je napravio brejk! Katastrofalan gem Vavrinke, koji je napravio tri neiznuđene greške, onda i duplu servis grešku, pa je prvi reket sveta došao do brejka bez izgubljenog poena.

3:3 - Bez ikakve muke Srbin osvaja gem na svoj servis.

15:36 - U Parizu je sunčano, temperatura je 22 stepena Celzijusa.

2:3 - Ponovo je Đoković imao brejk loptu, kao i prvom gemu, ali je ponovo nije iskoristio. Opet se Švajcarac izvukao dobrim servisima.

Kup Musketara čeka novog vlasnika.

2:2 - Zapretio je Vavrinka, imao je 0:30, ali je onda Đoković "vezao" četiri poena, najviše zahvaljujući dobrim servisima, među kojima i jednom asu.

1:2 - Vavrinka dobija gem bez izgubljenog poena. Već je odservirao tri asa na ovom meču.

1:1 - Siguran je Đoković bio u svom prvom servis gemu iako je rivalu prepustio dva poena.

0:1 - Novak je već na startu imao brejk loptu, ali se Vavrinka spasio dobrim servisom. A onda je usledio neverovatno dug poen (39 razmena udaraca), koji je završen tako što je Đoković izbacio lopticu u aut. Potom je Švajcarac napravio "viner" i dobio prvi gem.

15:12 - Meč je počeo!

15:10 - Zagrevanja je u toku.

15:06 - Finalisti su pozirali za zajedničku fotografiju.

15:05 - Vavrinka je izabrao da prvi servira.

15:02 - Igrači izlaze na teren stadiona "Filip Šatrije".

http://www.youtube.com/watch?v=RLBkWrdoSHk

14:04 - Đoković vs Vavrinka - zanimljivosti- Đoković danas igra 16. gren slem finale u karijeri. Osvojio je osam titula, pet Australija opena, dva Vimbldona i jedan US open, dok je u Parizu dva puta poražen od Nadala.- Novak je u karijeri osvojio 53 titule na ATP turu, Vavrinka devet. Ove godine skor je 5-2.- Srbin je do sada od nagrada na turnirima zaradio 78,397.032 dolara, a Vavrinka 15,790.548 dolara.- Đoković i Vavrinka su se do sada samo tri puta sastajali u finalima. Švajcarac je dobio prvo 2006. u Umagu, a Novak preostala dva, u Beču 2007. i Masters u Rimu godinu dana kasnije.

13:54 - Da li je publika na Rolan Garosu najgora na svetu?!Postoji samo jedna kategorija navijača koja je gora od Francuza, to su Parižani, rečenica je koju je 2009. godine izgovorio Toni Nadal, stric i trener španskog teniskog šampiona Rafaela Nadala, a za koju francuski mediji danas pokušavaju da ustanove da li je uopšte i koliko tačna. Povremeno nedisciplinovana, čak nesportska, povremeno nezaiteresovana, publika Rolan Garosa nikada nije bila toliko napadana koliko ove godine, navodi televizija Frans TV u prilogu pod naslovom "Rolan Garos: zašto je publika tako zla?". Zviždanje, tuče na tribinama, odsustvo podrške ili prazna sedišta tokom polufinalnih mečeva: od početka turnira, pariska publika ne prestaje da izaziva kontroverzu, a za dvojicu francuskih tenisera, Žilijena Benetoa i Anrija Lekonta, nema dileme: to ponašanje je "skandalozno", "prava sramota". Kada nekom od tenisera zapadne da igra protiv domaćeg rivala, bolje mu je da se dobro psihički pripremi, komentariše Frans TV. Svaki gest nervoze odmah se tumači kao izraz neprijateljstva i izaziva bes publike. Čak je i Amerikanac Džon Izner, koji važi sa uzora po pitanju fer-pleja, uspeo da 2012. na Šartrijeu prizove "munje" Parižana. Ove sezone, "crna ovca" Rolan Garosa je Sten Vavrinka. Već izviždan na Lenglenu pre meča sa Žilom Simonom, Švajcarac je ponovo u petak bio na meti lokalne netrpeljivosti na centralnom terenu nakon pobede nad Džoom Vilfridom Congom. Za vreme meča, neko se glasno podsmehnuo Stenu zbog dresa: "Žo, nemoj da zaboraviš da igra u pižami!". "Neverovatno je šta se dešava. Francuska publika koja zviždi Vavrinki, to je sramota! Sramota! Žao mi je, ali publika na Šatrijeu je nesposobna da prepozna snagu šampiona. Nakon meča koji je odigrao, to je skandal", komentarisao je Beneto. "Jedan deo publike ne ume da prepozna Vavrinkinu fantastičnu pobedu. Počeli su da mu zvižde iako ništa nikom nije učinio. Tip nas je pobedio u Dejvis kupu jer je jednostavno bio bolji. Nikad nije ništa rekao protiv Francuske, protiv nas, publike ili igrača. Igrao je skoro četiri sata protiv najboljeg francuskog tenisera. Bilo je 15.000 ljudi protiv njega, a on nije rekao nijednu jedinu reč tokom celog meča. Njegovo ponašanje je bilo besprekorno. Naša publika nema nikakvu sportsku kulturu", zaključio je on. "Sram me je, to je sramota", ističe Lekont, navodeći da publika čak nije podržavala ni Congu. "Probudili su se tek u četvrtom setu i počeli da zvižde Vavrinki, igraču koji je ušao u finale Rolan Garosa! Šta su očekivali, da Sten preda meč?", ljutio se on u izjavi za list Parizijen.(Tanjug)

13:46 - Sten juri VilanderaSten Vavrinka se nada drugoj gren slem tituli u karijeri, a prvoj na Rolan Garosu (osvojio Australijan open prošle godine). Ukoliko danas načini iznenađenje, što bi njegova pobeda nad Đokovićem svakako bila, postao bi prvi teniser još od Matsa Vilandera (1988), koji je uspeo da u Parizu osvoji titule i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Švajcarac je na Rolan Garosu kao junior pobedio 2003.

13:28 - Novak kopira Džima KurijeraNovak Đoković bi pobedom u današnjem finalu ušao u istoriju u različitim kategorijama. Jedna od njih je da bi postao prvi teniser posle 23 godine, odnosno prvi u 21. veku, koji je osvojio prva dva gren slema u godini, jer je početkom 2015. trijumfovao na Australijan openu. Taj podvig prethodno je ostvario Amerikanac Džim Kurijer, koji je Australijan open i Rolan Garos "vezao" 1992. Ukupno, osmorici tenisera je to pošlo za rukom.

12:14 - Morezmo: Novak je mnogo napetNovak Đoković je u polufinalu Rolan Garosa savladao Endija Mareja, čiji je trener Ameli Morezmo posle tog meča rekla:"Novak je napet. Veoma napet. Zbog toga će biti interesantno videti kako će igrati u finalu. Svi vide njegov stav i, udarce, ali nije nelogično što je napet pred finale".

11:50 - Obradović: Vavrinka ima jednu veliku manuSelektor Dejvis kup tima, Bogdan Obradović, govorio je kvalitetima i manama Novakovog protivnika."Vavrinka je apsolutno opasan teniser. Međutim on ima jednu lošu tendenciju za koju i sam zna. Bez obzira koji je deo turnira u pitanju, na pojedinim mečevima dešava mu se da se potpuno „istopi“ i vi onda gledate i ne prepoznajete coveka. To su glavni problemi koji cekaju Vavrinku. Inače, kada pogledate njegovu igru, i forhend i bekhend su apsolutno izjednačeni udarci, neverovatno kvalitetni. Sjajno servira. Čvrst je, jak je, konstantan", rekao je za Mocart sprot Obradović.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11:10 - Đoković: Vavrinka nezgodan, strpljivom igrom do tituleĐoković je rekao da je veoma zadovoljan plasmanom u finale Rolan Garosa i dodao da će se najbolje moguće spremiti za duel protiv Švajcarca Stanislasa Vavrinke. "Odigrao sam najteži meč na turniru, a sa Marejom je uvek velika borba i neizvesnost. Mislio sam da bih mogao da završim posao u tri seta, imao dosta prilika, ali je Endi igrao fantastično i odveo meč u pet setova. U odlučujuhim momentima uspostavio sam kontrolu i staloženo završio duel", rekao je Đoković posle meča.

Đoković i Vavrinka do sada su se sastajali 20 puta, a trenutni skor je 17:3 u korist srpskog tenisera. "Vavrinka je nezgodan protivnik i osvajanje gren slema je san svakog igrača. Igraće prvi put u Parizu u finau, dok je moje treće, ali da bih pobedio moraću da budem strpljiv i defanzivnom na visokom nivou. Nadam se da ću se pripremiti što bolje".Prema njegovim rečima trijumfi nad Marejom, ali i Rafaelom Nadalom u četvrfinalu, mnogo će mu značiti na psihičkom planu. "Igrao sam protiv dvojice najtežih tenisera na ovoj podlozi i uspeo sam da slavim. Odigrao sam odlično do polufinala bez izgubljenog seta, vodio i protiv Mareja sa 2:0, ali normalno da će biti neizvesnosti kada se sastanete sa tako kvalitetnim igračem", zaključio je Đoković.

10:30 - Đoković kao maratonac

Najbolji teniser sveta je na putu do finala izgubio samo dva seta, i to protiv Endija Mareja u polufinalu, ali je već sada ostvario jedan više nego izuzetan rezultat.

Đoković je naime u šest mečeva pretrčao tačno 14,274 metara, ili u prosek 2,3 kilometara po meču, daleko više od bilo kog drugog tenisera.

Jasno je, dakle, da Đoković i kroz rad nogu stiče prednost nad rivalima, čuva više snage, pojačava udarac, brže menja smer kretanja...

09:30 - Novak mnogo bolji u međusobnim duelima

Najbolji teniser današnjice ima mnogo bolji međusobni skor od Vavrinke. Odigrali su 20 duela a Novak je slavio čak 17 puta. Poslednji meč odigrali su ove godine na Otvorenom prvenstvu Australije kada je Srbin slavio posle pet setova velike borbe (7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0). Vavrinka je poslednji put slavio prošle godine u januaru u četvrtfinalu Australijan opena. Zanimljivo, čak četiri poslednja duela ovih tenisera na gren slemovima završena su u pet setova, a najuzbudljivije je bilo 2013. godine u Melburnu ka da je Novak slavio u petom setu 12:10 i plasirao se u četvrtfinale.

http://www.youtube.com/watch?v=JN_iuj9Htrw

09:00 - Vavrinka: Mogu svakog da pobedim

Švajcarac je ipak svestan toga da je srpski teniser u odličnoj formi i da retko ko može da ga pobedi u ovom trenutku."Naravno da razmišljam kako da budem bolji od Novaka. Gledam njegove mečeve i tražim gde imam najviše šansi. Takođe, znam da moja igra većini igrača ne odgovara i kad sam u formi, kao sada, i tada mogu svakog da pobedim",rekao je Švajcarac.

"Igram svoj tenis i kad sam već stigao do finala ovog grend slema, uradiću sve da ga i osvojim. Ceo turnir igram dobro, a pogotovu mogu biti zadovoljan svojim partijama protiv Federera i Conge. Svestan sam da za protivnika imam najboljeg igrača na svetu, ali to je za mene dodatni motiv da odigram najbolje što mogu i na kraju se i sam radujem", poručio je Vavrinka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track