(VIDEO) NOLE PONOS SRBIJE: Najbolje od Novaka u 2016. godini!
Foto: Reuter

Đoković za istoriju!

(VIDEO) NOLE PONOS SRBIJE: Najbolje od Novaka u 2016. godini!

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković godinu završava na drugom mestu ATP liste, ali će za Srbe on uvek biti prvi!

Zvršnica ove godine i nije išla na ruku Đokoviću, ali ne smemo zaboraviti trenutke u kojima je bio neprikosnoven na terenu!

U 2016. godini Novak Đoković je kompletirao sve Gren slemove u svojoj karijeri. Jedini koji nije osvajao bio je Rolan Garos, koji je ove godine maestralno odigrao i taj pehar sada krasi njegove vitrine.

Postao je osmi igrač koji je kompletirao titule na grend slemovima, posle Freda Perija, Dona Badža, Roda Lejvera, Roja Emersona, Andrea Agasija, Rodžera Federera i Rafaela Nadala. U finalu je pobedio Endija Marija sa 3:1, i postao jedini teniser u istoriji koji je osvojio četiri grend slem turnira u nizu na tri različite podloge - beton, trava i šljaka.

foto: Reuters
foto: Reuters

Đoković je osvojio svoju 60. titulu u karijeri u Dohi, pobedivši Nadala rezultatom 6:1, 6:2. Rekordnu šestu titulu u Melburnu je osvojio, savladavši u revanšu finala iz 2015. godine, Endija Marija u tri seta.

Osvojio je peti Masters u Indijan Velsu, pobedivši u finalu Miloša Raonića. Početkom aprila, Đoković je bez izgubljenog seta osvojio naredni Masters, u Majamiju, savladavši Keja Nišikorija u finalu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kao branilac titule u Monte Karlu, Đoković je neočekivano doživeo poraz već na startu turnira od Čeha Jiržija Veselog. U finalu Madrida je savladao Endija Marija sa 6:2, 3:6 i 6:3. Drugu uzastopnu nedelju igrao je finale protiv Marija u Rimu, ali je Britanac ovog puta dobio meč rezultatom 6:3, 6:3.

Na Vimbldonu je Đoković izgubio u trećem kolu od američkog tenisera Sema Kverija u četiri seta. Meč je zbog kiše trajao dva dana, a porazom je prekinut niz od 28 grend slem turnira na kojima je stizao makar do četvrtfinala, kao i rekordni niz od 30 dobijenih mečeva na grend slem turnirima.

Zatim su usledile Olimpijske igre i pored velikih očekivanja, nije ostvario zapaženiji rezultat. Izgubio je u prvom kolu od Huana Martina del Potra u dva tajbrejka. Đoković je osvojio 30 masters u karijeri pobedivši u Torontu Keija Nišikorija u dva seta. Na Ju es openu je igrao u finalu gde je poražen od Švajcarca Stanislasa Vavrinke sa 3:1.

Na pretposlednjem mastersu sezone u Šangaju, Đoković je izgubio u polufinalu od 15 nosioca Bautiste Aguta iz Španije.

Na mastersu u Parizu je ispao u četvrtfinalu, čime je britanski teniser Endi Mari preuzeo prvo mesto na ATP listi od Đokovića. Poslednji turnir sezone Đoković je odigrao u Londonu, izgubio u finalu od Marija i godinu završio na drugom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track