(VIDEO) POHOD NA 13. GREN SLEM TITULU: Đoković savladao Janovica na startu US Opena
Foto: Profimedia

Poslednji Gren slem u sezoni

(VIDEO) POHOD NA 13. GREN SLEM TITULU: Đoković savladao Janovica na startu US Opena

Tenis -

Najbolji teniser sveta Novak Đoković krenuo je u odbranu titule na US Openu, poslednjem Gren slemu u sezoni, pobedom nad Jiržijem Janovicem.

Najbolji srpski teniser slavio je protiv Poljaka sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:2, 6:1) posle dva sata i 37 minuta igre na stadionu "Artur Eš".

Bio je ovo prvi međusobni meč Đokovića i trenutno 228. igrača na svetu.

Đoković se dosta mučio u prva dva seta. Srpski teniser je do prvog seta stigao zahvaljujući brejku sredinom te deonice igre za 4:2. Zanimljivo, pre toga je usledio medicinski tajm-aut koji je prvi reket sveta pozvao zbog bola u nadlaktici desne ruke.

Janovic je u drugom setu napravio brejk za 4:2, ali je Đoković odmah ribrejkovao rivala. Đoković je pri rezultatu 5:5 propustio tri vezane brejk prilike, da bi Janovic u narednom gemu osvojio gem na servis Srbina i izjednačio rezultat u setovima.

Za razliku od prva dva seta u naredna dva Đoković je zaigrao mnogo bolje. Već na startu trećeg je napravio brejk, koji je u petom duplirao za 4:1, a zatim lagano priveo set kraju.

Sličan scenario viđen je i u četvrtom setu. Đoković je na startu oduzeo servis rivalu, potom duplirao prednost za 4:1 i na kraju ubedljivo stigao do trijumfa.

"Bilo je sjajno vratiti se na "Artur Eš" stadion. Nadam se da ste se zabavili tokom meča, kao što je bilo na otvaranju kada je nastupio Fil Kolins", rekao je Đoković i zatim zapevao jednu pesmu poznatog pevača.

"Nikad nije lako igrati na velikom nivou tokom čitave godine. Postoje periodi kada se ne osećaš na 100 odsto spremnosti. Prebrodio sam ovaj dan i idemo dalje. Generalno, bio je to dobar nastup, pogotovo u trećem i četvrtom setu. Jirži je nepredvidiv teniser, ima snažne servise. Kada zakoračim ovde osećam se kao kada zakoračim u tunel, a svetlo na kraju tunela je stadion Artur Eš."

Đoković će u narednom kolu igrati protiv Čeha Jižija Veselija, koji je savladao Indijca Seketa Minenija sa 3:2 (7:6(5), 4:6, 2:6, 6:2, 7:5).

US Open igra se za nagradni fond od 21.862.744 dolara.

TOK MEČA

Večernji program na "Artur Eš" stadionu počeo je ceremonijom otvaranja, a glavna zvezda večeri je poznati pevač Fil Kolins.

4. SET

6:1 - Meč je gotov!!!

5:1 - Đoković stiže na korak od pobede u prvom meču na ovogodišnjem US Openu.4:1 - Nemoćno deluje Janovic, Đoković ima dva brejka prednosti.

3:1 - Još jedan lagan gem za Đokovića, odservirao je bez izgubljenog poena.

2:1 - Janovic je smanjio rezultat.

2:0 - Đoković potvrdio brejk, iako se prethodno suočio sa brejk loptom.

1:0 - Brejk Đokovića već u prvom gemu četvrtog seta. Janovic je osvojio prva tri poena u gemu, a zatim je Đoković nanizao pet uzastopnih.

3. SET

6:2 - Gotov je treći set. Morao je srpski teniser da spasava novu brejk loptu, da bi zatim sa dva fohend vinera priveo set kraju.5:2 - Janovic je odložio finiš trećeg seta.

5:1 - Bez izgubljenog poena Đoković potvrđuje dupli brejk prednosti. Upisao je novi forhend viner.

4:1 - Đoković ima dva brejka prednosti u trećem setu! Do njega nije došao na lak način, naprotiv. Propustio je dve vezane brejk lopte, ali u nastavku iskoristio treću za brejk.

3:1 - Bez izgubljenog poena Đoković dobija gem. Upisao je novi forhend viner.

2:1 - Janovic uz malo muka stiže do prvog gema u trećem setu.

2:0 - Đoković je potvrdio brejk.

1:0 - Bez izgubljenog poena Đoković pravi brejk na startu trećeg seta.

2. SET

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je ovo prvi set koji je Đoković izgubio u prvom meču na nekom Gren slemu još od US Opena 2010. godine. Poslednji koji je to učinio pre Janovica je Viktor Troicki.

5:7 - Janovic pravi brejk u pravom trenutku i stiže do izjednačenja u setovima. Đoković je u odsudnom trenutku napravio duplu servis grešku, pritom napravio bolnu grimasu zbog desne ruke. Janovic je to iskoristio i sa 7:5 rešio drugi set u svoju korist.

5:6 - Neverovatan gem. Đoković je stigao do tri vezane brejk šanse, ali onda se desio čudesan preokret, Janovic je sjajno odservirao u narednih pet poena i stigao do vođstva 6:5 u gemovima.

5:5 - Još jedan ni malo lak gem po Đokovića, ovog puta bez brejk prilika za Janovica, ali se srpski teniser dosta namučio da stigne do izjednačenja.

4:5 - Đoković je propustio dve vezane brejk šanse, a Janovic je to iskoristio i preokrenuo rezultat u gemu.

4:4 - Lako i ubedljivo, bez izgubljenog poena Đoković stiže do izjednačenja. Srbin je odservirao dva asa.

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

3:4 - Ribrejk Đokovića u pravom trenutku. Srpski teniser nije izgubio nijedan poen, a Janovic je napravio čak dve duple servis greške.2:4 - Janovic pravi prvi svoj brejk u meču. Poljak je iskoristio ukupno osmu brejk šansu.

2:3 - Servis viner i forhend viner, uz dve neiznuđene greške Đokovića omogućile su Janovicu vođstvo 3:2.

2:2 - Čak tri brejk lopte je Đoković spasao, od toga dve vezane. Srpski teniser je upisao novi as, a pomogle su mu i dve neiznuđene greške Poljaka.

1:2 - Dva asa i dva forhend vinera donela su Poljaku drugi gem u drugom setu.

1.1 - Volej viner i tri neiznuđene greške Janovica bile su dovoljne Đokoviću za izjednačenje u drugom setu.

0:1 - Sa jednim izgubljenim poenim Janovic na svoj servis stiže do vođstva na startu drugog seta.

1. SET

Đoković je zabeleži opet asova, dve duple servis greške. Od pet brejk šansi iskoristio je jednu, dok je spasao sve četiri brejk lopte za Janovica.

6:3 - Tačno 42 minuta trajao je prvi set. A, mogao da je da se produži jer je Janovic u ovom gemu imao dve vezane brejk lopte. Međutim, Đoković je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, vezao je četiri poena i stigao do prvog seta.5:3 - Janovic je osvojio svoj servis, uz jedan izgubljeni poen.

5:2 - Lako i ubedljivo, bez izgubljenog poena, Đoković je potvrdio brejk i stigao na korak od osvajanja prvog seta.

4:2 - Prvi brejk u meču prvi Novak Đoković! Srpski teniser je iskoristio treću šansu u ovom gemu. Poljak je poslao kraću loptu u polje srpskog asa, Đoković napao bekhendom i naterao Janovica na grešku.

Medicinski tajm-aut za Đokovića. Srpski teniser je pred ovaj meč istakao da ima povredu zgloba leve ruke, a ovog puta je zatražio pomoć lekara zbog nadlaktice desne ruke.

Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin
Novak Đoković, US Open, Foto: Printskrin

3:2 - Đoković se suočio sa prvom brejk loptom u meču, uspeo da spase jednu, pa drugu, a zatim privede gem u svoju korist.2:2 - Janovic je bez većih problema stigao do izjednačenja.2:1 Dobro je krenuo treći gem Đoković, stigao do 40:0, ali je onda Poljak vezao tri poena i naterao srpskog tenisera da se dodatno pomuči. Ipak, naredna dva poena pripala su prvom teniseru sveta za novo vođstvo.1:1 - Đoković je propustio prve dve brejk lopte u meču. Janovic je vezao nekoliko dobrih poena i izjednačio.1:0 - Đoković je prvi servirao na meču. Već u prvom poenu napravio je duplu servis grešku. Međutim, u nastavku je dobro igrao, osvojio četiri poena za vođstvo u meču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track