(VIDEO) VLADAR IZ SENKE: Upoznajte Mirku, suprugu Rodžera Federera

Ono što niste znali

(VIDEO) VLADAR IZ SENKE: Upoznajte Mirku, suprugu Rodžera Federera

Tenis -
Miroslava Vavrinec se zbog povrede stopala 2002. godine povukla sa teniskih terena, a od tada je po svedočenjima mnogih ljudi bliskih švajcarskom teniseru, kontrolor svega što ima veze sa Rodžerom Federerom
1 / 5

Miroslava Mirka Federer, je bivša švajcarska teniserka, a najpoznatija je kao supruga i menadžer tenisera Rodžera Federera. Od profesionalnog tenisa oprostila se 2002. godine zbog neprestane povrede stopala.

Miroslava Vavrinec i Rodžer Federer upoznali su se na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju. Od tada su u vezi, a Mirka je, nakon povlačenja iz profesionalnog tenisa 2002. godine, preuzela ulogu Federerovog menadžera Svoju dugogodišnju vezu su 11. aprila 2009. krunisali brakom, a 23. jula 2009. su dobili bliznakinje Milu Rouz i Šarlin Rivu da bi 7. maja opet dobili blizance Lea i Lenija.

Koliki uticaj kao menadžer ima na Federerovu karijeru pokazalo je i Rodžerovo odustajanje od finala mastersa u Londonu protiv Đokovića za koje mnogi "krive" Mirku.

"Ona ima veliki uticaj na Rodžera. U srži je svega što se sa njim dešava, a jednako dobro balansira između onoga što je za javnost i informacija koje su samo za članove njegovog tima", rekao je jednom prilikom Pol Anakorn bivši trener Rodžera Federera.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ko je Mirka?

Mirka je rođena 1. aprila 1978. u Bojnicama (danas Slovačka, tada Čehoslovačka), a kada je imala dve godine sa porodicom je emigrirala u Švajcarsku. Njeni roditelji trenutno poseduju prodavnicu nakita u Šafhauzenu. Mirka je 1987. godine imala devet godina kada ju je otac odveo da zajedno gledaju teniski turnir u Filderštatu. Ona je tada upoznala Martinu Navratilovu, koja je mislila da Vavrinec deluje kao sportski tip i kako bi trebalo da počne da trenira tenis. Navratilova joj je kasnije poklonila prvi teniski reket i održala joj prvi trening. Sa 15. godimna kada je osvojila prvi turnir rekla je:

"Tenis jeste moj život i preokupacija, ali svakako nije lako raditi sa mnom. Umem biti veoma tvrdoglava", ispričala je Mirka.

Rene Stafer biograf porodice Federer u želji da pokaže sa koliko ambicije je Vavrinecova pristupala tenisu napisao je da je Mirka igrala turnire u Hrvatskoj iako se u to vreme na tom prostoru ratovalo i bila je okružena vojskom i tenkovima.

"Njena ambicija da se beskompromisno bori bilča je ogromna".

Ona je u karijeri osvojila svega tri ITF turnira (dva 1997. i jedan 1999). Takođe, 1999. godine je napravila impresivan niz od šesnaest pobeda i jednog poraza, ali sve na turnirima organizovanim od strane Međunarodne teniske federacije. U karijeri je dostigla nekoliko četvrtfinala na VTA turnirima, a najbolju poziciju na VTA listi, 76. mesto, dostigla je 10. septembra 2001. godine.

Plasman u treće kolo Otvorenog prvenstva Amerike 2001. godine njen je najbolji rezultat na grend slem turnirima, a godinu dana pre toga predstavljala je Švajcarsku na Olimpijskim igrama u Sidneju. Mirka Vavrinec se od profesionalnog tenisa oprostila 2002. zbog neprestane povrede stopala, a u karijeri je takođe ostvarila pobede nad visoko rangiranim teniserkama kao što su Barbara Šet i Žastin Enan.

http://www.youtube.com/watch?v=mBGgfawSBSM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track