(VIDEO) ZLOČIN KOJI JE PROMENIO TENIS: Pre 23 godine mentalno oboleli Nemac povredio Moniku Seleš
Foto: Printskrin

Teror na terenu

(VIDEO) ZLOČIN KOJI JE PROMENIO TENIS: Pre 23 godine mentalno oboleli Nemac povredio Moniku Seleš

Tenis -

Na današnji dan pre 23 godine dogodio se najveći incident u istoriji tenisa - Nemac Ginter Parhe tokom turnira u Hamburgu je ubo nožem u leđa Moniku Seleš.

Stravičan zločin dogodio se 30. aprila u pauzi između gemova meča četvrtfinala u kome je tada najbolja teniserka sveta igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve.

Parhe je napao Jugoslovenku, koja se uz vrisak srušila na zemlju, a nekoliko gledalaca je brzo reagovao i savladalo pomahnitalog napadača. Lekari su odmah došli i ukazali prvu pomoć Moniki Seleš, dok je njena protivnica sedela na svojoj stolici i jecala.

Parhe je povredio Moniku jer je bila najveći rival Nemici Štefi Graf, kojom je on bio opčinjen.

Kasnije je utvrđeno da je Parhe mentalno poremećena osoba, pa je izbegao odlazak u zatvor, a dve godine je proveo na psihijatrijskoj klinici. Na sudu je izjavio da nije imao nameru da ubije teniserku, već samo da je povredi.Rana između lopatica jugoslovenske teniserke bila je duboka 1,5 centimetara, ali je taj napad ostavio mnogo veće i dugotrajnije posledice psihološke nego fizičke prirode.

Selešova se na teren vratila tek dve godine kasnije. Nikada više nije igrala u Nemačkoj. Zanimljivo je da je tokom njenog odsustva čuvena argentinska teniserka Gabrijela Sabatini bila jedna od malobrojnih koja je zahtevala da se Moniki zamrzne status na WTA listi, dok je velika većina igračica bila izričito protiv toga.

Na teren se vratila u avgustu 1995. i odmah osvojila Otvoreno prvenstvo Kanade, zatim je i ušla u finale US opena u kome je izgubila od Štefi Graf. Početkom 1996. trijumfovala je na Australijan openu, a kasnije te godine ponovo je izgubila borbu za trofej na US openu od Nemice. Poslednje Monikino veliko finale bilo je ono na Rolan Garosu 1998, kad je poražena od Aranče Sančez Vikario.

Monika Seleš je u karijeri osvojila 53 titule, od kojih devet na gren slem turnirima, i to četiri na Australijan openu, tri na Rolan Garosu i dve na US openu. Na Vimbldonu nikada nije stigla do trofeja. Imala je blistavu karijeru, ali bi ona sigurno bila još uspešnija da joj se na putu nije isprečio Ginter Parhe.

Njeno rivalstvo sa Štefi Graf smatra se jednim od najvećih u istoriji tenisa.

Monika Seleš rođena je 2. decembra 1973. u Novom Sadu, a od 1994. ima američko državljanstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track