VILANDER BRANI ŠPANCA: Nadal sigurno nije dopingovan
Foto: Profimedia

Doping u belom sportu

VILANDER BRANI ŠPANCA: Nadal sigurno nije dopingovan

Tenis -

Nekadašnji teniski šampion, a sada televizijski komentator, Mats Vilander izneo je svoje mišljenje povodom skandala u vezi sa navodnim dopingom Rafaela Nadala.

Španski teniser našao se na listi sportista kojima je Svetska antidoping agencija dozvolila upotrebu zabranjenih supstanci.

"Uvek će postojati neko ko će iskoristiti određene situacije, ali Rafael Nadal sigurno nije jedan od njih", rekao je Vilander.

Šveđanin je zatim jasno i glasni objasnio kako funkcionišu "specijalni" slučajevi kada je jedino rešenje problema koji sportista ima uzimanje malih količina nedozvoljenih sredstava.

"Ako dobijete dozvolu organizacije da koristite neku zabranjenu supstancu, oni vam preporuče određenu dozu, nadgledaju i to je nešto potpuno drugačije. To su stvari između nacionalnih saveza i antidoping agencije. Igrači koriste supstance zbog lečenja i tek kada se one iščiste iz organizma, vraćaju se na teren. Ništa ne utiče na performanse, pa je u redu", dodao je Vilander.

Vilander tvrdi da su svi spotisti koji se nalaze na toj listi čisti!

"Igračima možete verovati 100%, možete verovati teniskoj kulturi i pojedincima. Problem nastaje kada verujete organizacijama, ali to je neki sasvim novi nivo".

Ruska teniserka, Marija Šarapova pala je na doping testu zbog korišćenja meldonijuma.

"U slučaju Šarapove, mislim da je bila nenamerna greška. Nije shvatila da je od prvog januara supstanca zabranjena. Ona je borac, šampion i nikada nije želela bilo šta da zloupotrebi. Greška je njena, njenog tima, ali je prihvatila odgovornost. Sportista mora da bude redovno proveravan posle svih promena pravila", zaključio je Vilander.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja