OVO JE TOŠETOVA NEOSTVARENA ŽELJA: Izmakla mu uloga kod Kusturice
Foto: EPA, Aleksandar Jovanović

Otkrivamo

OVO JE TOŠETOVA NEOSTVARENA ŽELJA: Izmakla mu uloga kod Kusturice

Stars -

Proeski bio na kastingu za operu „Vreme Cigana“ s Nikolom Đuričkom i Stevanom Anđelkovićem, ali je na kraju rolu Perhana dobila zvezda „Granda“

U ponedeljak se navršava deset godina od pogibije Tošeta Proeskog i tada će se na groblju u njegovom rodnom Kruševu okupiti porodica, familija i prijatelji kako bi mu odali počast.

Pevač je imao zavidnu karijeru na prostorima bivše Jugoslavije i bio na korak od svetskog uspeha, ali i jednu veliku neostvarenu želju - ulogu u operi Emira Kusturice „Vreme Cigana“. Kako saznajemo, pevač se prijavio na kasting, na kome su bili i Nikola Đuričko i Stevan Anđelković, ali nažalost, nije uspeo da ostvari san.

foto: Damir Dervišagić

Brojne obaveze

- Toše je bio veoma zainteresovan za Kustin projekat. Imao je sjajan vokal, fizički izgled, znanje i popularnost. Prijavio se na kasting, ali nije bilo načina da uskladi tu operu sa svojim brojnim obavezama. Bio je jedan od najtraženijih pevača, s brojnim zakazanim koncertima. Nikad nije mogao da prežali što nije uspeo sve to da uklopi - otkriva naš izvor.

Ovim povodom pozvali smo glavnog junaka Kustine opere Stevana Anđelkovića, koji je igrao Perhana.

- Dosta njih je bilo na kastingu. Zaista ne znam šta je tačno bilo, ali znam da se nisu nešto dogovorili. Čini mi se da Toše nije pristao zbog nekih svojih obaveza. To nema veze sa mnom. Meni je drago što sam dobio ulogu. Po godinama sam bio najpribližniji glavnom liku Perhanu, bio sam dete... Mogao sve to da ispratim i vizuelno i pevački, tako da mi se sve to poklopilo. To mi je pomoglo u karijeri i velika mi je čast. Otvorila su mi se mnoga vrata i dan-danas imam neke pogodnosti u Francuskoj. Toše je bio jedan od mojih pevačkih idola. Kad se sve to desilo, svi smo bili potreseni jer je bio legenda. Obožavam da pevam njegove pesme - rekao je pevač za Kurir.

Stradao na licu mesta

Podsetimo, Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. na auto-putu Zagreb-Lipovac. Njegov prijatelj i vozač izgubio je kontrolu nad automobilom i udario u kamion. Toše je smrtno stradao na mestu, njegova menadžerka Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže povrede.

Soba za tugu

HIT NAPISAO UBICA ŽENINOG LJUBAVNIKA

Tekst za jedan od Tošetovih najvećih hitova „Soba za tugu“ navodno je napisao jedan zatvorenik koji je ubio ženinog ljubavnika. Stihovi numere stigli su do pevačevog menadžera, a spekulisalo se da taj čovek nije želeo novac, već samo posvetu na albumu, što je i dobio. Najpotresniji stih upravo je: „Uzalud skidam tvoj greh sa sebe, sve me boli posle tebe“.

Kurir / MARIJA DEJANOVIĆ

Foto: Damir Dervišagić, Aleksandar Jovanović, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track