SLOMILA MU JE SRCE, A ON NIJE MOGAO DA JE VIDI NA SAMRTI: Evo kako je nastala najtužnija pesma Tome Zdravkovića
Foto: Printscreen YT

TUŽNA PRIČA

SLOMILA MU JE SRCE, A ON NIJE MOGAO DA JE VIDI NA SAMRTI: Evo kako je nastala najtužnija pesma Tome Zdravkovića

Stars -

"Voleo je sve žene o kojima je pevao", ispričala je kuma Tome Zdrakovića, pevačica Olivera Katarina o najvećem jugoslovneskom boemu. Svaku svoju ljubav Toma je ispratio uz pesmu, ali tajna njegove najveće ljubavi je otišla sa njim u grob.

"Bio je savremeni trubadur. Njegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nežnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nežnošću i ljubavlju", ispričala je Olivera Katarina.

I zaista je bilo tako. Tomina najtužnija pesma "Buket belih ruža" otpevana je za Slavicu, devojku u koju je bio smrtno zaljubljen, a čiji se život ugasio dok još nije navršila ni 20 godina.

TOMI NISU DALI DA PEVA: Bez novca i promrzao, prišla mu je DIVA i nastala je najlepša KAFANSKA PESMA

Sve je počelo dok je pevao u tuzlanskom hotelu "Bristol" kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio. U to vreme rešio je da ode u Beograd, gde je umesto popularnog kolege i prijatelja Dragana Tokovića zapevao u baru na Terazijama.

foto: Printscreen YT

"Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela "Balkan", a ona se pojavila tek posle ponoći", kasnije je ispričao Zdravković.

Pošto je uspeo nekako da preboli plavu Slavicu, u njegovo srce ušla je crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. Njihov brak, međutim, nije dugo potrajao.

foto: Dragana Udovičić

"Toma je menjao kafane, ali i gradove, pa se zadesio i na Svetom Stefanu. Tamo ga je pobodila strašna vest", dobio je telegram u kojem je pisalo da je Slavica teško bolesna i da je na samrti. Kako je već imao zakazane nastupe, nije mogao da je vidi poslednji put. Pogođen njenom smrću, napisao je najdriljiviju pesmu u karijeri.

Pesma za Nadu

"Ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma "Nado, Nado". Eto, takav je bio moj Toma", ispričao je njegov brat.

ŽIVELA SAM KRATKO SA NJIM: Ćerka Tome Zdravkovića otkrila detalje o njihovom odnosu

Toma je, inače, mnogo voleo suprugu Nadu koju je upoznao na letovanju 1972. u Budvi. Odmah su se venčali, na Ostrvu cveća, uz pesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

"Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu", ispričao je njegov rođeni brat Novica Zdravković. Toma je nakon te nesrećne ljubavi otišao prvo u Kanadu, a potom i za Ameriku gde je sreo četvrtu suprugu Gordanu sa kojoj je i ostao do smrti. Jednom prilikom, Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvek pokretala, pogotovo ona nesrećna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će da razume njegova tanana osećanja.

Pesma za Danku

Čuvenu pesmu "Danka, volim te" namenio je nekadašnjoj voditeljki TV dnevnika Danki Novović. Kako je nastala pesma "Danka" ispričao joj je Tomin brat. Toma je, pun inspiracije, jednog jutra probudio Novicu i rekao: "Jao, kakvu sam pesmu napisao, zove se 'Danka'."

"Seo je za klavir i Novici otpevao pesmu koja je zaista fantastična. Ali, u početku sam imala gard prema tome", ispričala je Danka. Toma je Danki poslao buket od sto karanfila, koje je ona besno razdelila komšijama.

"Bila sam ljuta, nisam htela da govorim sa njim. Kasnije shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dete", iskrena je Novovićeva.

foto: Youtube Printscreen

Pesma za Ljiljanu

Prilikom snimanja serije "Doktorka na selu" 1982. godine, za koju je Toma radio muziku, a u jednoj od epizoda čak i glumio muzičara, legendarnom pevaču je za oko zapela markantna glumica Ljiljana Blagojević pa joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pesmu i ubrzo je ispunio obećanje - nastao je hit "Za Ljiljanu".

Međutim, dugo se nije znalo ko je Ljiljana sve dok njega ćerka, glumica Kalina Kovačević nije u emisiji "TV lica - kao sav normalan svet" Tanje Peternek-Aleksić izjavila da "ne sluša narodnjake, ali da u kući ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojoj se nalazi pesma 'Za Ljiljanu', koja je napisana za njenu majku"!

I Ljiljana Blagojević je to potvrdila u jednom intervjuu:

"Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni.Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše "Za Ljiljanu".

Tajna ljubav

Ipak, postoji ljubav koja je umrla sa Tomom i kojoj je posvetio sve pesme, a njeno ime nikada nije otkriveno.

"Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pesme, vrlo je određena osoba.Neću da otkrijem njeno ime, da je ne kompromitujem. Njoj je posvetio ceo svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi mogao da ga ne voliš u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila", ispričao je glumac Miša Janketić.

Toma Zdravković je bio čovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hranu. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedeljak, 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života.

Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate ali se nije pridržavao saveta lekara. Sahranjen je na Centralnom gorblju u Beogradu.

foto: Printscreen YT

(Kurir.rs/Blic, Foto: Printscreen/YT, Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NIKAD OBJAVLJENA PESMA IZ RATA: Vojnici pevaju Gedžo, gegulo! Naježićete se!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track