IMALA JE 47 SINOVA I ĆERKU: Indira Gandi je proglasila KRALJICOM, 2 puta bila kandidat za NOBELA, a u detinjstvu je radila najprljavije poslove da PREŽIVI
Foto: Fonet AP

SEĆANJE NA VELIKU MUZIČKU UMETNICU ESMU REDŽEPOVU

IMALA JE 47 SINOVA I ĆERKU: Indira Gandi je proglasila KRALJICOM, 2 puta bila kandidat za NOBELA, a u detinjstvu je radila najprljavije poslove da PREŽIVI

Stars -

Makedonska pevačica Esma Redžepova preminula je pre godinu dana u Skoplju u 74. godini, posle kraće i teške bolesti.

Tokom 12. turneje po SAD-u, kraljicu romske muzike proglasili su drugim najboljim glasom na svetu.

Legendarna umetnica rođena je 8. avgusta 1943, a muzikom se se aktivno bavila više od 55 godina, a mnogi je smatraju najvećom makedonskom ambasadorikom.

Kraljicom romske muzike službeno je proglašena 1976. na Prvom festivalu romske muzike u Indiji, kada joj je priznanje uručila Indira Gandi.

Snimila je oko hiljadu pesama, a za dobar deo njih bila je i autor muzike i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kaseta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće.

Održala je preko 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u svetu, snimila 15 albuma za domaće i svetske producentske kuće isurađivala je s eminentnim svetskim imenima. Predstavljala je Makedoniju 2013. na Evrosongu.

Debitovala je u filmu "Krst Rakoc" u kojem je glumila Batom Živojinovićem. Šest godina kasnije, glumila je pevačicu u 'Zapej Makedonijo', za koji je snimila nekoliko pesama. Poslednji film koji je snimila 1971. bio je "Jugovizija".

صداي اين زن منو ديوونه كرده #esmaredzepova #پروانه ???

Објава коју дели persian (@persiannavab) дана

Osim toga, pojavila se i u nekoliko dokumentaraca.

Producenti filma "Borata" bez dozvole su koristili njezinu pesmu 'Chaje Shukarije' pa je Redžepova protiv njih digla tužbu jer nisu ispoštovana autorska prava. Na kraju je to rešila posredstvom diskografske kuće World Connection iz Harlema.

Osim po muzici i bogatoj muzičkoj karijeri, Esma Redžepova poznata je i kao humanitarka. S pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, odgojila je, školovala i udomila 48 dece. Uz 47 sinova, pre osam godina usvojila je prvu ćerku Eleonoru, mladu i talentovanu pevačicu za koju je rekla da će je naslediti nakon smrti. Za svoj humanitarni rad, dvaput je bila kandidovana za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Najteži životni udarac bila je smrt supruga, koji ju je otkrio kao 11-godišnju devojčicu. Bio je od nje stariji 19 godina, a venčali su se kad su joj bile 23 godine. Preminuo je 1997, a pevačica je do kraja života govorila da nije prebolela njegovu smrt.

Međutim, njeno detinjstvo milo je izuzetno teško.

"Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu", rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.

Svoj rad i život opisala je rečima: "Ja sam kosmopolita. Čovek je samo gost na ovoj planeti, go na svet dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo produkt ljudskog uma. Želim da budem svoja u svakom delu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra dela moraju biti sastavni deo naših, ionako kratkih života'.

Počivaj u miru kraljice!??❤️ #esmaredzepova#gipsystyle#gipsyqueen#rip#restandpeace#musicvideo#gipsymusic#balkan

Објава коју дели SanskiMostČirkićiDurmišević ❤️ (@denis123j) дана

(Kurir.rs/24sata.hr/Foto Fonet AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NIKAD OBJAVLJENA PESMA IZ RATA: Vojnici pevaju Gedžo, gegulo! Naježićete se!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track