NAJVEĆE ESTRADNE ZVEZDE ZA BOŽIĆ POŠTUJU SVE PRAVOSLAVNE OBIČAJE: Samo da smo sa svojima!
Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

BLAGOSTANJE

NAJVEĆE ESTRADNE ZVEZDE ZA BOŽIĆ POŠTUJU SVE PRAVOSLAVNE OBIČAJE: Samo da smo sa svojima!

Stars -

Pevačice ističu da u njihovim domovima najradosniji hrišćanski praznik ima posebnu draž

GOCA TRŽAN: DUKAT SVAKE GODINE ZAVRŠI KOD LENE!

Pevačica Goca Tržan kaže da Božić ima posebnu draž u njenoj porodici.

- Lena se najviše raduje prazniku, možda i više nego Novoj godini. Svake godine dukat završi kod nje, a posebno se raduje poklonima od Božić Bate. Inače, ne robujemo običajima, ali ih poštujemo.

foto: Dragan Kadić

I ja sam kad sam bila mala, Božić provodila kod bake, jer moj otac je bio vojno lice i nije bio toliko religiozan. Mnogo sam volela da odem kod nje. Pravila nam je pečeni krompir i šnicle, sećam se da nam je iznosila svu turšiju i obavezno pravila ogromnu česnicu, koju sam jela dok ne nađem dukat. Moj brat je ludeo što sam uvek ja nalazila paru. Mnogo sam tužna što bake više nema i srećna sam kad vidim kako Lena uživa kod svoje bake - rekla je pevačica.

Lj. S.

foto: Marina Lopičić

RADA MANOJLOVIĆ: I DANAS SE RADUJEM BOŽIĆU KAO DETE

Rada Manojlović Božić će proslaviti porodično u rodnom Četerežu.

- Božić je oduvek bio moj omiljeni praznik i radujem mu se kao dete. Eto, cele godine sam putovala i sad ću ovaj sveti dan da provedem s najvoljenijima. Eto, i ja da se odmorim od kofera i aviona, bilo bi smešno da putujem bilo gde - kaže Rada i dodaje da na ovaj praznik poštuje jedan običaj:

- Običaj je da se na taj dan ode na groblje, pa se i mi držimo te tradicije. Božić je oduvek bio moj omiljeni praznik. Za Badnje veče tata glumi kokošku, a sestra i ja piliće. Otac baca bombone i kukuruz po kući, a zatim svi zajedno drenom džaramo vatru. Govorimo jedni drugima šta im želimo i poručujemo da nam rodi žito, kukuruz, da nam stoka bude zdrava. Tata to veče peče prase kako bismo se častili sutradan. Na Božić obavezno jedemo dren kako bismo bili zdravi čitave godine.

Lj. S.

foto: Marina Lopičić

MILICA PAVLOVIĆ: JOŠ NE ZNAM DA SPREMIM ČESNICU

Milica Pavlović se trudi da svake godine Božić provede s najmilijima - dekom i bakom u selu Gornji Bunibrod pokraj Leskovca.

Njih dvoje su je naučili da poštuje tradiciju, a zvezda „Granda“ uvek sa osmehom dočekuje najradosniji praznik. Za prazničnu trpezu zadužena je baka, a unuka je tu samo da pripomogne, jer joj kuvanje nije jača strana.

- Na Badnji dan u ranu zoru deka ide po badnjak i unosi ga u kuću. Baka sprema, a ja sam užasna kuvarica - kaže Milica i ističe da su joj od svih đakonija omiljene bakine kiflice, za koje je pravi majstor. Pevačica priznaje da i dalje nije naučila da mesi česnicu, ali je zato uvek ta koja u njoj pronađe zlatnik.

- Baka me tera da uzmem najveći deo ne bih li izvukla paricu.

Milica, koja uživa u danima koje provodi u svom selu, poručuje da je najvažnije da ljudi žive u miru i slozi i da se vole:

- Badnji dan treba da bude pun mira, sloge, smeha i sećanja na postojanje pravih vrednosti, kao i na to da su vaši najbliži tu uvek za vas. Mir Božji, Hristos se rodi.

Lj. S.

foto: Marina Lopičić

VIKI MILJKOVIĆ: NIKAD NE RADIM NA OVAJ PRAZNIK

Viki Miljković tradicionalno provodi Božić u krugu porodice. U karijeri dugoj 25 godina nikad nije radila na ovaj važan dan, jer joj je izuzetno bitno da po starim običajima proslavi najradosniji hrišćanski praznik. Članica žirija „Zvezda Granda“ za Kurir kaže da se veoma raduje Božiću i da sa zadovoljstvom priprema bogatu trpezu.

- U našoj porodici se Božiću radujemo kao deca, a Taške i ja smo tu euforiju zbog velikog praznika preneli i na Andreja. Nikad nisam radila na Božić, mnogo mi je važno da na taj dan budem s porodicom. Badnji dan i Božić obeležavamo po starim srpskim običajima. Suprug i sin Andrej su zaduženi za unošenje badnjaka u kuću. Nakon toga njih dvojica idu u crkvu, gde se badnjak posipa medom, a onda se pali. Dok su njih dvojica u crkvi, ja završavam večeru. Za Badnje veče hrana je posna i na trpezi se nalaze pasulj, pite, punjena paprika, riba i suvo voće - kaže Viki.

Za doček Nove godine pevačica je nastupala u Nemačkoj, a nakon praznika ponovo će se sresti s kolegama iz žirija.

- Jedva čekam da krene snimanje „Zvezde Granda“. Priznajem, nedostajalo mi je sve to jer se nismo družili mesec dana, a navikli smo jedni na druge - rekla je Miljkovićeva.

I. Ercegovčević - Foto: Marina Lopičić; Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track