ISPOVEST KORNELIJA KOVAČA: Optuživali su me da radim za DB!
Foto: Dragan Kadić

Kompozitor o teorijama zavere

ISPOVEST KORNELIJA KOVAČA: Optuživali su me da radim za DB!

Stars -

Čuveni kompozitor tvrdi da su ga šokirale priče da je u staroj Jugoslaviji išao u Zagreb, gde su mu tadašnji političari davali smernice kakve pesme treba da pravi

Kornelije Kovač otkrio je da je tokom karijere bio izložen raznim teorijama zavere, među kojima je i ta da je zajedno sa nekolicinom vrsnih umetnika morao da ide u Hrvatsku kako bi mu tamošnji političari davali smernice kako da komponuje.

Čuveni kompozitor i pijanista punih pet decenija sarađuje s najvećim muzičarima u regionu. Postigao je brojne uspehe, ali i pored toga kaže da su o njemu kružile priče koje su znale da ga šokiraju, a po kojima je bio marioneta političara i da je radio za Državnu bezbednost.

- Postoje razne teorije zavere. Jednu od njih je pre dve godine iznelo u medije neko bivše vojno lice. Rekao je da smo Zdravko Čolić, Goran Bregović i ja kao najmanje bitan bili u obavezi da često idemo u Zagreb da nam političari daju smernice kakvu muziku i tekstove da pravimo. To je smešno. Zamislite da Bregi neko komanduje „Slušaj, ti moraš to tako da uradiš“ - otkrio je Kornelije kroz smeh za Grand televiziju.

foto: Printscreen

Podsetimo, reč je o Živanu Velisavljeviću, bivšem obaveštajcu Državne bezbednosti, koji je pre nekoliko godina rekao da su najpoznatiji muzičari stare Jugoslavije, uključujući i Kornelija, sarađivali sa službom u svrhu kontrolisanja bunta omladine. Njihov zadatak je bio da kroz muziku drže mlade pod kontrolom, a na taj način se indirektno sprovodila politika komunističke partije i predsednika Josipa Broza Tita.

Osim što ga je bio glas da je radio za DB, Kovača su osuđivali i zbog muzike koju je pisao za filmove iz serijala „Lude godine“. Kornelije kaže da je tada bio bukvalno na stubu srama.

- Zbog toga su me osuđivali. Govorili su da je to kič, a sada nijedna Nova godina ne može da prođe bez tih filmova u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji... Sarađivao sam s režiserom tih filmova Zoranom Čalićem zato što sam osetio da čovek pravi komedije - rekao je Kornelije.

O kraju saradnje

ČOLA MOŽE BEZ MENE

Iako su kompozitor i Zdravko Čolić godinama sarađivali i bili dobri prijatelji, pevač se nije pojavio na Kornelijevom koncertu „U inat 75.“ prošle godine. Mnogi su spekulisali da njih dvojica više nisu u dobri odnosima:

foto: Dragana Udovičić

- Mi nismo u lošim odnosima. Ali Zdravko je počinjao da sazreva da može i sam da napravi pesmu. On gitaru sasvim pristojno svira i normalno je da se upustio u te kompozitorske vode, tako da sam ja tu bio malo izostavljen. Ali to je potpuno prirodno.

Kurir / JELENA STUPARUŠIĆ

Foto: Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja