ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Danas odlazim sa RTS
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Danas odlazim sa RTS

Stars -

Uvek sam maštao da vodim i uređujem program koji će ličiti na programe italijanskih televizija

Danas na RTS poslednji put vodim emisiju „Žikina šarenica“. Nije mi svejedno. Čitav profesionalni život protekao mi je u ovoj kući. Kad sve saberem, pamtim samo lepe dane.

A sve je počelo u maju 1979. Radio Beograd me je preuzeo od Radio Vrnjačke Banje i nekoliko godina vodio sam „Jutro na zajedničkom talasu“. Bio je to program umreženih radio-stanica Srbije. Ukazala se, posle nekoliko godina, prilika za autorsku emisiju. Tako je nastala „Magistrala 298“. Turizam, kultura, muzika. Tri fantastična sata programa, i to zajedno sa Radio Sarajevom i Radio Zagrebom. „Beogradski program“ je 1986. gazio sve rekorde gledanosti, a krenule su i pripreme za prvi jutarnji program. Naravno da sam se pridružio i počeo i učestvovao u tom pionirskom poslu.

I danas su žive slike događaja oko svega toga. Posebno uzbuđenje, „Jutarnji program“, koji je, u početku, trajao samo 40 minuta. I počinjao tačno u sedam sati, a prva rubrika - crtani film. Fantastičan izum. Klincima više nije bio potreban budilnik. Dovoljno je bilo da majka malo jače odvrne televizor i ustajanje zagarantovano.

Kasnije je „Jutarnji“ porastao na sat i po, a vikendom i na čitava tri. Od 1994. zagospodario sam tim prostorom na nacionalnom kanalu. Sve do današnjih dana. Bilo je pohvala, bome i pokuda.

Neki su mi spočitavali da suviše „zračim“, što u prevodu znači emisije su izuzetno gledane, vole ih gledaoci. A to nije uvek prijalo nekim kolegama. Stižu iza toga i privatne televizije. Konkurencija sve oštrija. I primamljivost programa je postajala sve popularnija. Ono što su mi zamerali postalo je vrlina. Radio sam emisije koje su tukle sa rejtingom.

Uvek sam maštao da vodim i uređujem program koji će ličiti na programe italijanskih televizija. I svi su ignorisali te moje ideje do Tijanićevog dolaska. On je poželeo da uradimo nešto slično. I uspelo je. Tako je nastala „Žikina šarenica“. A odziv gledališta je bio pravi cunami. A priča obična. Malo istorije, tradicije, zanimljivi ljudi, ostvareni, akademici, seljaci, muzika, sve što se u Srbiji sluša.

I tako punih 14 godina, 1.297 emisija. Do danas. Od desetog marta vidimo se na kanalu TV Pink. I u Kuriru, zasad u kolumni, a kasnije...

Kurir / E.K., Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track