ŽIKA NIKOLIĆ PIŠE ZA KURIR: Arno Gujon i srpski na srpskom
Foto: Zorana Jevtić

žikina šarenica

ŽIKA NIKOLIĆ PIŠE ZA KURIR: Arno Gujon i srpski na srpskom

Stars -

U emisiji "Žikina šarenica" na TV Pink proteklog vikenda gost mi je bio Arno Gujon, čovek iz Francuske koji je svoj rad punim gasom usmerio na prikupljanje pomoći najugroženijima u Srbiji - deci s Kosova i Metohije.

Ni zabrana ulaska na ovaj prostor, ni drugi problemi nisu ga odvratili od misije koju je započeo pre decenije. Pričao je o lepoti i radosti koje je doživeo baveći se humanitarnim radom. Bez daha ostavlja gest beogradskog taksiste posle jedne vožnje. Nije hteo da naplati vožnju i dao je još dvadeset evra, uz napomenu da odnese našima na Kosovu. A onda: Arno Gujon sedmi put organizovao letovanje za decu s Kosova i Metohije. Francuz Arno osveštao slavski kolač, i tako redom.

foto: Zorana Jevtić

A najnovija akcija sa srpskim čuvarima jezika šalje posebnu poruku. Za deset godina Gujon je naučio srpski perfektno. I čuveno "r" izgovara bez francuskih ukrasa, mislim bez kotrrrljajućeg suglasnika. I eto njega u upravo pokrenutom "Karavanu kulture govora" koji je sastavni deo akcije "Negujmo srpski jezik".

Biće organizovane radionice s mladima u okviru kojih će tim stručnjaka kroz vežbe uputiti decu kako sama da nastave da rade na kulturi izražavanja. Predviđene su i tribine čiji je cilj da probude svest kod najšire populacije o neophodnosti negovanja lepog govora. Gujon, koji je dokazao da se uz mnogo rada može dostići visok nivo kulture izražavanja, čak i na stranom jeziku, ističe da mu je učešće u akciji "Negujmo srpski jezik" najveća nagrada za trud koji je uložio u učenje srpskog, podsetivši da pre 10 godina nije znao nijednu reč, a motiv da uči bila mu je želja da razume srpski narod u celini.

- Želeo sam da razumem strahove, probleme ljudi na Kosovu i Metohiji, sve bake, deke i decu, i da o tome svedočim u Francuskoj. Učeći srpski jezik, otkrio sam dušu srpskog naroda i više sam saznao o srpskom narodu učeći jezik i slušajući ljude ovde nego iz svih knjiga koje sam pročitao - rekao je Arno i dodao će u okviru "Karavana kulture govora" govoriti o milozvučnosti i širini srpskog jezika i to će spojiti sa ljubavlju prema izgovorenoj reči, a ukazaće i na važnost negovanja srpskog jezika, jer, kako kaže, kultura govora je jedan od preduslova za uspešan život pojedinca i celog društva. Naša velika podrška Gujonu i svim putnicima ovog karavana osvešćivanja srpske mladeži.

Do naredne nedelje

Vaš Žika Šarenica

foto: Marina Lopičić

Kurir/E.K/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track