ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Takovski visovi, priče o ljudima i drugim postojanstvima!
Foto: Zorana Jevtić

SKROMNI UTISAK

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Takovski visovi, priče o ljudima i drugim postojanstvima!

Stars -

Evo i tog dana. Od danas posred Srbije novi auto-put. Verujem da svako ko je pomalo i sanjar uživa u novom ruhu Srbije. Propratio sam mnoge komentare o auto-putu koji nosi ime knjaza Miloša. Ah, ponovo smo mi Srbi dovoljni sami sebi za kompletan doživljaj. Moj skromni utisak da novi auto-put prolazi kroz najlepše predele Srbije. Ako hoćete pošteno, lepši je i od onog koji povezuje italijansku Toskanu sa drugim delovima Italije. Skepticima preporučujem da uporede. Ostalima - uživanje u novom doživljaju putovanja. I nek im ne bude cilj samo uživanje u brzoj vožnji. Preporučujem kratke predahe i posete znamenitostima takovskog kraja. Evo kratkog uputstva.

Takovo je čuveno kao mesto u kojem je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak, na Cveti 23. aprila 1815. godine. Prostor od nekoliko hektara proglašen je za memorijalni kompleks. Znamenito mesto Takovski grm je istorijski kompleks na prostoru od nekoliko hektara, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka. Takovski grm, pod kojim je podignut Drugi srpski ustanak, srušio se 1901. godine. Nedaleko od mesta gde je postojao stari, danas se nalazi hrast koji je knez Mihailo Obrenović osveštao za „naslednika“ još 1867. Delovi starog Takovskog grma danas se nalaze u Muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu, crkvi u Gornjem Milanovcu i Miloševom konaku u Beogradu. Spomenik Milošu Obrenoviću podignut je 1887. godine, pored nekadašnjeg starog takovskog grma, na mestu gde se knez Miloš Obrenović zakleo ustanicima.

Crkvu Svetog Save na Savincu knez je sagradio 1819-1921. godine, kao svoju prvu zadužbinu, a 1860. godine pred smrt je obnavlja u spomen supruzi kneginji Ljubici. U kripti crkve nalaze se mošti slikarke i pesnikinje Mine Vukomanović Karadžić, ćerke Vuka Stefanovića Karadžića, i mošti Obrena Martinovića, oca vojvode Milana Obrenovića. Čitava crkva predstavlja kapelu u kojoj se čuvaju mošti mnogobrojnih pripadnika porodica Obrenović i Vukomanović.

Ilijak je vrh, neposredno na izlasku iz Gornjeg Milanovca. Nalazi se na 510 metara nadmorske visine, a sa njega se pruža pogled prema okolnim vrhovima, Malom Vujnu, ali i prema Ovčaru i Kablaru. I dalje istražujte.

Srećan put!

Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja