BAJAGA O RADU ZA DB: Treba ispitati ove s brkovima, Bebek mi je uvek bio sumnjiv!

Da li su pevači radili po diktatu Državne bezbednosti

BAJAGA O RADU ZA DB: Treba ispitati ove s brkovima, Bebek mi je uvek bio sumnjiv!

Stars -
Ozna sve dozna: Legendarni muzičari, navodno, bili obaveštajci po nalogu Staneta Dolanca i svojim delovanjem štitili interese Josipa Broza Tita, dok rokeri negiraju da su deo te priče

Poslednjih dana Srbijom i širom regiona kruže priče da su legende jugoslovenske rok scene, poput Gorana Bregovića, Bajage, Kikija Lesendrića i Zdravka Čolića, radile za Državnu bezbednost.Popularne muzičare je navodno po nalogu Staneta Dolanca angažovao Živan Velisavljević, vođa obaveštajne grupe „Miljacka“, kako bi svojim delovanjem radili u interesu Josipa Broza Tita i tadašnjih političara. Koristeći rokere, država je želela po uzoru na kolege iz Amerike da kontroliše bunt među omladinom, koja je bila spremna da podigne revoluciju.Dug spisak- Prvi regrut, prirodno, bio mi je Goran Bregović. S njim nije bilo problema, on je voleo i ideju jugoslovenstva i seks i drogu, tako da smo se lako dogovorili - svedoči Velisavljević.Zdravko Čolić se, prema njegovim rečima, nije lako prihvatio posla.- Čola je bio izuzetno talentovan izvođač i njega nismo mogli da regrutujemo tek tako. On nije imao ništa protiv nas, ali nije želeo da ikome išta duguje. Nakon hapšenja u Ohridu zbog švercovanja deviza, pridružio se grupi.Pored dve najveće zvezde Čole i Brege, za državu su navodno radili i Kornelije Kovač, Momčilo Bajagić, Zoran Lesendrić, Alen Islamović i mnogi drugi.Znali njihovo kretanjeJedan od naših najvećih tajnih agenata u istoriji Božidar Spasić ne veruje u navode svog kolege da su Čolić i Bregović radili za državu.- Služba je veoma retko koristila pevače kao saradnike. U svojoj karijeri nisam imao nijednog. Služba je dobro znala njihovo kretanje, ali nam nisu bili interesantni kao saradnici. Pojedini manje poznati pevači bili su angažovani, ali oni koji su boravili u našem iseljeništvu - kaže za Kurir Spasić.Brane seS druge strane, menadžer Adis Gojak tvrdi:- Brega i Čola ne mogu imati veze sa tom pričom, jer bih ja to morao da znam.Iz Čolinog PR tima nam se niko nije javio.

Stane Dolanc
Stane Dolanc

REAGOVANJABajaga: Treba ispitati ove s brkovima, Bebek mi je uvek bio sumnjiv!Nisam radio za službu. Ne znam šta bih vam rekao tim povodom. Muzika nije tada bila toliko važna. Meni je malo sumnjiv Bebek. Treba ispitati te ljude koji su nosili brkove. Naravno, samo se šalim.Kiki Lesendrić: Nije mi to više ni smešnoSamo idiot može da poveruje u tako nešto. Nije mi ni smešno više, a slušam tu priču godinama. Kakva bismo mi služba bili da pevači rade za nju.Kornelije Kovač: Čola i ja nismo imali vremena za DBČolić i ja nismo radili za službu. Za Bregu već ne mogu da tvrdim. U pomenutom razdoblju smo bili na putovanjima i turnejama. Lično, nikada ne bih radio, a ne verujem ni Čola.Alen Islamović: Bez komentaraGluposti. Ne vidim potrebu da bilo šta komentarišem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track