DOLIJALI: Troje najbogatijih na estradi utajilo porez
Foto: Stefan Jokić, Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Poreznici uhvatili estradnjake na delu

DOLIJALI: Troje najbogatijih na estradi utajilo porez

Stars -

Pevači i muzičari su „pali“ na porezu na dohodak građana. Prijavili sirotinjske prihode, a pokupovali džipove i vile. Na računu jednog od uhvaćenih nađeni milioni dinara, a on nije mogao da dokaže poreklo novca

Troje estradnih bogataša uhvaćeni su u poreskoj utaji, a pali su na proverama poreza na dohodak građana, saznaje Kurir.Prihodi na koje su ove poznate ličnosti platile porez bili su mnogo manji od njihove imovine, a neki od njih su čak nudili novac kako bi postupak protiv njih bio sakriven od očiju javnosti ili kako bi se obustavio.Krajem 2014. i početkom 2015. godine u opsežnoj akciji Poreske uprave saslušano je pedesetak najpoznatijih pevača, pevačica i muzičara u vezi s njihovim aktivnostima od 2011. do 2014. VrbovanjeMnogi od njih su od toga pravili novi šou, u horu tvrdeći da nikad u životu nisu prevarili državu. Izjavljivali su da su izdržavana lica, da pevaju za džabe, da im je imovinu ostavila tetka ili deda, da porez plaćaju u inostranstvu... Neki od njih su morali i više puta da odlaze do Poreske uprave, dok su se drugi na ispitivanju zadržali i po tri sata. Iako su estradni umetnici bili veoma raspoloženi pre i posle razgovora s poreskim inspektorima, neki nisu imali previše razloga za smeh.- Otkriveno je da je troje estradnjaka, možda se može reći i najpoznatijih i najbogatijih, napravilo prekršaje. Na računu jednog od njih prilikom kontrole nađeni su milioni dinara, kojima se mogla kupiti garsonjera u centru Beograda, ali nije bilo dokaza odakle tolike pare. Nudili su da plate koliko treba samo da se to ne sazna - tvrde izvori Kurira iz Vlade Srbije i Poreske uprave.Kad to nije prošlo, estradnjaci su, prema istim izvorima, pokušali da vrbuju inspektore nudeći novac, automobile, skupa putovanja... ali to nije bio uspešan pokušaj, bar u slučaju tima koji je u tom periodu obrađivao bogatu estradu.Sagovornik Kurira kaže da je kod estradnih ličnosti najzanimljiviji bio godišnji porez na dohodak građana. Ovaj porez su dužni da plate svi koji imaju veći prihod od limita koji svake godine određuje Poreska uprava u odnosu na prosečnu godišnju zaradu po zaposlenom isplaćenu u celoj Srbiji. Poslednjih godina se ovaj limit kretao oko dva miliona dinara.Bez komentara- Poreznici su upoređivali da li su za pare koje su zaradili i koje su prijavili da bi platili porez na dohodak građana mogli kupiti sve bogatstvo koje imaju! Tako je neko prijavio prihode od 2,5 miliona dinara, a imao je kuće, stanove, automobile vredne više od pet miliona - ukazuje sagovornik našeg lista. Iz Poreske uprave juče nisu želeli da komentarišu saznanja i pitanja Kurira.

ListaKO JE SVE PEVAO U PORESKOJPoreska uprava dosad je ispitivala račune brojnih pevača sa srpske scene, a na razgovorima u PU su, između ostalih, bili i Lepa Brena, Ceca Ražnatović, Šaban Šaulić, Saša Popović, Era Ojdanić, Zdravko Čolić, Aca Lukas, Miroslav Ilić, Jelena Karleuša, Mile Kitić, Mitar Mirić, Snežana Đurišić, Jelena Tomašević, Sanja Maletić, Milica Todorović, Nikolija Jovanović, Adil Maksutović, Goca Tržan, Zorica Marković, Neda Ukraden, Željko Joksimović, Nataša Bekvalac, Sandra Afrika, Vera Matović i Vesna Zmijanac.

KAZNE ZA IZBEGAVANJE PLAĆANJA POREZA- Ako iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi 150.000 dinara, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna- Ako iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi 1.500.000, predviđena je kazna zatvora od godinu do osam godina i novčana kazna.- Ako iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi 7.500.000 dinara, predviđena je kazna zatvora od dve do 10 godina i novčana kazna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track