EVA RAS OTKRIVA UŽASNU SUDBINU SVOJE PORODICE: Preživeli su HITLEROV AUŠVIC, a ubio ih je TITO!
Foto: Marina Lopičić I Profimedia

Otvorila dušu

EVA RAS OTKRIVA UŽASNU SUDBINU SVOJE PORODICE: Preživeli su HITLEROV AUŠVIC, a ubio ih je TITO!

Stars -

Glumica Eva Ras piše knjigu zasnovanu na kolumnama koje je pisala o Josipu Brozu Titu, kominizmu, socijalizmu, a otkrila je stravičnu sudbinu svoje porodice.

- Sada će mi izaći i knjiga. Tri godine sam pisala kolumne za jedne novine i oni su mi dozvolili da pišem protiv diktatora. Pisala sam protiv Tita. Ne svaki put, ali uglavnom sam pisala protiv komunizma, protiv socijalizma i protiv Titove diktature. Sada objavljujem te kolumne. Imam 76 godina i mogu da umrem svakog dana i hoću sebi ovom knjigom da dignem spomenik dok sam živa - kaže Eva, a na naše pitanje zašto uopšte još pominjemo Tita, Eva se pomalo ljuti:

"Draga, pa zar vama prija što govore da je za vreme Tita bilo dobro? Celu moju porodicu, onu koja je izbegla Hitlerov Aušvic i holokaust, Tito je pobio. I nisam ja jedina. A vi čitate svakodnevno kako je Titova vladavina bila fantastična. Svi znamo da je njegova vladavina rezultirala bratoubilačkim ratom jer se decenijama nisu rešavala nacionalna, imovinska pitanja. A vi me sa svojom mladošću gledate kao da ne razumete šta pričam. Neko mora da kaže istinu i da ne laže - kaže pomalo jetko Eva, a temperaturu joj dodatno podiže priča o njenoj oduzetoj penziji.

Ideje za uređenje stana ukrala je od slavnog holivudskog para Amal i Džordža Klunija, a kako je temperamentan morala je da spomene i Josipa Broza Tita.

- Da, krečila sam taj deo u zeleno. Ne, nije to nacionalna boja, nego je to sada strašno u trendu. Pošto stalno visim na internetu, vidim gde Džordž Kluni živi sa Amal i oni imaju ovakve zelene zidove. I kada sam već krečila, to je bila prilika da i ja tako. Mada, često krečim jer je to navika nas iz Vojvodine. Mi smo tamo dva puta godišnje krečili, za Božić i za Vaskrs. Za Božić smo krečili zbog muva, a za Vaskrs zbog ogreva i loženja, kad je već sve čađavo od grejanja - objašnjava nam stare navike naša glumica.

Kada je Eva u pitanju, besmisleno je govoriti o njenim godinama, jer ona je i dalje apsolutno svesna vremena i okruženja. Oštra i prema sebi i prema okolini, savršen je sagovornik. Osim ako joj niste stali na žulj. Ni traga od umora, a humor oštar kao psovke. Koje izgovara sočno i često.

Na pitanje šta ima novo, Eva i te kako ima novosti.

- Evo, nedavno na festivalu Slobodna zona... Zamislite portugalskog reditelja koji snimi film od 70 minuta, a naslov je “Kako sam se zaljubio u Evu Ras”. Bilo je 20 gledalaca. Nije došao ni direktor Kinoteke, gde se film prikazivao. A ja imam 76 godina i ne mogu veće priznanje da dobijem nego da neko odgleda celu moju karijeru i napravi film. I to ne prostački film, nego ovaj koji je stigao već na deset festivala. On je napravio istoriju Crnog talasa kroz moje filmove sa tezom da se najbolji filmovi prave kada je diktatura najcrnja - kaže nam Eva.

Ipak, sa teme filma lako prelazi na zafrkanciju jer kada je fotoreporter prekine pitanjem šta sme da fotografiše, ona odmahne rukom i kao iz topa odgovara:

- Sve. Kupatilo mi je najlepše jer mi je pukla jedna cev i morala sam sve da renoviram. A tada sam baš snimala “Belu lađu” i sav honorar od serije sam potrošila na opremanje kupatila. To samo znači da su jako mali honorari, a jako skupo opremanje - opisa Eva u jednoj rečenici činjenično stanje, i nastavi priču o filmu:- Taj portugalski reditelj nije sa mnom kontaktirao. Mislim da je bio iznenađen što sam uopšte živa. Znate li vi da se na Praškoj akademiji dok je još Miloš Forman bio profesor, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” predavao ceo semestar. Tako sam i igrala kod Emira Kusturice u “Ocu na službenom putu” jer me je na fakultetu šest meseci svakodnevno gledao - kaže Eva.

Pravim slike ko Endi VorholI dok mi prelećemo preko naslova knjiga, mirišemo začine u teglicama i prevrćemo upakovane kockice šećera koje Eva donosi iz svih delova sveta, ona nam objašnjava da se njeno snalaženje na kompjuteru ne završava na skrolovanju po Fejsu.

- Sada radim kolaže na kompjuteru. Puno ljudi me u inboksu pita da ih naučim, a ja ne znam kako jer ja imam sve te stare programe u mom kompjuteru. Pravim vatromet boja, i sve za 15 minuta. Nema razloga da slikam slike i da lipšem stojeći pored štafelaja. Ovo mogu da štampam, ovo su prave slike. To je i Endi Vorhol radio - kaže Eva

Ništa klopa, samo čajDok se muvamo po kuhinji, pitamo Evu šta će da nam spremi za jelo. I tu dobijamo brutalno iskreni odgovor.

- Ne možete kod mene ništa da jedete jer mene leče od kancera i ja u kući nemam nikakvu hranu osim čaja. Ja jedem samo splačine - kaže nam Eva, objašnjavajući da zbog teške bolesti skoro da i ne jede. Pa dobro, čaj nam je sasvim dovoljan.

Puls

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track