NEPOŽELJNI KOD SUSEDA: Ovim našim pevačima je zabranjeno da pevaju u Bosni i Hrvatskoj!
Foto: Damir

Rampa za Srbe

NEPOŽELJNI KOD SUSEDA: Ovim našim pevačima je zabranjeno da pevaju u Bosni i Hrvatskoj!

Stars -

Lepa Brena, Ceca Ražnatović, Aca Lukas, Ana Nikolić, Saša i Dejan Matić, Nada Topčagić, Goca Lazarević, Milica Pavlović, Rada Manojlović i mnogi drugi proteklih godina morali su bezbroj puta da otkažu nastupe po Bosni i Hrvatskoj zbog ogromnog pritiska tamošnje javnosti.

Zbog zabrane održavnja koncerta Miroslava Ilića u Sarajevu, koji je trebalo da se održi 18. februara u "Skenderiji", u srpskoj javnosti se podigla velika prašina. Međutim, slavuj iz Mrčajevca nije jedini pevač iz naše zemlje koji je prolazio kroz takve situacije.

Lepa Brena

Lepa Brena nije uvek dočekana u Hrvatskoj raširenih ruku. Njenom koncertu 2009. u zagrebačkoj „Areni" usprotivili su se hrvatski branitelji i udruženja ratnih veterana. Oni su održali proteste ispred dvorane uoči nastupa, a bilo je i lažnih dojava o podmetnutoj bombi. Uprkos tome što je proglašen koncertom visokog rizika, Brena je pevala u Zagrebu posle 19 godina, na radost mnogobrojnih obožavalaca. Ipak, dve godine kasnije bila je prinuđena da otkaže koncert u Osijeku usled ogromnog pritiska javnosti.

Zvezde Granda

Grupa sarajevskih "intelektualaca" 2012. godine organizovala je proteste zbog najavljenog nastupa Milene Ćeranić, Nemanje Stevanovića, Dejana Matića i ostalih pevača iz Srbije na otvaranju "Teatro šoua" 8. decembra u Domu mladih u Sarajevu.Slično je bilo i 2013. godine kada je bila zakazana manifestaciji „Oskar-Zlatna kruna", u sarajevskoj dvorani „Skenderija". Pored srpskih folk zvezda Darka Lazića, Milice Pavlović, Rade Manojlović i Goce Božinovske, trebalo je da nastupaju i poznati bošnjački pevači, kao što su Halid Bešlić, Hanka Paldum, Enes Begović, Nihad Alibegović i brojni drugi, ali su se tome usprotivili veterani zloglasnih "Zelenih beretki".

Ana Nikolić

U aprilu 2015. godine Ana Nikolić doživela je peh u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kada je bila primorana da otkaže koncert koji je dugo najavljivan, a razlog je navodno bio taj što ona nije platila porez u toj državi, iako je pevačica to odlučno demantovala. Ona je 2011. godine doživela bojkot i na nastupu u Dubrovniku, kada je njen koncert sprečen usled oštrog protesta učesnika takozvanog domovinskog rata.

Saša Matić

Popularni folker je pre osam godina bio priveden u policijsku stanicu u Zagrebu zbog radne dozvole. Iz istih razloga, 2011. godine privođen je Ćemo koji je tada oštro reagovao. - Sram ih bilo! A gde su radne dozvole Severini, Jeleni Rozgi, Petru Grašu, Nini Badrić, Toniju Cetinskom i koga sve ne dočekujemo ovde u Srbiji kao kraljeve?! Ne moraju da nam vrate istom merom, neka oni budu bar upola gostoprimljivi kao mi prema njima i biće super!

Nada Topčagič

Od početka devedesetih godina prošlog veka Nada Topčagić ima zabranu gostovanja u Hrvatskoj zbog toga što je, kako su tamošnji mediji pisali, navodno tokom rata pevala antifašistima i četnicima u Vukovaru nad leševima pobijenih Hrvata. - Beograd je jedno veliko srce koje prihvata sve! Hrvatski pevači su ovde toliko propraćeni i dobrodošli, a nas proteruju kao bubašvabe. U Hrvatskoj ne pevam od 90-ih, jer sam zabranjena. Ne bih otišla, pa sve i da umirem od gladi, jer imam svoj ponos! Zašto njihovi pevači koji ovde zarađuju ne stanu u odbranu naših? Jezivo, tamo zaborava nema - izjavila je pevačica pre par godina.

Goca Lazarević

Možda jedina pevačica iz Srbije koja je svojim pesmama sama sebe zabranila u susednoj Hrvatskoj jeste Goca Lazarević. Za 40 godina pevanja ova srpska pevačica tamo nikada nije imala nastup.- U svojoj dosadašnjoj karijeri nijednom nisam nastupila u Hrvatskoj i ne želim! Mene su moje pesme uslovile da budem antihrvatska pevačica. Kada me zovu menadžeri njihovih klubova, insistiraju da nikako ne pevam „Vidovdan" i „Svilen konac". Nikada nisam i neću pristati na takve uslove - rekla je Lazarevićeva.

Aca Lukas

Svojevremeno je i Aca Lukas imao probleme zbog kojih je morao da otkaže nastup u Hrvatskoj 2016. godine, dok je četiri godine ranije i pored brojnih prtitisaka ipak održao koncertu Sarajevskoj "Zetri".- Neću da otkažem koncert. Moraće da mi pokažu javno gdje sam ja loše govorio o Bosni i Bosancima. I uopšte mi nije jasno šta sam ja njima osporavao, ne kapiram šta hoće da kažu. Nema razloga da otkazujem koncert jer u SarajevuAca Lukas je imao zakazan nastup u Hrvatskoj 24. septembra prošle godine na Rujanfestu zajedno sa Harisom Džinovićem, ali nakon peticije protiv njegovog nastupa i zbog pogrdnih komentara u pojedinim hrvatskim medijima, otvorenim pismom je javnosti objasnio da koncert otkazuje.

Ceca Ražnatović

Najveća Balksansk zvezda više od 20 godina nije mogla da nastupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a sve zbog toga što je njen pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan učestvovao u ratu na tim prostorima. Ona je tek 2014. godine održala spektakularan koncert na Sarajevskom stadionu "Slavuj" pred 30.000 ljudi. Sa druge strane, Ceca je više puta izjavljivala da nikada neće nastupiti u Hrvatskoj zbog brojnih neprijatnosti, pretnji, kleveta koje je doživela od tamošnjih pojedinaca, ali da su njeni fanovi iz te zemlje uvek dobrodošli na koncertima u Sloveniji, Srbiji, Bosni.

Ivan Ercegovčević

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Najveće estradno - sportske ljubavi u poslednjih 10 godina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track