ŠOKANTNO Vlado Georgiev: Čola je radio za DB, zato je postao zvezda!
Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

Otkrio strogo čuvanu tajnu

ŠOKANTNO Vlado Georgiev: Čola je radio za DB, zato je postao zvezda!

Stars -

Nabrajao je sve gradove u pesmama, i to potvrđuje da je bio pod kontrolom državne bezbednosti. Ne bi napunio Marakanu da nije pevao „Druže Tito, mi ti se kunemo“, kaže Barba.

Vlado Georgiev otkrio je da je njegov stariji kolega Zdravko Čolić svojevremeno bio saradnik službe državne bezbednosti, poznatije kao Udba! Barba je prokomentarisao Čolin hit „Pisaću joj pisma duga“ iz 1980, muzičar je neočekivano ispričao ono o čemu se dugo nagađa. Georgiev je rekao da je jasno da je Zdravko za vreme SFRJ bio saradnik DB, te da mu je to pomoglo da postane velika muzička zvezda.

- Dok se Čola držao ozbiljnih saradnika, imao je dobre pesme. Nabrajao je sve gradove u pesmama, i to potvrđuje da je bio pod kontrolom službe državne bezbednosti. Nije bilo moguće tada biti zvezda i napuniti Marakanu a da nisi otpevao „Druže Tito, mi ti se kunemo“. Bio je u Engleskoj i tamo su mu pesme producirali ozbiljni ljudi - otkrio je Barba na Naksi radiju.Tim povodom pozvali smo Čolića, a iz njegovog PR tima poručili su da to muzičar ne želi da komentariše.Izjava Georgieva samo je potvrda onoga što je rekao Živan Velisavljević, dugogodišnji radnik Udbe. On je, naime, svedočio da ga je sedamdesetih odabrao Titov saradnik Stane Dolanc da vodi akciju „Miljacka“, čiji je cilj bio kontrola omladine pomoću rok muzike.

Prvi koji je, kako su to udbaši govorili, pristao da muzikom mlade pretvori u bezopasne klovnove bez jasne revolucionarne ideje jeste Goran Bregović. Međutim, po njegovoj tvrdnji, Udba je imala jasan cilj - da regrutuje i Zdravka Čolića.

- Čolić je bio izuzetno talentovan izvođač i njega nismo mogli da regrutujemo tek tako. Ipak, kad je uhapšen u Ohridu zbog razmenjivanja deviza, obišao sam ga u zatvoru u Ohridu i dogovorili smo se za 15 minuta o saradnji. Umesto prvobitnog plana da za njega komponuju najveći muzičari tadašnje Jugoslavije, ipak smo odlučili da ceo album uradi sam Brega - svedočio je Živan.

Odmah je pristaoBREGU SMO PRVOG REGRUTOVALI!Radnik Udbe Živan Velisavljević rekao je da su najpre u DB pozvali Bregu:- Prvi regrut prirodno bio mi je Bregović. S njim nije bilo problema, on je voleo i ideju jugoslovenstva i seks i drogu, tako da smo se lako dogovorili. S njim sam čak primenjivao i sistem koji je služba koristila s kriminalcima - omogućavala im je da kradu u inostranstvu, a da dobijaju sklonište u Jugoslaviji u zamenu za obavljanje ponekog posla za nas. Tako sam i ja omogućavao Bregoviću da krade strane pesme, da ih objavljuje ovde kao svoje, a da u njima propagira ono što je nama bilo potrebno.

Širi se spisak Čola nije bio jedini u DB Udbaši bili i Kornelije, Kiki, Bajaga, Rivasova, Buba…Pored dve najveće muzičke zvezde Čole i Brege, za DB su navodno radile i njihove kolege Kornelije Kovač, Momčilo Bajagić Bajaga, Zoran Kiki Lesendrić i Alen Islamović. Međutim, svi oni tvrde da nema istine u tim pričama. S druge strane, folkerka Vesna Rivas se nedavno javno pohvalila da je radila za državnu bezbednost, dodajući da joj je koleginica bila Buba Miranović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja