TUGA NE JENJAVA: Pozdravili smo se od KEMAL MONTENA pre dve godine, a on ŽIVI kroz svoje pesme!
Foto: Damir Dervišagić

Žalost ne prestaje

TUGA NE JENJAVA: Pozdravili smo se od KEMAL MONTENA pre dve godine, a on ŽIVI kroz svoje pesme!

Stars -

Pevač Kemal Monteno preminuo je 21. januara 2015. godine.

Legendarni pevač, kompozitor i tekstopisac je imao transplataciju bubrega, a umro je zbog komplikacija posle operacije.

Rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine, a u drugoj polovini šezdesetih je započeo veoma uspešnu karijeru. Njegov otac je bio italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svetskog rada došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi je odlučio ostati u novoj domovini. Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-italijanska podela osim u nazivu uticala je i na Kemalov budući stvaralački rad.

U toku svoje više no bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pesmama znao da doprinese i uspehu svojih kolega pevača i prijatelja. U toj muzičkoj saradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čoveku kao što je Monteno.

Damir Dervišagić
Damir Dervišagić

Kemo, kako ga popularno zovu njegovi prijatelji, tokom 1990-ih sa istim je kolegama izvođačima ostvario i niz velikih dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i: Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklievska i drugi. Kemal Monteno je živeo na relaciji između Sarajeva i Zagreba, a njegov muzički put je bio ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću pogotovo svim zemljama bivše Jugoslavije.

Printscreen
Printscreen

Od Kemala su se pozdravile mnoge kolege na društvenim mrežama i izrazile žalost zbog njegove smrti.

"On je bio najbolji tata, otac za poželeti. Nije bio strog, voleo je moje prijatelje i družio se sa njima. trudio se da bude moderan, a kod kuće nas je učio poštovanju, svaki dan smo se smejali njegovim šalama" rekla je ćerka Kemala Montena.

Svi ćemo se uvek sećati njegovih pesama, a ovo su neke od najpoznatijih:

"Jedne noći u decembru"

"Nije htjela"

"Dušo moja"

EPK/ Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja