(VIDEO) PEVALA JE TITU I GADAFIJU: Esma je bila SVETSKA ZVEZDA, ali uvek se vraćala u Skoplje
Foto: Print Screen, Profimedia

in memoriam

(VIDEO) PEVALA JE TITU I GADAFIJU: Esma je bila SVETSKA ZVEZDA, ali uvek se vraćala u Skoplje

Stars -

Makedonska pevačicu Esmu Redžepovu su svi obožavali. Imala je veliko srce, bila je svetski poznata, pevala poznatim državnicima, a njen put do uspeha bio je ispunjen usponima i padovima.

Esma je preminula jutros nakon kraće i teške bolesti, a iza sebe ima 50 godina uspešnu muzičku karijeru. Malo ko je doživeo da proslavi više od pet decenija uspešne pevačke karijere i peva pred velikim državnicima kao što su bili Tito, Gadafi, Hruščov, Sadam Husein, Indira Gandi…Obišla je četiri kontinenta – i to nekoliko puta, a njeni koncerti su uvek bili dupke puni. Mogla je da živi u bilo kojoj svetskoj prestonici, ali se uvek vraćala kući, u njeno rodno Skoplje.

"Sa Titom sam često bila na njegovom brodu, išla na sva njegova mesta gde je boravio po bivšoj Jugoslaviji. I uvek kad je nekog dočekivao, oni me pronađu, gde god da se u tom trenutku nalazim. Sećam se, imala sam u Cazinu u Bosni neki koncert, oni su došli, uzeli me i odneli u Dubrovnik", pričala je Esma pre nekoliko godina. Redžepova nije krija da je obožavala Tita.

Nije da sam ja morala, već sam predstavljalasvoju zemlju. Na primer, bila sam '68. godine u Australiji, kad mi je stigla nota od SIP-­a da treba da"svratim" u Bombaj. I ja "svratim" u Bombaj, i tamo ostanem 25 dana. Gradila se, naime, tamošnjaluka i četiri zemlje su konkurisale za taj posao, među njima i naša zemlja. Od kad sam sišla u Bombaj, prvo počnem da pevam nekim vojnicima, pa zamalo višu klasu, pa za diplomatie, pa za nekih sedam, osam hiljada ljudi u nekoj fablici...", otkrila je Redžepova u jednom intervjuu.Esma je održala više od 22.000 koncerata, a jedna trećina ih je bila u dobrotvorne svrhe. Sa ansamblom “Teodosijevski” je snimila 108 singl ploča, 20 long – plej ploča, 32 audio kasete, 15 kompakt diskova, šest video kaseta i bezbroj radio i televizijskih emisija. Pojavila se i u šest dokumentarnih filmova.

(EPK/Vreme)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track