ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Dinu Merlinu ću uvek biti zahvalan!
Foto: PR

Intervju

ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Dinu Merlinu ću uvek biti zahvalan!

Stars -
Dolazim, prepuno Koševo, počinje Dino da peva "Supermena" i onda kaže "Dame i gopodo, Željko Joksimović". Odjednom i vrisak i zvižduk u isto vreme, priča pevač

Jedan od najpopularniji kompozitora i pevača na ovim prostorima Željko Joksimović dao je ekskluzivni intervju Nedeljniku u kojem je prvi put otvoreno govorio o politici i društvu, vojsci i ratu, Sarajevu i Beogradu, tračevima da je homoseksualac, kulturnoj politici..

N: U tvoje regionalno "ordenje, pored punih koncerata u Hrvatskoj, spada i kultni status u Sarajevu zbog koga imaš doživotni taksi, i Halida Bešlića koji bi ustao na one koji te napadnu. Ali pre toga si imao neshvatanje jedne tvoje izjave i proglasili su te ratobornim za Evroviziju?

Bila je jedna nemila situacija i jedna možda nepromišljena izjava kojoj sam želeo da kažem, ali se nisam dobro izrazio da ću u Istanbulu za tri minuta muzikom osvojiti Evropu. Pojedine delegacije su iskoristile da to okvalifikuju kao moj govor mržnje prema muslimanskom življu. A suština je bila u lošoj interpretaciji. Obratio sam se preko RTL-a ljudima u Bosni i rekao da sve to nema veze sa onim što sam hteo da kažem. Ali to nije bilo dovoljno, prosto su ljudi tu pogrešnu interpretaciju upamtili. U to vreme sam snimio duet pesmu "Supermen" sa Dinom Merlinom. Držali smo više od osam meseci taj duet u tajnosti. Dino me zove na svoj veliki koncert u Sarajevu. Kaže mi "Dođi ako možeš, a ako ne možeš neću se ljutiti". Dolazim, prepuno Koševo, počinje on pesmu i onda kaže "Dame i gopodo, Željko Joksimović". Odjednom I vrisak i zvižduk u isto vreme. Gledam u publiku i vidim na nekim licima u prvom redu "Nismo zaboravili šta si pričao".

Foto Kurir
Foto Kurir

Dino prilazi, zagrli me, počinje pesma i odjednom kao da smo u drugoj hali. Svi pevaju u glas i posle ogroman aplauz. To je gest koji ja nikada neću zaboraviti. Od tog koncerta se moj status vraća na staro. Posle toga sam napravio kompoziciju "Lejla" i poklonio je Bosni i Hercegovine koja je s njom otišla na Eurosong, dobila nagradu za najbolju kompoziciju i osvojila treće mesto.

Joksimović je komentarisao kako postoji navika u gotovo svim društvima da se ne prizna umetnicima radi da uvek sve prvo krene od kritike i nipodaštavanja. "Napraviš nešto što je lepo, a kao odgovor dobijaš pokušaje da te uvrede i ospore. Kad nastane nešto što je dobro – ono uvek nekako ostane dobro. Traje. Prizna mu se da je vredelo. Nisu to boljke današnjeg društva. Nisu čak ni samo naše. Koliko pisaca, kompozitora čiji je rad tek posle smrti postao priznat. Nedavno sam razgovarao sa jednim prijateljem iz Rusije. Ja ga pitam kako danas izgleda ruska književnost, ko je taj novi Dostojevski, Tolstoj, a on kaže saznaćemo tek kad umru ovi koji sada pišu", kaže Joksimović u Nedeljniku.

N: Ovde se deo nacije opredelio u mišljenju da si gej, a onda na jednom gej sajtu te proglase homofobom godine. Nikako da se stekne pravi uvid šta si zapravo ti?

Moraš prvo da budeš peder u narodu da bi posle bio okej. Vraćam se na ono-moram da te prvo pljunem pa ćeš mi postati simpatičan. Često ljudi, kada me upoznaju, kažu “Mislio sam da si nadrndan tip, a ti si zabavan” Ja sam ono što jesam, a ako vidiš nešto između redova to je tvoja percepcija. Ne moram svakome da crtam kakav sam. Ovde je peder svako ko se umiva i ošiša te neke dlake. Do 2004. otvore prozor na kolima i viknu mi “pederu” . Sad kad me sretnu često mi kažu “kralju”, “legendo”, “kakva ti je ova pesma”. Valjda sad više nisam.

Foto Minacord
Foto Minacord

Estradu nije sredio ni 5. oktobar i sve posle njega ali će možda sad to uspeti poreske službe. Čak se spominje gašenje i najvećeg estradnog preduzeća -Granda?Sedimo ovde kod mene u firmi koja postoji već deset godina. Napravio sam je da bih poslovao kako treba da se posluje. Osećam se važnijim ako stvari radim onako kako treba da radim. Ne kažem da je lako voditi firmu 10 godina. Dan mi počinje sastankom kome vidimo šta se dešava. I tu su naše razne obaveze pa I porezi. Nisam oštećen što svake godine platim porez. I dalje imam. Da li bih imao više da ne plaćam porez? Da, ali bih se bavio kriminalom. U zemljama u kojima gostujem su porezi i veći. U Danskoj kupiš kola i na to 100 % poreza u Turskoj 120 %. Šta oni da kažu. Radi dobro i imaćeš.I sad imamo u medijima ovo što se dešava sa estradom. Piše “Željko pevao u poreskom”. Ma nisam pevao. Poreska treba da radi svoj posao. Ti si poreskoj policiji dužan da kažeš “Ja sam tako radio, a vaše je da procenite”. Pošto si javna ličnost radi po zakonu i briga te kad će te pozvati. Način na koji se to prezentuje u našim tabloidima je pogrdan. Ti dobijaš jednu klasifikaciju i narod kaže “Evo ih. Nećeš više ti samo da pevaš. Ima da pevaš kad te sad strpaju u zatvor".Željko je pričao o danima kada je radio muziku za pozorišne predstave, o tome šta misli o Beogradu na vodi, da li je Nordeus najbolje što imamo, zašto je Montevideo morao da dobije veću podršku države i da li se ljuti kada kažu da je harmonikaš iz Valjeva.

Foto Kurir
Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track