NIKAD NIJE BILO OVAKO KRITIČNO: Požar u deponiji Vinča zauzdan, vazduh zagađen
Foto: Twitter

saveti gradskog zavoda za javno zdravlje

NIKAD NIJE BILO OVAKO KRITIČNO: Požar u deponiji Vinča zauzdan, vazduh zagađen

Beograd -

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, pored 24 redovna merna mesta, uspostavio je još četiri kako bi se utvrdilo zagađenje vazduha uzrokovano požarom koji već duže od tri nedelje gori na deponiji u Vinči.

Na deponiji u Vinči nema više otvorenog plamena i ne postoji razlog za brigu, a problem se i dalje rešava tako što se nanose slojevi zemlje, rekao je danas direktor beogradskog JKP Gradska čistoća Miroslav Bogdanović.

"Prekrivamo celu deponiju, naročito onaj deo koji je bio izložen vatri i žaru. Jedini način da se požar ugasi, jeste da se uguši. Nanosimo slojeve zemlje. Mehanizacija je na terenu. Nema više otvorenog plamena", rekao je Bogdanović.

- Ova merna mesta su izabrana tako da najbolje pokažu uticaj požara na kvalitet vazduha i nalaze se u Darinke Jevrić 35, Ulica 109 Nova 15, Ruže Jovanovića 27a i Crpna stanica Vinča. Pored toga Mobilna ekotoksikološka jedinica obilazi teren i vrši trenutna merenja zagađujućih materija - saopštili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U GZZJZ konstatuju da “do sada preduzete mere na sanaciji izvora emisije dima sa deponije Vinča, nisu dale rezultate koji bi uticali na poboljšanje kvaliteta vazduha na predmetnim lokacijama”, navodi Blic.

Takođe, stručnjaci upozoravaju na eventualne efekte na zdravlje ljudi.

- Najugroženije su grupe stanovništva sa hroničnim bolestima, naročito kardiovaskularnim i respiratornim. Kod njih može doći do pogoršanja osnovne kliničke slike, odnosno već postojećih simptoma i znakova postojećeg oboljenja, zbog čega se njima naročito savetuje boravak u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima. Takođe, i kod ostalih građana može doći do tegoba uzrokovanih nadražajnim efektom zagađujućih materija: peckanje, svrab, suzenje očiju, nadržaj respiratornih organa sa kijanjem, kašljanjem i, u težim slučajevima, otežanim disanjem usled dužeg boravka na otvorenom kada se pojavi dim i poveća koncentracija zagađujućih materija - dodaju iz GZZJZ.

Šta i kako činiti?

- Kada osetite neprijatan miris (miris zapaljene materije) povucite se u zatvoreni prostor i zatvorite prozore. Preporuke se naročito odnose na decu, stare, trudnice, dojilje i osobe sa hroničnim bolestima (kardiovaskularna i respiratorna oboljenja).

Vatra se ne smiruje, Vinča čeka zakupca Kiša koja je padala u noći između srede i četvrtka neznatno je umanjila tinjanje vatre u dubinama deponije u Vinči i malo olakšala posao radnicima na terenu. Gust dim se i dalje širio, ali vetar ga je nosio suprotno od grada. Gradski oci očigledno trenutno nemaju rešenje, a na dugotrajnom se već dugo radi.

Pljusak je samo ublažio sagorevanje, međutim, prema rečima tamošnjih radnika, ni pet takvih ne može da ugasi vatru unutar desetina metara. Da li je zagušljivije ujutru ili uveče, zavisi samo od atmosferskih prilika, tvrde nadležni. A kako stvari stoje, dim će se osećati još dugo, navode Večernje novosti.

- Velika količina vode koja se kišom ravnomerno rasporedi na celoj površini pomaže više nego gašenje na terenu. Naši radnici su neprekidno na deponiji i bez prekida gase vatru i kontrolišu situaciju, rekli su iz JKP Gradska čistoća.

Radnici JKP "Gradska čistoća" i u četvrtak su polivali vodom smetlište, a zemlja je kamionima neprestano stizala. Kako navode Novosti, iako tinja na dubinama od više desetina metara, u četvrtak je bio kritičan površinski sloj. Uzrok požara je i dalje nepoznat, ali nije prvi put da se đubrište pali samo od sebe. Međutim, nikada nije bilo ovako kritično.

foto: Twitter

I dok Vinča gori bez naznaka o tome do kada, grad planira partnerstvo sa jednim od pet svetskih, specijalizovanih preduzeća čije će ponude biti otvorene 6. jula.

Od budućeg partnera očekuje se da sanira deponiju, zatvori je i zagradi, istretira deponijski gas, nagomilane vode, izgradi deo za reciklažu građevinskog otpada... Ugovor će se zaključiti na period od 25 godina, a sva ulaganja padaju na teret novog partnera. Posle isteka četvrt veka, čitavo postrojenje vraća se u ruke grada Beograda.

foto: Dragan Kadić

Da je stanje deponije kakva je danas neodrživo za budućnost potvrdio je za Večernje novosti Darko Nadić, profesor ekologije na Fakultetu političkih nauka.

- Veoma je važno da deponijom upravlja neko specijalizovano preduzeće, a ono što je još važnije je pretvaranje otpada u energiju. Neophodno je edukovati sugrađane da nije reč ni o čemu toksičnom i da su deponije ovakve vrste veliki problem u gradovima.

(Kurir.rs/Blic, Večernje novosti, V.Radulović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bujica im za minut odnela sve što su stvarali godinama! Ovako izgleda selo Uljma posle iznenadne poplave

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track