BAHATOST BEOGRADSKE VLASTI: Na Carevoj ćupriji hoće da podignu tržni centar
Foto: Nebojša Mandić

BRANIMIR JOVANOVIĆ, BIVŠI DIREKTOR HIPODROMA

BAHATOST BEOGRADSKE VLASTI: Na Carevoj ćupriji hoće da podignu tržni centar

Beograd -

Vlast u Beogradu ne sprečava propadanje trkališta kako bi imala razlog da ga zatvori i na 24 hektara izgradi stanove i lokale

Gradska vlast tri godine nemo posmatra kako propada Javno preduzeće „Hipodrom“, na Carevoj ćupriji najstariji sportski objekat u Beogradu, jer joj odgovara da ga zatvore i presele kako bi došla do 24 hektara za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa. Umesto zelene oaze i konja, dobićemo beton i tržni centar - kaže Branimir Jovanović, bivši direktor „Hipodroma“, koji je 24 godine u konjičkom sportu.

On je na čelu ovog 103 godine starog trkališta bio do maja 2013. godine, posle čega su postavljena tri direktora, ali uvek kao vršioci dužnosti. Nova vlast je 2014. raspisala konkurs za direktora, tadašnji v. d. direktora je bio četvrti i izbor je poništen. Sada ovo JP ima samo dva zaposlena i prvi put neće moći da organizuju konjičke trke.

I stranci vole trke

- Grad se ponaša nezainteresovano, nečinjenjem hoće da se dođe u situaciju da „Hipodromu“ nema spasa! To se i desilo jer ova ustanova prvi put put neće organizovati trke, a bilo ih je i za vreme Drugog svetskog rata i za vreme NATO bombardovanja. I onda će reći da nemaju drugog izbora nego da ga zatvore. Tako će doći do 24 hektara na elitnoj lokaciji kod Careve ćuprije, koja bi mogla da se iskoristi za gradnju poslovno-stambenog kompleksa - smatra Jovanović.

foto: Kurir

On ističe da razume interes Beograda da ima muzičku fontanu i druge turističke atrakcije, ali mu nije jasno kako se konjički sport tu ne uklapa. On smatra da bi mnogi stranci voleli da dođu na hipodrom i gledaju trke.

Dugačka tradicija

- Gradonačelnik kaže da Beograd ima para, ali mi nije jasno zašto deo ne može da se izdvoji za „Hipodrom“. Reč je o ustanovi koja ima dugu tradiciju, koja je važna za razvoj konjičkog sporta u Srbiji i regionu, a i konjarstva, koje bi moglo da donese dodatne prihode državi od prodaje konja - naglašava Jovanović.

On je 19 meseci bio direktor i kaže da je za to vreme revitalizovana trenažna staza, obnovljena start-mašina i Kraljeva tribina, a preko TV prenosa trka „Hipodrom“ je i zaradio prodajući reklame.

- Glavni problem „Hipodroma“ su imovinskopravni odnosi, nepostojanje infrastrukture na samom trkalištu, i to tribina i sanitarni čvorovi. Nedostaju mu i prateći sadržaji koji bi animirali publiku, kao što je, na primer, klađenje. Grad bi morao da pruža novčanu podršku nekoliko godina i da izgradi multifunkcionalnu tribinu - navodi Jovanović.

Ipak će biti trka

U NEDELJU 95. DERBI

Udruženje prijatelja hipodroma, Kasački savez Srbije i Udruženje za galopski sport ipak su se potrudili da ova sezona ne prođe bez trka. U nedelju će biti održano osam kasačkih i galopski trka i kao kruna programa 95. srpski derbi, sa 11 konja, jednim iz Austrije, i jahačima i iz inostranstva. Trke počinju u 15.30, a derbi je u 18.30 časova.

Kurir / Vladimir Spasić

Foto: Nebojša Mandić, Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Strašno! Nemar države doveo do ubistva dve žene i deteta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track