NA SNAZI CRVENI ALARM, ALI NE ZBOG VREMENA: Beograđanima posle tropskog talasa stiže nova muka!
Foto: Nebojša Mandić

NA SNAZI CRVENI ALARM, ALI NE ZBOG VREMENA: Beograđanima posle tropskog talasa stiže nova muka!

Beograd -

Tropski talas nije dao mira noćima Beograđanima, a sada kad je stiglo osveženje dolazi nova muka!

Naime, sa padom temperature ubrzano je cvetanje ambrozije, i prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u većem delu Beograda je na snazi crveni alarm i to sa tendencijom porasta.

U Srbiji je u odnosu na prošlu godinu porastao broj osoba koje imaju problema sa alergijskim reakcijama na polen!

foto: Printscreen Agencija za zaštitu životne sredine

Stručnjaci savetuju oprez i ističu da alergije u nekim slučajevima mogu biti vrlo opasne i dovesti do pojave astme i gušenja! Alergen polen je u velikoj koncentraciji u vazduhu i otežava disanje, dolazi do peckanja i suzenja očiju, osipa po koži...

- U odnosu na prošlu godinu, primećen je porast broja pacijenata sa jačim alergijskim reakcijama, a tome pogoduje toplo vreme. Istraživanja u svetu pokazuju da se i inače broj pacijenata povećava zbog zagađenja životne sredine.

Utvrđeno je i da postoji veza između nastanka alergije i savremenog načina života, koji podrazumeva stres, hormonalne poremećaje i nezdravu ishranu - objašnjava Mirjana Mitrović Josipović, koordinator za praćenje alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), i dodaje da najveće probleme građanima zadaje polen breze, raznih trava, ali i ambrozije:

- Ono što se može uraditi je tretiranje ambrozije pre nego što procveta. Najveći izvor ovog polena je Vojvodina, koja se nakon žetve ne tretira na odgovarajući način, a taj polen se prenosi 100 kilometara od mesta izvora.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OTKRIVAMO: Kako da sprečite nastanak alergija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track