GRADONAČELNIK PRELOMIO: Ostavka Malog zbog Savamale
Foto: Vladimir Šporčić, Printscreen

Iz moralnih razloga

GRADONAČELNIK PRELOMIO: Ostavka Malog zbog Savamale

Beograd -

Iako se u policijskoj istrazi o Hercegovačkoj, koja je nedavno završena, ime aktuelnog gradonačelnika ne pominje, prvi čovek prestonice će se povući

Iako se u policijskoj istrazi o Savamali, koja je nedavno završena, ime još uvek aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog ne pominje, prvi čovek prestonice ipak će, kako Kurir nezvanično saznaje, iz moralnih razloga, i povodom tog slučaja, podneti ostavku.

- I pored činjenice da se ime Siniše Malog ne dovodi u vezu sa „slučajem Savamala“, to neće uticati na njegovu krajnju odluku da podnese ostavku. On će to uraditi isključivo iz moralnih razloga kako bi spokojno otišao sa čela grada. Mali o tome razmišlja već neko vreme, ali je sada prelomio i pitanje je dana kada će podneti ostavku - otkriva izvor blizak gradskoj vlasti.

Velika afera

Inače, ceo slučaj rušenja Savamale ostaće upamćen kao jedna od najvećih afera koja je potresla aktuelnu vlast s prvim čovekom prestonice na čelu. Više puta i mnogi nadležni organi odgovornost u rešavanju ovog pitanja prebacivali su s jedne na drugu stranu, sve dok MUP nije saopštio da je završio istragu i da je slučaj dostavio Višem javnom tužilaštvu.

Podsetimo, osobe maskirane fantomkama bagerima su usred noći porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja Beograd na vodi, kada je i jedan broj građana bio izložen brutalnom maltretiranju.

Uoči jučerašnje sednice Skupštine grada Mali je izjavio da ne veruje da će biti kandidat na nastupajućim gradskim izborima.

- Najverovatnije ću podneti ostavku pre isteka mog mandata u zavisnosti od toga kada će biti izbori u gradu. Tu odluku donosi većina u Skupštini grada. Ali odlazim nasmejan, ponosan na sve ono što smo uradili u prethodne tri godine - rekao je Mali i dodao da ne zna ko će biti kandidat.

Poslanik DS Balša Božović izjavio je juče da je ova stranka uvek spremna za fer i poštene izbore.

- Nije prvi put da izađemo na izbore koji nisu fer i pošteni jer smo uvek spremni da odbranimo građane od pljačke i progona koje SNS vrši već pola decenije u glavnom gradu - rekao je Božović i dodao:

foto: Stefan Jokić

Nemaju većinu

- Na prethodnim izborima jasno je pokazano da sa 11 stranaka u koaliciji Vučić nema većinu u Beogradu.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da je stanje u Beogradu znatno drugačije nego u ostatku Srbije.

- Dok je u ostatku Srbije nedvosmisleno još uvek velika dominacija SNS, u Beogradu su vlast i opozicija otprilike izjednačeni. Jedinstven nastup opozicije svakako bi mogao ozbiljno da oznoji i zabrine Aleksandra Vučića i SNS. SNS je oko desetak odsto slabiji u Beogradu nego u ostalim delovima Srbije, a opozicija je za isto toliko, recimo, jača. Samo pod pretpostavkom da opozicija ne bude jedinstvena, onda će se SNS, čak i ako nema kandidata, samo prošetati do pobede - ocenjuje Vukadinović.

foto: Nebojša Mandić

Vučić o smeni Siniše Malog

TEŠKO DA ĆE OSTATI NA ČELU BEOGRADA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je još polovinom februara da je „vrlo teško da Siniša Mali još dugo bude na tom mestu“ - gradonačelnika, ali i da neće da „učestvuje u hajkama i harangama“. „To ćemo da radimo onda kada mi mislimo da je vreme za to“, dodao je.

Privremena vlast

UMESTO MALOG - ORGAN

Prema rečima izvora bliskom vrhu gradske vlasti, nakon što Siniša Mali podnese ostavku na mesto gradonačelnika, Beogradom će upravljati Privremeni organ. Podsećanja radi, upravo je Mali, pre nego što je 2014. izabran za gradonačelnika, pet meseci vodio Privremeni organ grada Beograda.

Kurir / Sanja Đurić

Foto: Vladimir Šporčić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track