OVO JE LISTA NAJSTRESNIJIH GRADOVA NA SVETU: Evo na kom je mestu Beograd
Foto: Beta/Emil Vaš

OVO JE LISTA NAJSTRESNIJIH GRADOVA NA SVETU: Evo na kom je mestu Beograd

Beograd -

BEOGRAD - Teško je pronaći idealnu ravnotežu između stresnog života i uživanja u velikim gradovima, ali u nekim delovima sveta to može da bude teže/lakše nego u drugim.

Prateći niz faktora o tome šta izaziva stres i negativno utiče na mentalno zdravlje ljudi (nezaposlenost, javni dug, gužve u saobraćaju, kvalitet javnog prevoza, bezbednost, zagađenost, broj sunčanih dana…) sajt Zipjet sastavio je listu najstresnijih i najopuštenijih gradova na svetu.

foto: AP

Bagdad

Ne iznenađuje činjenica da je Bagdad u Iraku najstresniji grad za život na celom svetu, a u stopu ga prati Kabul u Avganistanu. Nova istraživanja obuhvatila su merenja nivoa stresa i anksioznosti u 500 gradova širom sveta.

Kao parametri uzeti su stres zbog nezaposlenosti, dugova, percepcije bezbednosti, kao i nivoi fizičkog i psihičkog zdravlja.

foto: AP

Manila

Kao najmanje stresni gradovi na samom vrhu liste nalaze se Štutgart, Luksemburg, Hanover, Bern i Minhen. Ono što je zanimljivo jeste da se u prvih 25 na listi najmanje stresnih gradova nalazi samo jedan grad u Americi i to Sijetl na 12. mestu.

foto: AP

Bagdad

Najgore rangirani ili najstresniji gradovi na zemlji su takvi zbog nedostatka zelenih površina, lošeg javnog prevoza i psihičkog zdravlja, sa velikim zagađenjem. Najviše gradova na listi broji Nemačka koja je uložila u sve ovo i izbegla loš plasman.

Najstresniji gradovi na svetu su Kairo, Dakar, Lagos, Kabul i Bagdad. Oni su najgore plasirani zbog percepcije sigurnosti, ali i lošeg mentalnog zdravlja.

foto: AP

Štutgart

I glavni grad Srbije našao se na ovoj listi, a na kom je mestu pogledajte OVDE!

foto: Dado Đilas

Najstresniji gradovi:

1. Bagdad 2. Kabul 3. Lagos 4. Dakar 5. Kairo 6. Teheran 7. Daka 8. Karači 9. Nju Delhi 10. Manila

Najopušteniji gradovi:

1. Štutgart 2. Luksemburg 3. Hanover 4. Bern 5. Minhen 6. Bordo 7. Edinburg 8. Sidnej 9. Grac 10. Hamburg

(Kurir.rs/Metro.co.uk/Zipjet/Foto: Beta/Emil Vaš)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track