VELJA ILIĆ PROZIVA GRADSKE VLASTI: Ko stoji iza firme koja je kupila Depo
Foto: Marina Lopičić

nejasno

VELJA ILIĆ PROZIVA GRADSKE VLASTI: Ko stoji iza firme koja je kupila Depo

Beograd -

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši Ustav od prve stranice i da će mu ta stranka pokloniti Ustav da ga prouči i počne da ga se pridržava i upozorio da Ustav predviđa da za nepoštovanje najvišeg pravnog akta države sledi opoziv predsednika Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Sudeći po ponašanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on nije ni pogledao Ustav Srbije na kome je položio zakletvu, jer ga ne poštuje i krši ovlašćenja propisana najvišim pravnim aktom, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

„Vučić krši Ustav Srbije od prve stranice, na kojoj je preambula o Kosovu i Metohiji i gde jasno piše da je Pokrajina neotuđivi deo teritorije Republike Srbije i da su svi državni organi u obavezi da zastupaju i štite interese Srbije na Kosovu u Metohiji“, rekao je Ilić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da se predsednik Srbije ne pridržava Ustavom propisanih ovlašćenja i da je preuzeo ingerencije svih institucija u zemlji od Vlade, preko ministarstava do Narodne skupštine.

foto: Nebojša Mandić

„Zato smo odlučili da mu poklonimo Ustav, da nađe vremena da ga prouči i počne da ga se pridržava, jer isti taj Ustav predviđa da za nepoštovanje najvišeg pravnog akta države sledi opoziv predsednika Srbije“, nagalasio je Ilić.

U Ustavu koji će Nova Srbija dostaviti predsedniku Srbije podvučeni su delovi na koje bi predsednik trebalo posebno da „obrati pažnju“, a u posveti piše: „Poštovani predsedniče svih građana, Ovo Vam je obavezna lektira! Pročitati, primeniti i poštovati! P.S. Ne treba vraćati u biblioteku! Nova Srbija“.

Ilić je, govoreći o referenudmu za nezavisnost Katalonije, rekao da je Vučić povukao odluku da pošalje najavljeno pismo Briselu, zbog pritisaka iz Evropske unije.

Ilić je dodao da je Beograd uslovljen iz Brisela, da ako pošalje pismo da će EU odustati od otvaranja novih poglavlja do Nove godine što je zapravo prava i jedina istina zašto najavljeno „oštro pismo“ nije stiglo na planiranu adresu.

foto: Dragana Udovičić

„Odustali smo od podrške Španiji zbog pritisaka iz Brisela i olako prešli preko činjenice da je Španija jedna od retkih evropskih zemalja koja nije podržala nezavisnost Kosova“, rekao je Ilić.

Ilić je zatražio objašnjenje od gradskih vlasti kako je „Depo“ u Bulevaru kralja Aleksandra prodat firmi koja je registrovana pre 15 dana sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara, a Depo kupila za 4.172.000 evra.

„Tražimo od gradskih vlasti da obznane javno ko je ta firma i čija je, ko stoji iza nje i kako je za 15 dana od 100 dinara stigla do kapitala od preko četiri miliona evra.

“Smatramo da u ovom slučaju ima posla za tužilaštvo i policiju“, rekao je Ilić.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da se Nova Srbija sprema za beogradske izbore i da se vode pregovori sa više opozicionih stranaka kao i sa Pokretom mladih, ističući da je vreme da mladi odlučuju o svojoj i sudbini Srbije.

(Kuririr.s/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja