HAVARIJA NA VODOVODU: Obrenovčani danima bez vode za piće
Foto: Marina Lopičić

BRUKA

HAVARIJA NA VODOVODU: Obrenovčani danima bez vode za piće

Beograd -

Obrenovčani od srede uveče ne mogu da piju vodu sa česmi, a zbog nestašice i flaširane vode žitelji ove beogradske opštine žeđ mogu da utole samo na cisternama

Zbog havarije na cevovodu oko 70.000 Obrenovčana već danima nema pijaću vodu iz gradskog vodovoda, a nestašica ove dragocene tečnosti vlada i u prodavnicama, pa su cisterne koje kruže gradom jedini način da žitelji ove beogradske opštine utole žeđ.

Problem s vodosnabdevanjem nastao je u sredu uveče, zbog radova na centralnom vodovodu i puštanja u rad revitalizovanog reni bunara Vić bare u Zabrežju i zbog ispiranja cevovoda na prilazu ovom postrojenju. Gradski zavod za javno zdravlje uzorkovao je juče nekoliko puta vodu na više mesta u Obrenovcu. Republički sanitarni inspektor Obrenovčanima je preporučio da ne koriste vodu za piće sa česme narednih 48 sati, odnosno najmanje do ponedeljka.

Zamućenost vode

- Kvar se pojavio prilikom puštanja novog reni bunara, čija regeneracija je rađena prvi put posle 50 godina. Problem predstavljaju supstance koje su se pet decenija taložile u postrojenjima - rekao je Branko Matić, direktor lokalnog JKP „Vodovod i kanalizacija“, i dodao da su nove količine vode dovoljne za redovno vodosnabdevanje.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković ovim povodom oglasio se na Tviteru, gde je napisao da je u noći između četvrtka i petka ispiran vodovod i da taj posao još uvek nije završen, iako je stepen zamućenosti vode manji.

- Verovali ili ne, uzrok je novi izvor, koji smo kupili kao odgovorni ljudi. Voda iz novog izvora je pokrenula prljavštinu unutar cevovoda od izvora do fabrike - objasnio je Čučković.

On je istakao da je problem nastao još u sredu uveče, kad je došlo do havarije na cevovodu.

- Situacija je počela u sredu uveče lomom na cevovodu sirove vode reni bunara do fabrike vode. Od tada voda ne može da se stabilizuje jer se u njoj nalazi određena količina mulja - rekao je Čučković.

Revolt građana

Zbog hitnosti nastale situacije u vodosnabdevanju u fabrici vode u Zabrežju u četvrtak uveče zasedao je i Štab za vanredne situacije opštine Obrenovac. Obrenovčani se snalaze kako znaju i umeju. Vodu kupuju ili donose iz okolnih beogradskih naselja. Ipak, niko od njih ne krije revolt zbog činjenice da su danima bez vode za piće.

Raspoređeno 11 cisterni

PRAVA NAVALA ZA FLAŠIRANU VODU

Voda iz gradskog vodovoda u Obrenovcu može da se koristi za sve potrebe osim za piće, pa su na nekoliko mesta u gradu postavljene cisterne s pijaćom vodom.

Najave da bi meštani i u naredna dva dana mogli da budu bez vode, izazvala je zabrinutost među Obrenovčanima koji su počeli da opsedaju radnje i supermarkete kako bi se snabdeli flaširanom vodom.

- Prava je navala na običnu vodu. Ljudi i kupuju pakovanja flaša ili balone od po pet litara. Za sat-dva sve prodamo - kaže prodavačica u jednoj radnji u Obrenovcu.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track