(FOTO) LEPA AKCIJA: Srpska akademija nauka i umetnosti otvorila vrata za decu
Foto: Sveta Srbija

mALIŠANI OBIŠLI NAŠU ZNAMENITU INSTITUCIJU

(FOTO) LEPA AKCIJA: Srpska akademija nauka i umetnosti otvorila vrata za decu

Beograd -

Deca su posetila izložbu: "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji" - "Identitet značaj i ugroženost"

Lepa akcija!

Deca Pravoslavnog sportskog društva ”Sveta Srbija” posetila su Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

U pratnji roditelja i trenera, deca svih sportskih sekcija Svete Srbije su sa velikim poštovanjem i radoznalošću kročila pod svodove ove instituciju našeg naučnog društva, koja još od 1. novembra 1886. godine egzistira pod današnjim nazivom - Srpska akademija uanuka i umetnosti (SANU).

Ona je bila naslednik imovine Srpskog učenog društva i nastavljač njegovih zadataka, kao i Društva srpske slovesnosti (1841-1864).

foto: Sveta Srbija

U pratnji vodiča, deca su obišla SANU i posetila izložbu: "Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji" - "Identitet značaj i ugroženost".

Mališani su pažljivo slušali svog domaćina i gutali svaku njegovu reč. Vodič ih je sa velikom posvećenošću sproveo kroz znamenite srpske manastire, dočaravajući im vreme u kome su građeni.

Deca su pokazala zavidno znanje iz istorije, što je veoma iznenadilo vodiča koji im se tokom cele izložbe - zahvaljivao. Maleni sportisti su videli makete najvećih srpskih manastira - od Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice, do Svetih arhangela, Bogorodice Ljeviške i drugih važnih kulturnih znamenitosti Kosova i Metohije.

foto: Sveta Srbija

Po prvi put, oni su imali mogućnost da se susretnu sa realnom istorijom svojih predaka sa Kosova i Metohije.

Videli su u istinu koje blago poseduju i zašto sa pravom sebe mogu nazvati bogatim u izvornom smislu te reči. Ono što je za sve bilo veoma potresno, jeste film koji prikazuje slike srušenih 150 manastira i crkava za vreme NATO agresije 1999. godine i tokom kosovsko-metohijskog pogroma 2004. godine.

foto: Sveta Srbija

Sportisti Svete Srbije su ovim obilaskom našli utemeljenje u Svetoj Lozi Nemanjića, ogledala su se u Svetom Simeonu i Svetom Savu, u Svetom Stefanu Dečanskom, u Kralju Milutinu i tako pogledavši njih u prošlosti, uvidela sebe u budućnosti.

foto: Sveta Srbija

Radost je bila očita na licima svih. Prišavši ovoj poseti i samoj izložbi ozbiljno i sa mnogo pitanja za vodiča, pokazali su da oni već polako znaju kojim putem žele da hode.

Na tom putu nam preostaje da ih utvrdimo samo dobrom delima i čvrstim podvizima.

foto: Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track