JEDAN BEOGRADSKI STUDENT NEDELJNO SAZNA DA JE HIV POZITIVAN: Stručnjaci upozoravaju da će ovaj broj biti još veći!
Foto: Fonet

svetski dan borbe protiv AIDS

JEDAN BEOGRADSKI STUDENT NEDELJNO SAZNA DA JE HIV POZITIVAN: Stručnjaci upozoravaju da će ovaj broj biti još veći!

Beograd -

BEOGRAD - U studentskoj poliklinici u Beogradu svake nedelje po jedna osoba sazna da je HIV pozitivna, a ove godine tu je registrovano je 36 osoba koje su HIV pozitivne, kazala je danas Načelnica centra za prevenciju side Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu Mila Paunić.

Mila Paunić je na konferenciji održanoj u Beogradu povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv AIDS, kazala da do decembra očekuje da se u Centru za prevenciju side broj registrovanih HIV pozitivnih poveća na 40 osoba.

"Oko deset osoba se dnevno testira u našem Centru, to je oko 40-ak osoba na nedeljnom nivou i svake nedelje imamo jednu osobu koja sazna da je IV pozitivna", istakla je Paunić.

foto: Profimedia

Dodala je da je u 2005. godine na 202 testirane osobe u Srbiji jedna bila HIV pozitivna, u 2016. godini je na 52 osobe jedna pozitivna, dok je u 2017. na 42 testirane osobe jedna osoba pozitivna.

"Dostigli smo populaciju koja jeste u riziku. Brojke govore o tome koliko je naša epidemija vrlo ozbiljna", ocenila je Paunić.

Dodala je da je loša strana to što se u Srbiji šire poruke kojima se HIV povezuje sa smrću, dok, kako je ocenila, poruka treba da bude da se sa HIV-om živi.

"Osoba koja na vreme sazna da je HIV pozitivna će biti dobro i njen životni vek se neće razlikovati od životnog veka osobe koja nema HIV ako se primenjuje terapija", kazala je Paunić.

Izvršni direktor Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om Vladimir Antić je kazao da je testiranje na HIV veoma važno jer u Srbiji oko 1.000 do 2.000 osoba ne zna da je HIV pozitivno.

Anitć je kazao da je prema podacima Instituta za јаvnо zdrаvljе Srbiје Dr Milan Jovanović Batut od 1985. godine do 20. novembra ove godine u Srbiji registrovano 3.585 osoba koje su inficirane HIV-om, od čega je 1.105 osoba umrlo.

foto: Profimedia

Dodao je da svake godine izmedju pet do 10 pacijenata u Srbiji umre od HIV infekcije, kao i da se najveći broj inficiranih otkrije u Beogradu. On je kazao da procene Ujedinjenih nacija pokazuju da danas u svetu živi više od 37 miliona osoba sa HIV i AIDS-om.

Antić je kazao da će sutra u Beogradu, ;povodom 1. decembra, svi moći da se testiraju od 9.00 do 12.00 na Akademskom platou ispred Filozofskog fakulteta, a od 13 do 16 časova kod Palate "Srbija", u Novom Beogradu.

Dodao je da je testiranje besplatno, da dobijanje rezultata traje 10 minuta kao i da nije potreban identifikacioni dokument.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track