JOVANOVIĆ (DSS): Gužve, zakrčen saobraćaj i neplanska gradnja guše Beograd
Foto: Fonet/Marija Oković

beogradski izbori

JOVANOVIĆ (DSS): Gužve, zakrčen saobraćaj i neplanska gradnja guše Beograd

Beograd -

Beograd mora da prodiše, jer današnje gužve, zakrčenja saobraćaja i neplanska gradnja sprečavaju razvoj grada, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

"Grad treba da prodiše, treba zaustaviti neplansku gradnju, uništavanje fasada i novobogataški stil gradnje", rekao je Jovanović. On je naveo da zgrade niču svuda, bez urbanističkog plana i dodao da ne mogu fasade u centru grada da izgledaju kako ko želi, niti da niču objekti koji potpuno menjaju izgled nekog dela grada.

Po njegovim rečima, gradnja na periferiji je takodje neplanska što takodje treba izmeniti, ali i dati ingerencije opštinama da o tome brinu.

"Jedna od ideja očuvanja arhitektonskog nasledja je da se izgradi Narodna biblioteka onakva kakva je bila pre no što je srušena u Drugom svetskom ratu", objasnio je Jovanović zašto je svoju kandidaturu za gradonačelnika objavio pre nekoliko dana kod ostataka te zgrade u Beogradu.

Predsednik DSS-a je istakao da će ta stranka, ukoliko na izborima bude ušla u Skupštinu Beograda, razgovarati sa svim opozicionim partijama, a neće praviti koaliciju sa sadašnjim vlastima. Na pitanje šta novo DSS nudi, Jovanović je naveo da su to, pre svega, "novi ljudi".

"Kao što znate, u stranci je došlo do smene generacija, imamo novo rukovodstvo, nove ljude. Danas imate previše nekih bivših, bivših, a mi izlazimo kao neki novi ljudi, što mislim da nije loše", rekao je. Jovanović je naveo da ne podržava izgradnju "Beograda na vodi".

Najavio je da će DSS, ukoliko uđe u Skupštinu grada, raditi na tome da do kraja mandata javni prevoz u Beogradu postane besplatan, i rekao da smatra da izgradnja metroa sada nije moguća, jer je preskupa.

"Mi nismo protiv metroa, on bi dugoročno rešio problem, ali je preskup", rekao je Jovanović i naveo da su sve studije pokazale da je najbolja trasa od Ustaničke ulice do Tvorničke, u Zemunu. Na pitanje da li bi kao gradonačelnik šetao s pripadnicima LGBT na Paradi ponosa, Jovanović je rekao da ne bi.

"Da li bih paradirao? Ja ne bih. Nisam veliki pobornik Parade ponosa. To ne doprinosi boljem statusu tih ljudi", rekao je Jovanović.

(Kurir.rs/Beta/N1)

Foto: Fonet/Marija Oković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja