SVEČANA PRIREDBA NA SAVINDAN: Elektrotehnička škola Nikola Tesla obeležila školsku slavu
Foto: Profimedia

hor i predstava oduševili goste

SVEČANA PRIREDBA NA SAVINDAN: Elektrotehnička škola Nikola Tesla obeležila školsku slavu

Beograd -

BEOGRAD - Učenici i profesori Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu svečanom priredbom obeležili su školsku slavu Sveti Sava u prostoru biblioteke ove ustanove, okupivši desetine sadašnjih i bivših đaka, nastavnika i kolega.

Tradicionalna proslava započeta je molitvom i lomljenjem slavskog kolača.

"Podsetiću vas na jednu priču koju možemo lepo da primenimo na naš život. Kao što nam je poznato, Sveti Sava je kraj života obeležio misionarskim putovanjima, a između ostalog posetio je i Egipat, jer je tamo bilo dosta monaških naseobina. Ipak, bio je većinski muslimanska zemlja, te je egipatski sultan koji ga je tamo dočekao poručio da tako prijatnog hrišćanina nikada nije sreo do tada. Drugim rečima, duhovnom lepotom zračio je čak i one koji su bili "prirodni neprijatelji" i uspeo da ih pridobije. Mi u svojim životima upravo možemo da sledimo taj put i trudimo se da u našem radu pokažemo tu ljubav i iskrenost", rekao je sveštenik koji je predvodio današnje služenje.

Okupljeni su se tako podsetili Savinog nemerljivog značaja za našu istoriju, kulturu i crkvu.

"Sveti Sava je simbol srpskog naroda, on je za života učio naš narod ljudskim vrednostima, a najbolji dokaz da su te vrednosti ukorenjene u nama je to što kroz sve ove vekove mi sa radošću čekamo i proslavljamo ovaj dan. I u ova teška vremena u nama postoji dosta ljubavi i sposobnosti da oprostimo i da se mirimo", kazao je direktor škole Branislav Subotić.

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Kum slave ovoga puta bio je Slobodan Petrović, bivši učenik ove obrazovne ustanove.

"Čast mi je što je ove godine domaćinstvo pripalo mom odeljenju koje je 1987. godine izašlo iz ove škole i što sam dobio mogućnost da budem kum ove slave. Pre 31 godinu stajao sam na ovom istom mestu i recitovao stihove "Poeme o Tesli" Miloja Popovića. Imao sam tada tremu, imam je i sada, ne znam koja je bila veća", rekao je.

Petrović je učenicima poželeo mnogo uspeha u daljem školovanju i životu.

"Podsetio bih vas na jednu silu koja je jača od svih o kojima sam ja ovde učio. Tu silu najviše poseduju sadašnji učenici, a to je - mladost. Želim da ih ta sila prati kroz ceo život i da je dobro iskoriste. Neka sila bude s vama", dodao je.

Skupu je prisustvovao i rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na priredbi koja je usledila školski hor je uz instrumentalnu pratnju izveo Himnu Svetom Savi, nakon čega je usledila predstava, koju su s velikim trudom napravili i osmislili učenici i nastavnici škole.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SVETI SAVA, najveći srpski svetitelj, slavi se svečano i radno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track