560 GODINA OD BITKE: Obeležen dan kad je Janoš Hunjadi odbranio Beograd od osmanlija
Foto: Beoinfo

položen venac

560 GODINA OD BITKE: Obeležen dan kad je Janoš Hunjadi odbranio Beograd od osmanlija

Beograd -

BEOGRAD - Polaganjem venca na spomen-obeležju na Kalemegdanu kod Sahat kule, danas je obeleženo 560 godina od pobede hrišćanske vojske pod vodjstvom Janoša Hunjadija koja je odbranila Beograd od otomanske vojske.

Vence su položili član Gradskog veća Slobodan Šolević i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

"Ova bitka je važna, jer je obezbedila mir narednih 70 godina na jugoistočnim granicama Ugarske i svrstavamo je u istorijske čitanke istorije Beograda", rekao je Šolević.

On je dodao da grad Beograd uvek obeležava značajne datume, jer se na taj način šalje poruka da je srpski narod kroz istoriju "skupo plaćao" slobodu koju je želeo da odbrani za dobrobit novih pokolenja.

Hrišćanska vojska na čelu sa Janošem Hunjadijem, poznatijim kao Sibinjanin Janko, 22. jula 1456. godine izvojevala je veliku pobedu nad turskom vojskom koju je prevodio sultan Mehmed Drugi Osvajač na teritoriji današnjeg Beograda i time privremeno zaustavila dalji prodor Turaka prema severu.

U čast te godišnjice, Parlament Madjarske je pre pet godina doneo odluku kojom je 22. jul, kada su se osmanlije povukle, proglašen Danom sećanja na pobedu kod Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja