AMERIČKA NOVINARKA ODUŠEVLJENA BEOGRADOM: Noćni provod i ne pominje, ali zato DRUGE STVARI...
Foto: Fonet

Tekst Njujork posta će vas oduševiti

AMERIČKA NOVINARKA ODUŠEVLJENA BEOGRADOM: Noćni provod i ne pominje, ali zato DRUGE STVARI...

Beograd -

Lepe reči o Beogradu, a neko je napokon primetio da Beograd ima da ponudi još mnogo toga pored noćnih klubova i splavova... Štaviše, o noćnom provodu nema ni slova!

"Pre samo 17 godina, u Srbiji je bilo ratno stanje, NATO je bombardovao tamošnju prestonicu, Beograd, a to je poljuljalo ceo Balkan. Skoro dve decenije kasnije, još uvek se oseća borba cele generacije koja zna samo za nemire - čak i sada kada se život vratio u Beograd", počinje svoju priču Ebi Sloun novinarka "Njujork posta".

Ona piše da "bake koje prodaju ručno isheklane stvari na ulicama podsećaju na život kakav je nekada bio".

Iako niko u Srbiji ne misli da je život ovde jeftin, za američki standard verovatno jeste, pa Ebi tamošnjim čitaocima kaže da je "sve u Srbiji pristupačno", počevši od avionske karte od Njujorka do Beograda.

"U poređenju sa mnogim drugim evropskim prestonicama, stvari i usluge u Beogradu su jeftini. Vožnja taksijem kroz grad košta oko 3.000 dinara, što je malo manje od 30 dolara. Zato se zavalite, opustite se, uživajte u pogledu i spremite se da jedete!"

Novinarka kaže da u našoj prestonici ima toliko toga da se obiđe, da će se turistima nakon toga sigurno otvoriti apetit.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Počnite od Kalemegdana. Osim što je najviša tačka grada sa koje se pruža spektakularan pogled, mesto gde se rađa Beograd, ovde ima dosta restorana, ali i zid sa kojeg se vide reke", napisala je u svom tekstu Ebi.

Ona je primetila da mnogi uveče sede na zidiću na Kalemegdanu i posmatraju zalazak sunca, a u Beogradskoj tvrđavi "ima toliko toga da se vidi, uključujući Rimski bunar i Sahat kulu".

Ebi je posetila i Etnografski muzej u Beogradu, a čitaocima "Njujork posta" prenela je da je reč o jednom od najstarijih muzeja na Balkanu, "koji se prostire na tri sprata na kojima se nalaze istorijski artefakti koji prikazuju domove, poslove i garderobu Srba kroz istoriju".

"Muzej savremene umetnosti osnovan je 1958. godine i nalazi se na Novom Beogradu, ali je od 2013. godine zatvoren. Zgradu je osmislio arhitekta Ivan Antić, a muzej više nije otvoren za javnost. Veliki deo eksponata prebačen u manje gradske galerije. Ipak, to što je zatvoren, ne znači da ne treba da posetite ovo zdanje koje podseća na kristale jer je reč o jednom od najlepših 'komada' savremene arhitekture u celoj bivšoj Jugoslaviji".

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Ebi je, naravno, pisala i o hrani, kako bi strancima dočarala našu kulturu. Kaže da su srpski kolači "slatki i pikantni", da ih nikako ne treba propustiti, ali i da bi to bilo nemoguće. Svojim čitaocima je preporučila da obavezno probaju gibanicu, srpsko jelo koje je popularno na celom Balkanu, a kada je reč o slatkišima, oduševljena je "Doboš" tortom.

"Ova torta je mađarskog porekla, ali je deo srpske kuhinje, a možete je probati gotovo u svim poslastičarnicama", piše Ebi.

(mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track