APEL ZBOG LEDENOG TALASA: Beograđani, ne rasipajte vodu!
Foto: Shutterstock

Beogradski vodovod i kanalizacija

APEL ZBOG LEDENOG TALASA: Beograđani, ne rasipajte vodu!

Beograd -

BEOGRAD - Beogradski vodovod i kanalizacija je tokom ledenog talasa koji je zahvatio Beograd zabeležio prekomernu potrošnju vode na celom području grada, zbog čega to preduzeće apeluje na potrošače da vodu ne koriste na neracionalan način.

Mnogi potrošači su ostavljali otvorene slavine, kako bi sprecili smrzavanje vodovodnih instalacija, navedeno je u saopštenju.Upravo zbog toga je potrošnja proteklih dana bila na nivou one u najtoplijem periodu godine.Proizvodnja vode u Beogradskom vodovodu je trenutno na najvišem nivou i svi kapaciteti maksimalno su angažovani.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zbog velikog broja kvarova tokom proteklih dana, sve ekipe Beogradskog vodovoda i kanalizacije su na terenu i trude se da brzom reakcijom zatvaranja vode spreče njeno dalje oticanje.Mnogi potrošači u cilju sprečavanja smrzavanja vodovodnih instalacija u stambenim i drugim objektima ostavljaju otvorene slavine, cime se mnogostruko povećava potrošnja.Kao zaštitu od smrzavanja, potrošačima to preduzeće savetuje da vodomerne šahtove drže zatvorenim i suvim.

Pri niskim temperaturama trebalo bi da zaštite vodomer i sve instalacije kod vodomera. Njih bi trebalo izolovati i utopliti, na primer obložiti ih novinama, krpama ili ćebadima.Pored toga, u zgradama gde se vodomeri nalaze u podrumskim prostorijama, zbog opasnosti od smrzavanja, trebalo bi zatvoriti sve prozore.

Prema rečima direktora "Vodovoda" Dragana Đorđevića, zbog promene temperature, kada ona prelazi iz minusa u plus, kao i zbog starosti cevovoda, dugog 3.600 kilometara, dolazi do pucanja cevi.

"Da je prethodnih godina rađena sistemska zamena cevi, danas bi bili smanjeni rizici i ne bismo došli u ovu situaciju", rekao je Đorđević gostujući u Beogradskoj hronici i dodao da ove godine sledi zamena 70 kilometara cevovoda.

Đorđević je dodao da je u tom preduzeću danas održan Krizni štab na kome je doneta strategija za sledeće dane, a odlučeno je da se ulože dodatni napori, i pored maksimalnog angažmana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslednjih dana na otklanjanju kvarova radi 20 ekipa u smeni, zbog 50 kvarova dnevno, od čega se njih 30 sanira istog dana.

"Nastojimo da kvarove otklanjamo u najkraćem roku, kako bi sistem funkcionisao", istakao je direktor Beogradskog vodovoda.

Đorđević je najavio slabiji pritisak i moguć nedostatak vode u višim zonama vodovodnog sistema narednih dana.

"Veliku potrošnju beležimo i na levoj obali Dunava, a veliki gubici se pojavljuju i u južnom prigradskom delu", istakao je on.

Beogradski vodovod apeluje da, pored požrtvovanja i angažovanja svih ekipa, građani pomognu tako što neće česme držati otvorene iz navodne prevencije od zamrzavanja.

"Na taj način bespotrebno se troši ogromna količina vode koja ugrožava normalno vodosnabdevanje", upozorio je Đorđević.

BONUIS VIDEO:

Upozorenje: Ne hodajte po ledu na Adi Ciganliji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track