BEOGRAD: Otkrivena bista kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Poseta Kazahstanskog predsednika

BEOGRAD: Otkrivena bista kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu

Beograd -

BEOGRAD - Predsednici Kazahstana i Srbije, Nursultan Nazarbajev i Tomislav Nikolić, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i više članova vlade dve zemlje i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, danas su u Beogradu otkrili bistu kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu.

Predsednik Nikolić istakao je da ovaj spomenik ne predstavlja samo svedočanstvo o prijateljstvu dva naroda, već i poziv svim građanima Srbije da upoznaju bogatu kulturu i tradiciju prijateljskog kazaškog naroda.

"Neka ovaj svečani trenutak bude poziv da se nikad ne umorimo u želji da saznamo što više, da razumemo što više, da otkrivamo što više svu lepotu, posebnostk naročitost kazaške kulture. Sa obećanjem da ćemo uzvratiti jednakim darom kazaškoj prestonici i željkom da i taj spomenik u Astani bude potiv građanima Kazahstana da se upoznaju i da otkrivaju našu kulturu i tardiciju, zahvaljujem se na ovom znamenju koje će zauvek svedočiti prijateljstvo i bliskost naših država i naroda", podvukao je Niklić.

On je izrazio zadovoljstvo što je, zajedno sa spomenikom, stigao i prvi prevod izbora pesama Zabajeva na srpski jezik.

"Ako želimo da premostimo geografske daljine, ako želimo da upoznamo jedni druge i da ojačamo naše prijateljstvo, onda je neophodno da se zainteresujemo i radoznalo otkrivamo baštinu i tradiciju, umetničke i kulturne domete koji najrečitije govore o jednoj zemlji i ljudima koji u njoj žive", istakao je predsednik Srbije.

Zahvaljujući se predsedniku Kazahstana na spomeniku kao daru, Nikolić je naglasio da se radi o spomeniku umetniku koji je znamenito ime u svojoj zemlji i da je Zabajev univerzalnim poetskim motivima, pre svih patriotskim, socijalnim i ljubavnim, svakako razumljiv čitaocima i izvan granica svoje zemlje.

"Neka ovaj svečani trenutak bude poziv da se nikad ne umorimo u želji da saznamo što više, da razumemo što više, da otkrivamo što više svu lepotu, posebnost, naročitost kazaške kulture", podvukao je on.Predsednik Nazarbajev izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost građanima Beograda i Srbije zbog časti koja je ukazana njegovom narodu.

"Ovaj lik koji vidimo na bisti je poznat svim stanovnicima Kazahstana. Zabajev je živeo u 19. i 20. veku koji je bio najsuroviji u istoriji naroda. Mladi Kazasi znaju sva njegova dela. Ovaj spomenik se otkriva na dan kada obeleževamo 170. godišnjicu rođenja velikog pesnika", objasnio je on.Nazarbajev je preneo da je imao razgovore sa predsednikom Srbije i premijerom i da oni govore u prilog činjenice da moramo dalje da razvijamo prijateljstvo i saradnju.

"Neka ovaj događaj doprinose tome da se ubuduće dela kazaških autora prevode na srpski i srpskih pisaca na kazaški jezik. Mi ćemo zbližavati narode i omladinu. Dogovorili smo razmenu studenata. Tako ćemo jačati naše prijateljstvo", podvukao je on.

Predsednik Kazastana ukazao je da između dve zemlje nema nerešenih problema, i da se ovim otvara nova stranica odnosa, prijateljstva koje će postati još snažnije i čvršće, čemu su privržena rukovodstva dve zemlje.On je predložio i organizovanje dana kulture - Srbije u Kazahstanu i Kazahstana u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda istakao je da je danas srpska prestonica ponosna što je u mogućnosti da pokaže svoju dobrodošlicu i gostoprimstvo prijateljima iz Kazahstana.

On je naglasio da je predsednik Kazahstana učinio veliku čast Beogradu svom dolaskom i zamolio da prenese zahvalnost građanima Kazahstana za spomenik koji postaje jedan u nizu simbola Beogarda, ali i simbol prijateljstva dva naroda.

Spomenik kazaškom pesniku, na koji su vence položili dva predsednika, se nalazi ispred poslovne zgrade "Energoprojekt holding" u Bulevaru Mihajla Pupina.Spomenik, koji je rad vajara Mirlana Azmaganabetova, ima za cilj da doprinese daljem jačanju veza i širenju kulture između dva naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track