ČUDAN NAMET U BEOGRADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Đaci plaćaju popa za školsku slavu?!
Foto: Fonet SPC

Nastavnici tražili učenicima po 100 dinara

ČUDAN NAMET U BEOGRADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Đaci plaćaju popa za školsku slavu?!

Beograd -

Učenicima nekoliko odeljenja OŠ "Vojvoda Mišić" na Savskom vencu nastavnice su tražile da donesu po 100 dinara kako bi se platio sveštenik za proslavu Svetog Save.

- Kao i svake godine, OŠ "Vojvoda Mišić" slavi školsku slavu Svetog Savu. I opet se sve svodi na nas roditelje. Pravljenje hrane, kolača, donošenje sokova, kafe. Međutim, vrhunac je što je deci rečeno da daju po 100 dinara za popa koji dolazi na školsku slavu?! Nije problem u 100 dinara, već je u pitanju princip. Zašto bi roditelji đaka plaćali dnevnicu popu ili bilo kome za školsku slavu - ogorčena je grupa roditelja.

Kako su rekli, troškove priredbe tradicionalno podmiruje jedan razred koji je te godine izabran za "školskog domaćina".

- Prvo im je rečeno da donesu po 100 dinara, posle da to bude po 50, da bi na kraju samo jedna učiteljica rekla da njeno odeljenje neće donositi ni dinar, jer nije želela da roditelji misle kako ona tu ima neku "proviziju" - objašnjavaju roditelji đaka ove škole.

Direktorka škole Dragana Spasojević ove tvrdnje nije ni potvrdila ni demantovala. Po njenim rečima proslava se organizuje po dogovoru razrednih starešina i roditelja učenika.

- Ne znam ništa o dolasku sveštenika niti plaćanju njegove službe. Proslave se priređuju zajedničkomk odlukom roditelja i nastavnika, to je njihovo zaduženje,a ja nemam informaciju šta su spremili za ovu godinu - poručuje Dragana Spasojević.

Ni sekretar škole nije imao više informacija o ovoj temi, niti je uspeo da spoji novinare sa nastavnicima ko bi p'otvrdili priču nezadovoljnih roditelja.

Ipak, direktorka ističe da plaćanja ovakvih izdataka nisu obavezna, te da su roditelji ti koji biraju da li će i šta pripremiti za školsku proslavu Svetog Save.

(Blic/Ana Ristović/Marija Antonijević)

(Foto: Ilustracija/Fonet/SPC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track