DAN KOJI ĆE REČNA POLICIJA PAMTITI PO ZLU, ALI I PO DOBRU: Spasli dvojicu Rumuna i čoveka bez lica
Foto: Jelena Rafailović/Kurir

DAN KOJI ĆE REČNA POLICIJA PAMTITI PO ZLU, ALI I PO DOBRU: Spasli dvojicu Rumuna i čoveka bez lica

Beograd -

BEOGRAD - Kada smo prišli ispred nas je bio mali čamac na njemu dvojica starijih muškaraca. Jedan od njih je na glavi imao belu tkaninu, kada nas je video sklonio je, a u tom trenutku pala mu je koža s lica. Scena je bila jeziva gubio je velikom brzinom krv a i videle su mu se smrskane kosti lica.

Ovim rečima komandir rečne policije u Beogradu Bojan Masal opisao je spasavanje muškarca koji se dogodilo pre nekoliko dana kod Bele stene na Dunavu.

Naime, tog 15. oktobra rečna policija bila je da spasi dvojicu Rumuna čija se jahta prevrnula na ušću reke Nera u Dunav kod Bele Crkve. Iako je i to spasavanje samo po sebi bilo izuzetno teško zbog jake košave koja je pravila talase visoke i do metar, ni slutili nisu šta ih je čekalo na povratku.

- Tog dana javljeno nam je da se prevrnula bela jahta sa rumunskim tablicama. S petoricom kolega uputili smo se na lice mesta i jahtu smo našli na oko 50 metara od obale bila je nasukana na pesku, srećom nije bila prevrnuta ali u svakom trenutku je mogla da potone. Pokušali smo da joj priđemo međutim nismo uspeli jer je duvala jaka košava i pravila velike talase a pored toga Dunav je na nas bacao debla velika i do dva metra. U svakom trenutku i naš čamac je mogao da se prevrne. Nisam smeo da ugrožavam živote svojih ljudi te smo se zaustavili na oko kilometar od jahte - priseća se Masal.

On dodaje da su upomoć zvali "Vojvodina šume" da neko od njih dođe sa manjim čamcem kako bi mogli da priđu jahti

- Posali su nam čuvara iz Vojvodina šume Sava Kelčeja, kome bih ovom prilikom da se zahvalim jer je me je bezbedno odvezao do jahte i zajedno sa dvojicom Rumunskih državljana vratio na naš čamac. U trenutku dok sam se peo na jahtu šibali su nas talasi i u svakom trenutku je Dunav mogao da je povuče na dno. U kabini su bila dvojica promrzlih Rumuna jedan je imao oko 55 dok je drugi imao oko 37 godina. Nisu znali srpski jezik jedan od njih je nešto malo znao engleski - priča Masal prisećajući se svakog detalja.

Prema njegovim rečima Rumuni su u prvom trenutku odbijali da napuste jahtu ali kada im je objasnio da svi mogu da potonu prihvatili su pomoć i otišli sa njim na čamac rečne policije.

U daljem razgovoru za Kurir komandir policijske ispostave za bezbednost na rekama za PU Beograd Masal objašnjava da su iako u teškim uslovima uspeli da spasu dojicu Rumuna, da ih je prava drama čekala na povratku do Beograda. Naime, u pravcu Višnjice na obali su primetili rotaciju i uputili se ka njoj.

- Naišli smo na Hitnu pomoć, obajsnili su nam da su u malom čamcu dvojica muškaraca i da jedan od njih ima teške telesne povrede i da su u blizini Bele stene. Kada smo stigli tamo imali smo šta da vidimo. Čovek koji je stajao na čamcu nije imao pola kože na licu. Ustvari, imao je posekotinu od uveta do uveta koža lica visila mu je u fronclama ispod ispod brade. Nos mu je bio smrskan i kosti vilice... Uspeli smo da ga prebacimo u naš čamac, dok smo stigli do hitne on je izgubio oko litar krvi. U našem čamcu nije bio ni minut, onda možete da zaključite kojom brzinom je gubio krv. Verujem da se nismo našli tamo da bi čovek za kratko vreme iskrvario i preminuo - kaže naš sagovornik i dodaje da je kasnije saznao da su Rumuni dobro, kao i čovek koji je imao ozbiljnu povredu glave.

- Zajedno sa svojim timom pamtićemo taj dan kao jedan od težih s jedne strane, a sa druge i kao dan kada smo u neverovatnim uslovima uspeli da spasimo tri života - kaže Masal koji je inače viši policijski inspektor.

Prema informacijama koje smo dobili muškarac, starosti oko 65 godina koji je imao ozbiljnu povredu glave sekao je drva na ostrvu sa prijateljem. Jedno drvo su isekli ali očigledno ne potpuno te je prilikom pada povuklo korenje, jedan od tih korena udario je nesrećnog čoveka i bukvalno mu ogulio kožu s lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja