(FOTO) OD DANAS NA ULICAMA BEOGRADA: Evo kako izgledaju solarni kontejneri sa besplatnim internetom!
Foto: Beta

(FOTO) OD DANAS NA ULICAMA BEOGRADA: Evo kako izgledaju solarni kontejneri sa besplatnim internetom!

Beograd -

Beograd je dobio jedan potpuno neobičan kontejner, na solarni pogon, a uskoro će dobiti i bežični internet kako bi u svakom momentu oni koji se zateknu u njegovoj blizini mogli da imaju WiFi vezu sa poznanicima na društvenim mrežama.

Ovu novinu ”Gradska čistoća” dobila je na probu pre dvadesetak dana. Dva kontejnera su već postavljena - jedan je na Terazijama, kraj autobuskog stajališta, a drugi na početku Knez Mihailove, u blizini taksi stanice.

Izgledom oni odudaraju od postojećih posuda za otpad. Mnogima liče na poštanske sandučiće, pa se u poslednjih nekoliko dana dešavalo da sugrađani u njih pokušavaju da ubace i pisma.

“Dva 'pametna' kontejnera za reciklažu i sitni otpad dobili smo na probu. Oni imaju solarni punjač, nagaznu papuču, mesto za reklamu, a u blizini njih biće i zona besplatnog interneta. Za besplatni vaj-faj još pregovaramo sa našim telekomunikacionim preduzećima”, objašnjava za Miroslav Bogdanović, direktor JKP “Gradska čistoća”.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

On je izrazio nadu da će uskoro biti postavljeno još kontejnera te vrste po gradu jer su, kako kaže, vrlo praktične.

“Mehanizam koji postoji u njima pokreće se pomoću solarne energije i sabija postojeći otpad. Kada se kontejner napuni, informacija se automatski prosleđuje na mobilni telefon našim ljudima u operativi, a oni angažuju ekipu koja odlazi da ga isprazni”, kaže Bogdanović i napominje da kontejner, noću i u slučaju velike zime može da radi i na električnu energiju.

(Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track