(FOTO) POČELA IZLOŽBA: Srednjovekovne sprave za mučenje na Kalemegdanu
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

U Kazamatima Vojnog muzeja

(FOTO) POČELA IZLOŽBA: Srednjovekovne sprave za mučenje na Kalemegdanu

Beograd -
Instrumenti koji su izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara
1 / 5 Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Izložba se osvrće na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji u kojem je sve bilo podređeno verskim normama i autoritetu vođe. Društvo je vođeno ka idealnom poretku, a svaki pokušaj protivljenja tome i različiti prestupi koji su se tretiralo kao remećenje javnog reda i mira tretirani su kao napad na sistem i organizaciju društvenog života.

Sve sprave koje su predstavljene bile su priznate zakonom i širom Evrope su korišćene tokom sudskih procesa i samog kažnjavanja prestupnika. One su bile u širokoj upotrebi tokom 16. i 17. veka, dok su u pojedinim slučajevima, slične sprave ostale u upotrebi i u 20. veku.Među izloženim eksponatima su Nirnberška (gvozdena) devica, stolica za isleđivanje, razapinjač... koje svedoče o grubosti i bezosećajnosti tog perioda.

Osim sprava koje su dovodile do teških telesnih povreda i smrti postavku čine i one kojima su se kažnjavali sitniji prestupnici, a koje su osuđenike izvrgavale ruglu i osudi javnosti. Tačnije, one su služile za moralno poniženje. Instrumenti koji su izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini, iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.

Izložba "Srednjovekovne sprave za mučenje" nastoji da na objektivan način ilustruje fenomen mučenja kao problem koji je postojao i još uvek postoji u našoj civilizaciji. Cena ulaznice je 300 dinara, dok je iznos za povlašćene kategorije: studente, đake, penzionere 250 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track