(FOTO) SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI NA ČUKARICI: Knjige iz đačke biblioteke bačene na đubrište?!
Foto: Čitalac Kurira

Roditelji spasavali lektiru iz kontejnera

(FOTO) SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI NA ČUKARICI: Knjige iz đačke biblioteke bačene na đubrište?!

Beograd -

U Osnovnoj školi "Banović Strahinja" na Čukarici navodno se dogodio nezapamćeni skandal, kada su knjige iz đačke biblioteke bačene u kontejner.

Zbunjeni i razočarani, redakciji Kurira javili su se čitaoci koji su lično prisustvovali trenutku kada su navodno tetkice na građevinskim kolicima iznosile školsku lektiru iz biblioteke i prebacivale je u kontejner.

Na pitanje roditelja i baka i deka koji su čekali svoju decu da završe sa časovima - zašto bacaju knjige, odgovor je, kako su nam preneli, bio: "Novi Ministar je naredio da se bace sve stare knjige iz biblioteke. Ne znate samo koliko smo ih odneli crkvi, a deo je i bačen u stari papir."

Na tom "đubrištu", pričaju čitaoci Kurira, našla se i "Na Drini ćuprija", "Taras Buljba" , "20.000 milja pod morem", "Kroz pustinju i prašumu" i mnoge druge.

"Nas nekoliko baka i deka i roditelja koji su čekali decu da završe sa časovima smo se nekako uspentrali u kontejner i "spasli" neke srećne primerke. Bilo je i komentara da, kad su ih već bacili, zašto nas ponižavaju da ulazimo u kontejner, mogli su da ostave knjige u kutijama pored, pa bi ljudi mogli da kulturno odaberu primerke koje im trebaju ili žele da imaju u svojoj biblioteci. Ovim putem sam doživela jedno veliko razočarenje, gađenje i čuđenje da se tako postupa sa knjigama, bez obzira koliko su stare. Zatim sam se, s druge strane, oduševila i bila ponosna, jer je moj unuk izneo 5-6 knjiga koje mi je učiteljica predala, pošto je želeo da nekoliko knjiga sa "đubrišta" ponese kući. Nakon toga, prišla su i druga deca, neka ušla u kontejner i zainteresovanim vadila knjige ili sama uzimala", ispričala nam je jedna čitateljka koja zahteva objašnjenje za ovakvu odluku.

KURIROV TEKST O BAČENIM LEKTIRAMA UZBURKAO JAVNOST: Ministarstvo: Knjigama nije mesto u kontejneru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track