(FOTO) SPASAVANJE POVREĐENIH POSLE AVIONSKE NESREĆE: Helikopterska jedinica MUP održala vežbu
Foto: MUP Srbije

Puna spremnost i obučenost

(FOTO) SPASAVANJE POVREĐENIH POSLE AVIONSKE NESREĆE: Helikopterska jedinica MUP održala vežbu

Beograd -

BEOGRAD - Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izveli su danas zajedničku vežbu na kojoj su pripadnici helikopterske jedinice pokazali punu spremnost i obučenost u operacijama traganja i spasavanja povređenih nakon vazduhoplovne nesreće.

Komandant Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Vladan Kosić istakao je da je vežbom, koja je izvedena u reonu valjevskih planina, jedinica pokazala spremnost da efikasno i pravovremeno reaguje u situacijama traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu, i na nepristupačnim terenima.

Ukazavši da je vežba prošle godine izvedena u Deliblatskoj peščari, Kosić je objasnio da se ove godine Direktorat civilnog vazduhoplovstva, Spasilačko koordinacionog centra, koji određuje dinamiku i tempo vežbe, opredelio za planinski reljef, u kome su uslovi rada znatno složeniji.

Prema njegovim rečima, cilj vežbe bio je da se proveri spremnost Helikopterske jedinice u operacijama traganja i spasavnja – ispunjenost standarda, kriterijuma, procedura, kao i njena opremljenost i stručnost, a koji su u skladu sa regulativom EASA-e (European aviation safty agency).

Izvođenje vežbe, kako je naveo, predviđeno je ugovorom o traganju i spasavanju koji Helikopterska jedinica MUP-a ima sa Direktoratom.

„Helikopterska jedinica pokazala je spremnost i obučenost da u narednim godinama obavlja ove složene operacije. Istovremeno i dalje ćemo raditi na unapređenju i usavršavanju u ovoj oblasti“, zaključio je Kosić.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja