GRADONAČELNIČE, ZAR TE NIJE STID: Mali šalje u zatvor bake koje heklaju!
Foto: Stefan Jokić

Bruka prvog čoveka Beograda

GRADONAČELNIČE, ZAR TE NIJE STID: Mali šalje u zatvor bake koje heklaju!

Beograd -
Anđa Zečević (67), koja živi od 17.000 dinara penzije, moraće iza rešetaka jer nije platila kaznu od 5.000 dinara koju su joj komunalci napisali zato što je na ulici prodavala ručne radove

BEOGRAD - Nisam ja ovde došla iz besa! Došla sam da prodajem heklane stvari zato što od svoje penzije ne mogu da kupim ni lekove ni čokoladu unucima, a komunalci me zbog toga šalju u zatvor!Ovako za Kurir počinje svoju priču Anđa Zečević (67), kojoj je stiglo rešenje o odlasku u zatvor jer nije platila 5.000 dinara kazne koju joj je komunalna policija Beograda napisala zato što svoje ručne radove prodaje na trotoaru na samom kraju Knez Mihailove ulice. Ova kazna čini skoro trećinu baka Anđine penzije.Hekla da preživi- Radila sam 30 godina u GSP, a danas primam penziju od 17.000 dinara. Državi nikad ništa nisam ostala dužna. Od penzije uvek prvo platim sve račune, a za hranu i život koliko ostane. Nemam novca da pomognem svojoj deci i unucima, nemam čak ni za lekove koje moram da pijem. Zato heklam stolnjake, kape, rukavice i prodajem ih u Knez Mihailovoj da preživim. Je l‘ to krivično delo - ogorčeno pita baka Anđa.Pored kazne koju su joj napisali, komunalni policajci zaplenili su joj oko 100 heklanih stvari, a svaku od njih je, kaže, radila najmanje dva dana.- Bilo je i finih komunalaca. Jedan je, kad je video da se krijem ispod kola, rekao: „Nemoj, majko, stara si, nećemo ti ništa“. Ali džaba kad su došli ovi bahati i bez milosti mi sve uzeli. Jedan mi je rekao: „Šta štrikaš ovde ko da si kod ovaca.“ A ja mu kažem: „Nemoj tako, sine, ne radim ovo iz besa, već da pomognem deci.“ Al‘ ne vredi - priča baka dok zabrinuto odmahuje rukama.Kad je pitala komunalce gde sme da ode i da prodaje svoje stvari, oni su joj odgovorili da zakupi tezgu za 120.000 dinara.Grad bez odgovora- Odakle meni 120.000 dinara? Tražila sam da mi daju nešto jeftinije, nešto što mogu da platim, a oni mi se smeju. Evo, neka me izmeste gde god im je volja i pristaću, samo da mogu da radim. Osim toga, ručni radovi ne ruže grad, turisti ih uvek slikaju i pazare i mislim da Beograd može da nas pohvali, umesto što nas šalje u zatvor - zaključuje baka Anđa.Gradonačelnik nije odgovorio na pitanja koja smo mu ovim povodom poslali, baš kao ni gradska uprava.U komunalnoj policiji odgovaraju da postupaju u skladu sa Odlukom o komunalnom redu, prema kojoj je zabranjeno prodavati robu na ulici, trgu ili drugoj javnoj površini.- Pripadnici komunalne policije ponašaju se i rade u skladu sa zakonom i propisima koje sprovodi Grad Beograd, s tim da ako postoji sumnja u nepravilnost rada komunalnih policajaca, svaki sugrađanin može da prijavi problem telefonom, mejlom ili dolaskom u zgradu u Makenzijevoj 31 - kažu u komunalnoj policiji, napominjući da je Anđa Zečević u 2015. tri puta zatečena u „nelegalnoj prodaji na ulici“.

Nema milosti ni prema sirotinji... Siniša Mali
Nema milosti ni prema sirotinji... Siniša Mali

Komunalci pobegliTUTANJ KAD SU VIDELI REPORTERE KURIRADva komunalna policajca naišla su baš u trenutku kad su reporteri Kurira razgovarali s bakama koje prodaju heklane stvari u Knez Mihailovoj. Bake su u panici odmah pokupile sve što su mogle i potrčale da se sakriju ispod automobila parkiranih u blizini. Ipak, čim su videli foto-aparat i shvatili da su tu novinari, komunalni policajci su se okrenuli i otišli na drugu stranu.

Muke primila više od 100 kazniOPROSTILI SU MI JER IMAM TUMORAnđina prijateljica Rajna Milivojević (61) primila je više od 100 kazni od komunalne policije, ali joj je sudija ukinula služenje zatvorske kazne čim je videla da je teško bolesna i da živi od socijalne pomoći.- Penziju još nisam dočekala i živim od socijalne pomoći. Heklam stvari i prodajem ih u Knez Mihailovoj jer moram da platim lekove. Imam tumor na kičmenom stubu i epilepsiju - kaže Rajna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track