KINEZI PRIONULI NA POSAO: Počela gradnja mosta kod Obrenovca
Foto: Zorana Jevtić

Beograd

KINEZI PRIONULI NA POSAO: Počela gradnja mosta kod Obrenovca

Beograd -

OBRENOVAC - Kineska kompanija CCCC je počela da gradi novi most preko Kolubare i Save kod Obrenovca, dug skoro 1,6 kilometara.

Već je postavljeno 50 šipova, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je rekla da će deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca biti završena u roku - do kraja 2019.

Mihajlović je tokom kontrole radova podsetila da je gradnja tog auto - puta počela 1. marta ove godine i istakla da se radovi odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom.

"Evo danas se postavlja 50. šip. Sve je onako kako je i planirano. Radi se od četiri ujutru do 20 časova, u dve smene. Rok je kraj 2019. godine i verujem da ćemo to uspešno i završiti", rekla je Mihajlović.

Ministarka je ponovila da će do kraja novembra biti završen deo Koridora 11 od Obrenovca do Preljine u dužini od 103 kilometra auto - puta.

Pupinov most je takođe kineska investicija, Foto: Stefan Jokić
Pupinov most je takođe kineska investicija, Foto: Stefan Jokić

Ona je kazala da će sa kineskom kompanijom CCCC biti nastavljeni razgovori za gradnju deonice Koridora 11 Preljina - Požega, za koju je potpisan momorandum u Kini, i da bi za tu deonicu trebalo da budu potpisani komercijalni i ugovor o finansiranju u novembru u Budimpešti na sastanku Kine sa 16 evropskih zemalja.

"Nadam se da ćemo početi radove 1. marta 2018. godine. Za ostatak od Požege do granice sa Crnom Gorom vodićemo razgovore i ne mogu da obećam da ćemo u novembru 2017. potpisati komercijalni ugovor zato što je vrednost te deonice veoma visoka, procenjuje se blizu dve milijarde evra. Mi nismo zemlja koja može ovog trenutka da razmišlja o takvoj vrsti zaduženja, ali do Požege sigurno", naglasila je Mihajlović.

Most preko ušća Kolubare u Savu i dalje preko Save biće dug 1.581 metar i to je najduži most na toj deonici.

Gradnja stubova za most će početi krajem juna ili početkom jula.

Na deonici Surčin - Obrenovac od 17,6 km biće ukupno sedam mostova i četiri nadvožnjaka.

Vrednost radova na toj deonici je 233,6 miliona dolara. Rok za završetak radova je 32 meseca.

"Trenutno se na svim gradilištima u Srbiji, na koridoru 10 i 11 izvode građevinski radovi. Mi ćemo skoro svaki drugi dan biti na nekom od gradilištima u Srbiji da bi proverili da li je sve u redu i da bismo pomogli ukoliko postoji bilo kakav problem", rekla je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track